Miercuri, 13 decembrie 2017 - 7:01:38
EUR
EURO = 4.6327 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 3.9431 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Realitate paralelă, tipic Moldovenească


8 februarie 2016

În presa de la Chişinău am citit, recent, o ştire a unui localnic, Dorin Galben, care se mira de ceea ce numea el realitatea paralela în care trăiesc moldovenii, în cea mai săracă ţară din Europa. Aşa cum m-a surprins şi pe mine deseori de când descind în acest mare oraş, şi acest tânăr se miră cum într-o ţară cu salarii mici există mulţi oligarhi, şomajul e în creştere, dar se construiesc şi se vând blocuri cu apartamente luxoase ce merg până la 100000 de euro/apt! Sau, de unde au bani tinerii care, in fiecare sfârşit de săptămână, umplu cluburile de noapte, consumând băuturi scumpe! Omu’ se mai mira şi de faptul că străzile sunt pline de zeci de maşini ultimul răgnet, de zeci de mii de euro: Range Rover, Toyota Lang Cruiser Prado, BMW, Porche, Mercedes…

Un caz dramatic al unei bătrâne care trăieşte într-un asemenea sat este descris, pe larg, în săptămânalul Ziarul de Gardă, din care am spicuit rândurile ce urmează: ‘’Sără­cia nu are lumină, apă caldă, o mân­care abu­rindă pe masă, foc în sobă şi nicio casă care nu se dărâmă. Aceasta ar fi şi defi­ni­ţia vie­ţii Mariei Gârbu, din satul Ciu­ciu­ieni, raio­nul Sân­ge­rei, care are 82 de ani, din­tre care ultimii 20 îi tră­ieşte în sin­gu­ră­tate, fără rude, fără copii. Doar unii săte­nii mai au grijă de ea din când în când. Mătuşa Maria tră­ieşte de 25 de ani în întu­ne­ric. „De-aş avea măcar un bec şi un radio care să-mi ţină de urât noap­tea, viaţa nu ar părea atât de grea şi atât de nea­gră… Iar dacă nu, atunci am să mă duc în lumea lui Dum­ne­zeu, unde am să-mi găsesc un loc al meu”, se plânge mătuşa.

Des­pre isto­ria Mariei Gârbu am aflat de la „sama­ri­teanca” satu­lui, Anas­ta­sia Andone. „Mă doare inima să o văd cum tră­ieşte. O ajut cu ce pot, dar, ori­cum, nu am bani ca să o conec­tez la lumină”, ne spune Anas­ta­sia, în timp ce ajun­gem la mar­gi­nea satu­lui, unde e şi casa de lut, cu gea­mu­rile cră­pate, a mătu­şii Maria.

Tre­când cu greu pe pote­cile scăl­date în noroi, ne apro­piem de casa încon­ju­rată de copaci uscaţi şi gunoi împrăş­tiat prin toată gră­dina, unde nu a cres­cut de mulţi ani nimic alt­ceva decât buru­ieni. Anas­ta­sia Andone se apro­pie de gea­mul cră­pat şi bate uşor în el cu vâr­ful dege­te­lor. Câteva secunde nu se aude nimic, după care ascul­tăm cum o uşă se des­chide, apoi scâr­ţâi­tul moro­că­nos dar înă­bu­şit al pode­lei, după care uşa la care aştep­tăm cuminţi este des­chisă încet şi printr-o cră­pă­tură vedem o bătrână uscă­ţivă, mică, uşor gâr­bo­vită, înfo­fo­lită în mai multe haine pono­site.

„Tare-i grea viaţa…”, ne spune mătuşa Maria, când află cine sun­tem. „Nu am pe nimeni, abso­lut pe nimeni. Păcat că nu am năs­cut vreun copil. Mama îmi spu­nea că fără copii o să-mi fie tare greu, dar eu eram tânără şi nu mă gân­deam la bătrâ­neţe. Acum sunt singură-singurică… Mai trist şi mai greu e noap­tea, când stau în întu­ne­ric. De aceea, când se lasă întu­ne­ri­cul, mă aşez în genunchi la fereas­tră şi stau aşa, privind la Lună…”, ne poves­teşte bătrâna, aranjându-şi neîn­demâ­na­tic batista pusă peste o glugă.

