Vineri, 18 august 2017 - 1:44:20
EUR
EURO = 4.5816 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.9104 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Realitate paralelă, tipic Moldovenească


8 februarie 2016

În presa de la Chişinău am citit, recent, o ştire a unui localnic, Dorin Galben, care se mira de ceea ce numea el realitatea paralela în care trăiesc moldovenii, în cea mai săracă ţară din Europa. Aşa cum m-a surprins şi pe mine deseori de când descind în acest mare oraş, şi acest tânăr se miră cum într-o ţară cu salarii mici există mulţi oligarhi, şomajul e în creştere, dar se construiesc şi se vând blocuri cu apartamente luxoase ce merg până la 100000 de euro/apt! Sau, de unde au bani tinerii care, in fiecare sfârşit de săptămână, umplu cluburile de noapte, consumând băuturi scumpe! Omu’ se mai mira şi de faptul că străzile sunt pline de zeci de maşini ultimul răgnet, de zeci de mii de euro: Range Rover, Toyota Lang Cruiser Prado, BMW, Porche, Mercedes…

Un caz dramatic al unei bătrâne care trăieşte într-un asemenea sat este descris, pe larg, în săptămânalul Ziarul de Gardă, din care am spicuit rândurile ce urmează: ‘’Sără­cia nu are lumină, apă caldă, o mân­care abu­rindă pe masă, foc în sobă şi nicio casă care nu se dărâmă. Aceasta ar fi şi defi­ni­ţia vie­ţii Mariei Gârbu, din satul Ciu­ciu­ieni, raio­nul Sân­ge­rei, care are 82 de ani, din­tre care ultimii 20 îi tră­ieşte în sin­gu­ră­tate, fără rude, fără copii. Doar unii săte­nii mai au grijă de ea din când în când. Mătuşa Maria tră­ieşte de 25 de ani în întu­ne­ric. „De-aş avea măcar un bec şi un radio care să-mi ţină de urât noap­tea, viaţa nu ar părea atât de grea şi atât de nea­gră… Iar dacă nu, atunci am să mă duc în lumea lui Dum­ne­zeu, unde am să-mi găsesc un loc al meu”, se plânge mătuşa.

Des­pre isto­ria Mariei Gârbu am aflat de la „sama­ri­teanca” satu­lui, Anas­ta­sia Andone. „Mă doare inima să o văd cum tră­ieşte. O ajut cu ce pot, dar, ori­cum, nu am bani ca să o conec­tez la lumină”, ne spune Anas­ta­sia, în timp ce ajun­gem la mar­gi­nea satu­lui, unde e şi casa de lut, cu gea­mu­rile cră­pate, a mătu­şii Maria.

Tre­când cu greu pe pote­cile scăl­date în noroi, ne apro­piem de casa încon­ju­rată de copaci uscaţi şi gunoi împrăş­tiat prin toată gră­dina, unde nu a cres­cut de mulţi ani nimic alt­ceva decât buru­ieni. Anas­ta­sia Andone se apro­pie de gea­mul cră­pat şi bate uşor în el cu vâr­ful dege­te­lor. Câteva secunde nu se aude nimic, după care ascul­tăm cum o uşă se des­chide, apoi scâr­ţâi­tul moro­că­nos dar înă­bu­şit al pode­lei, după care uşa la care aştep­tăm cuminţi este des­chisă încet şi printr-o cră­pă­tură vedem o bătrână uscă­ţivă, mică, uşor gâr­bo­vită, înfo­fo­lită în mai multe haine pono­site.

„Tare-i grea viaţa…”, ne spune mătuşa Maria, când află cine sun­tem. „Nu am pe nimeni, abso­lut pe nimeni. Păcat că nu am năs­cut vreun copil. Mama îmi spu­nea că fără copii o să-mi fie tare greu, dar eu eram tânără şi nu mă gân­deam la bătrâ­neţe. Acum sunt singură-singurică… Mai trist şi mai greu e noap­tea, când stau în întu­ne­ric. De aceea, când se lasă întu­ne­ri­cul, mă aşez în genunchi la fereas­tră şi stau aşa, privind la Lună…”, ne poves­teşte bătrâna, aranjându-şi neîn­demâ­na­tic batista pusă peste o glugă.