Mătuşa Maria are o pen­sie de 800 de lei pe lună (circa 160 lei româneşti – n.a.), pen­tru cei câţiva ani lucraţi în colhoz. „Acum totul e scump… nu-mi ajunge prea mult. Aş plăti pen­tru lumină, numai să o am”, ne spune bătrâna, invitându-ne în casa sa, în care sunt trei camere mici şi o tindă. Într-o cameră, pe podea, stau înşi­rate mor­mane de haine, pri­mite de la Pri­mă­ria din sat. „Multe din­tre aceste haine sunt de vară, de aceea nici nu le îmbrac… e frig acum pen­tru ele”, se jelu­ieşte bătrâna, târându-şi picioa­rele pe podeaua aco­pe­rită doar cu lut. În a doua cameră, sunt aran­jate lem­nele tăi­ate, aduse de săteni. Intrând în camera unde mătuşa Maria îşi petrece cea mai mare parte a tim­pu­lui, căl­căm pe hâr­ti­ile strânse de ea ca să aprindă focul. „Aprind focul şi nu arde… Aduc hâr­tii, ca să încă­l­zesc, pen­tru că e tare frig. Iată aici mă încă­l­zesc şi tot aici dorm”, ne arată bătrâna soba mică, învă­lu­ită de un fum albi­cios care vine de la câteva hâr­tii moto­to­lite şi aprinse. „Îna­inte dor­meam pe acel pat”, bătrâna se apro­pie de patul din care au rămas doar nişte scân­duri şi o pla­pumă ruptă. „Cân­dva, căsuţa asta a fost tare fru­moasă, îngri­jită, cu mobilă… Şi lumina ardea în becuri. Acum nu a mai rămas nimic. Casa este bătrână, ca şi mine”, con­ti­nuă femeia. Ante­rior, Maria Gârbu pri­mea aju­tor social pen­tru peri­oada rece a anu­lui, dar, din acest an, nimeni  nu a pri­mit vreun ban.

Anas­ta­sia, care lucrează la cantina şcolii, e şi ea o pen­sio­nară, chi­nu­ită de gre­u­tăţi. În pofida nea­jun­su­ri­lor, con­ti­nuă să-i ajute pe cei care au nevoie de asta. „Nu pot să trec peste dure­rile omu­lui”, spune ea. “Mari­cica e bătrână, dar şi nepu­tin­cioasă. Dacă nu ar fi aju­tată de săteni, ar muri de foame”, mai spune o femeie care aşteaptă micro­bu­zul spre Sân­ge­rei. „Noi toţi sun­tem bătrâni, avem pen­sii mici şi multe pro­bleme de sănă­tate, dar mai sădim câte ceva în grădină şi aşa mer­gem îna­inte”, ada­ugă femeia, urcând în micro­buz.

În R. Mol­dova, locu­iesc 576,6 mii de per­soane care au vâr­sta de peste 60 de ani. Potri­vit date­lor sta­tis­tice, circa 58,4% din numă­rul total al vâr­st­ni­ci­lor locu­iesc în mediul rural. Con­form date­lor Casei Naţio­nale de Asi­gu­rări Soci­ale, în anul 2015, la evi­denţa orga­ne­lor de pro­tec­ţie soci­ală se aflau 669,9 mii de pen­sio­nari, cu 10,3 mii de per­soane mai mult decât anul pre­ce­dent’’.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(39 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Consultatii medicale de calitate