Mătuşa Maria are o pen­sie de 800 de lei pe lună (circa 160 lei româneşti – n.a.), pen­tru cei câţiva ani lucraţi în colhoz. „Acum totul e scump… nu-mi ajunge prea mult. Aş plăti pen­tru lumină, numai să o am”, ne spune bătrâna, invitându-ne în casa sa, în care sunt trei camere mici şi o tindă. Într-o cameră, pe podea, stau înşi­rate mor­mane de haine, pri­mite de la Pri­mă­ria din sat. „Multe din­tre aceste haine sunt de vară, de aceea nici nu le îmbrac… e frig acum pen­tru ele”, se jelu­ieşte bătrâna, târându-şi picioa­rele pe podeaua aco­pe­rită doar cu lut. În a doua cameră, sunt aran­jate lem­nele tăi­ate, aduse de săteni. Intrând în camera unde mătuşa Maria îşi petrece cea mai mare parte a tim­pu­lui, căl­căm pe hâr­ti­ile strânse de ea ca să aprindă focul. „Aprind focul şi nu arde… Aduc hâr­tii, ca să încă­l­zesc, pen­tru că e tare frig. Iată aici mă încă­l­zesc şi tot aici dorm”, ne arată bătrâna soba mică, învă­lu­ită de un fum albi­cios care vine de la câteva hâr­tii moto­to­lite şi aprinse. „Îna­inte dor­meam pe acel pat”, bătrâna se apro­pie de patul din care au rămas doar nişte scân­duri şi o pla­pumă ruptă. „Cân­dva, căsuţa asta a fost tare fru­moasă, îngri­jită, cu mobilă… Şi lumina ardea în becuri. Acum nu a mai rămas nimic. Casa este bătrână, ca şi mine”, con­ti­nuă femeia. Ante­rior, Maria Gârbu pri­mea aju­tor social pen­tru peri­oada rece a anu­lui, dar, din acest an, nimeni  nu a pri­mit vreun ban.

Anas­ta­sia, care lucrează la cantina şcolii, e şi ea o pen­sio­nară, chi­nu­ită de gre­u­tăţi. În pofida nea­jun­su­ri­lor, con­ti­nuă să-i ajute pe cei care au nevoie de asta. „Nu pot să trec peste dure­rile omu­lui”, spune ea. “Mari­cica e bătrână, dar şi nepu­tin­cioasă. Dacă nu ar fi aju­tată de săteni, ar muri de foame”, mai spune o femeie care aşteaptă micro­bu­zul spre Sân­ge­rei. „Noi toţi sun­tem bătrâni, avem pen­sii mici şi multe pro­bleme de sănă­tate, dar mai sădim câte ceva în grădină şi aşa mer­gem îna­inte”, ada­ugă femeia, urcând în micro­buz.

În R. Mol­dova, locu­iesc 576,6 mii de per­soane care au vâr­sta de peste 60 de ani. Potri­vit date­lor sta­tis­tice, circa 58,4% din numă­rul total al vâr­st­ni­ci­lor locu­iesc în mediul rural. Con­form date­lor Casei Naţio­nale de Asi­gu­rări Soci­ale, în anul 2015, la evi­denţa orga­ne­lor de pro­tec­ţie soci­ală se aflau 669,9 mii de pen­sio­nari, cu 10,3 mii de per­soane mai mult decât anul pre­ce­dent’’.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(38 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateAti fost victima unui accident de circulatie? Noi va ajutam sa obtineti banii cuveniti din asigurarea RCA

Din aceeaşi categorie:

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu fotoHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Se pare astazi ca aveti multe probleme de rezolvat. Aveti posibilitatea sa faceti anumite schimbari in locuinta care vor contribui la imbunatatirea confortului. Dupa-amiaza ati putea fi tentat sa cumparati un obiect de valoare. Va recomandam sa nu va grabiti, pentru ca nu este o zi favorabila investitiilor. Nu neglijati odihna! taur Se pare ca sunteti in forma si plin de energie si sunt sanse sa finalizati o lucrare importanta. Dupa-amiaza aveti ocazia sa va afirmati in societate. S-ar putea sa luati initiative pentru care veti fi admirat. Aveti grija sa nu neglijati problemele de familie!
GEMENI RAC
gemeni In prima parte a zilei este foarte posibil sa fiti intr-o stare de spirit excelenta, iar relatiile cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri ar trebui sa decurga fara probleme.Aveti sanse de reusita mai ales in activitatile casnice si in societate. Singurul lucru care v-ar putea nemultumi este situatia financiara. In cursul serii este posibil sa participati la o intrunire cu persoane apropiate. Va recomandam sa evitati glumele riscante. rac In prima parte a zilei este posibil ca relatia cu persoana iubita sa fie usor tensionata. Cauza pare sa fie o neintelegere care porneste de la barfele unei persoane invidioase. Sunt sanse sa lamuriti totul destul de usor.S-ar putea ca o investitie pe care ati facut-o cu ceva timp in urma sa se dovedeasca inspirata si sa inceapa sa produca beneficii neasteptat de mari.Aveti grija sa nu va extenuati!
LEU FECIOARĂ
leu La locul de munca sau in afaceri, rezultatele eforturilor depuse in ultima vreme v-ar putea atrage respectul colegilor si laudele superiorilor.Aveti sanse sa realizati fara mari dificultati tot ce v-ati propus pentru azi.Pe plan financiar, s-ar putea sa nu stati tocmai bine, dar sunteti hotarat sa gasiti noi surse de venituri. Este momentul sa reluati legaturile cu vechi prieteni sau parteneri de afaceri. fecioara Sunteti plin de energie si aveti sanse sa finalizati tot ce v-ati propus pentru azi. In prima parte a zilei aveti ocazia sa va afirmati pe plan social. Relatiile cu persoana iubita si cu prietenii ar trebui sa fie foarte bune. Avand in vedere ca sunteti predispus la probleme digestive, eastrolog.ro va sfatuieste sa evitati excesele alimentare,.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Aveti ocazia sa faceti schimbari importante in relatia cu persoana iubita si in plan social. Colaborati foarte bine cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri si puteti avea succes in societate. Este recomandabil sa evitati exagerarile si sa nu va asumati riscuri, fiindca puteti sa va alegeti cu pierderi materiale importante scorpion Desi se intrevede o zi incarcata, sunteti capabil sa faceti fata cu succes tuturor problemelor. Situatia financiara pare sa nu fie foarte buna, dar acest lucru va motiveaza si mai mult.Astazi puteti sa va bazati pe intuitie, dar pentru hotararile importante privind familia si caminul eastrolog.ro va recomanda sa va consultati si cu partenerul de viata.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Intuitia si claritatea in gandire va ajuta sa rezolvati o problema sentimentala care va preocupa de ceva vreme. In prima parte a zilei, o persoana apropiata v-ar putea propune sa va asociati intr-o afacere noua. Va sfatuim sa luati in considerare propunerea, pentru ca pare sa ofere perspective frumoase.Dupa-amiaza este posibil sa participati la o intrunire cu prietenii, impreuna cu partenerul de viata. capricorn Puteti avea succes intr-o scurta calatorie in interes profesional sau de afaceri. Va sfatuim sa fiti prudent si sa evitati discutiile in contradictoriu cu colegii sau cu partenerii de afaceri. In a doua parte a zilei aveti sanse sa clarificati o problema sentimentala mai veche. In plan financiar nu se intrevad probleme deosebite. Este indicat, totusi, sa fiti cumpatat cu cheltuielile.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Este posibil sa aiba loc schimbari importante, mai ales pe plan social si sentimental. Colaborati foarte bine cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri si aveti ocazia sa faceti cunostinta cu persoane importante. Dupa-amiaza puteti lua o decizie importanta privind o investitie pentru camin. Va sfatuim sa tineti cont de ideile partenerului de viata. Spre seara s-ar putea sa primiti o veste buna de la un prieten de familie. pesti Este posibil sa survina evenimente neasteptate, care va obliga sa va modificati programul. Schimbarile, desi par neplacute, sunt de fapt in avantajul dumnavoastra.Aveti ocazia sa faceti cunostinta cu o persoana mai in varsta care va poate ajuta sa rezolvati o problema profesionala. Va recomandam sa va consultati cu partenerul de viata in problemele casei. Evitati discutiile aprinse cu o femeie!
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 august 2017
Autentificare
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
stiriactuale.ro