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Ati fost victima unui accident de circulatie? Noi va ajutam sa obtineti banii cuveniti din asigurarea RCA

loading...
Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook
Horoscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Energia si perseverenta va ajuta sa finalizati un proiect inceput cu mai mult timp in urma. In prima parte a zilei, un prieten v-ar putea propune o colaborare avantajoasa, care va va aduce satisfactii materiale nesperate. Va recomandam sa evitati discutiile in contradictoriu cu partenerul de viata. In caz contrar, riscati sa deteriorati relatia. taur Se pare ca va simtiti in forma si faceti planuri indraznete de viitor. Este un moment prielnic pentru investitii pe termen lung, pentru a incepe noi proiecte si pentru calatorii in interes personal. Ar fi bine sa profitati de moralul ridicat pe care il aveti astazi. Sansele de reusita sunt mari in toate domeniile de activitate.
GEMENI RAC
gemeni Sunteti plin de elan si aveti initiative inspirate. Puteti avea mari satisfactii in plan profesional si in activitatile intelectuale, cu conditia sa dati dovada de perseverenta. In plan sentimental este de asteptat sa nu intampinati probleme deosebite. Va sfatuim sa fiti modest in relatiile cu prietenii. rac In prima parte a zilei s-ar putea sa faceti o scurta calatorie in care imbinati interesele profesionale cu cele personale. Sunteti foarte increzator in capacitatile dumneavoastra si aveti tendinta sa va asumati prea multe riscuri. In relatiile cu colaboratorii, eastrolog.ro va sfatuieste sa fiti mai flexibil si sa nu incercati sa va impuneti punctul de vedere.
LEU FECIOARĂ
leu Sunteti plin de energie si aveti posibilitatea sa finalizati o lucrare inceputa cu mai mult timp in urma. Nu pierdeti ocazia! Va sfatuim sa cheltuiti cu masura si sa aveti in vedere si dorintele partenerului de viata. Atentie: exista riscul sa izbucneasca o cearta in familie, pornind de la o problema financiara. fecioara Incepeti ziua plin de energie si aveti sanse mari de reusita in tot ce v-ati propus pentru azi. Ar trebui sa nu intampinati niciun fel de probleme de comunicare. Este posibil sa aflati ca va trebui sa plecati intr-o calatorie de afaceri. Va recomandam sa acordati mai mult timp odihnei, pentru ca altfel riscati sa aveti probleme de sanatate.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Se pare ca sunteti tensionat din cauza numeroaselor probleme de rezolvat la locul de munca sau in afaceri. Va sfatuim sa nu va manifestati nemultumirea in fata superiorilor sau a partenerilor. Aveti incredere si nu va lasati coplesit! Cu rabdare si calm, aveti toate sansele sa rezolvati toate chestiunile importante scorpion Aveti mari sanse de reusita in tot ce faceti la locul de munca si in interes personal. Vointa si increderea in sine va ajuta sa depasiti toate dificultatile. Contextul astral al zilei este foarte bun pentru a sustine examene, lucrari si proiecte. Nu neglijati problemele persoanei iubite, care asteapta mai mult de la dumneavoastra!
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Se pare ca situatia financiara va nemultumeste, dar acest lucru nu reuseste sa va descurajeze sau sa va faca sa va pierdeti increderea in fortele proprii. Chiar daca va simtiti in forma, eastrolog.ro va recomanda sa va ganditi bine inainte de a actiona si sa fiti prudent. In a doua parte a zilei s-ar putea sa primiti o veste neplacuta de la locul de munca si sa fiti nevoit sa munciti peste program. capricorn Un barbat mai in varsta v-ar putea propune o afacere din care puteti castiga in scurt timp o suma importanta de bani. In cursul dupa-amiezii este posibil sa fiti nevoit sa plecati intr-o calatorie in interes profesional. Cu acest prilej, aveti ocazia sa faceti cunostinta cu un viitor partener de afaceri. Astazi este indicat sa evitati speculatiile de orice fel.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator In prima parte a zilei aveti posibilitatea sa va ocupati de o problema financiara mai veche. Daca vi se propune o colaborare, va sfatuim sa nu o refuzati. Ar putea sa produca o schimbare benefica in viata dumneavoastra. Tineti cont de sfaturile partenerului de viata! pesti In prima parte a zilei este posibil sa incasati o suma de bani dintr-o afacere demarata cu ceva timp in urma impreuna cu o persoana apropiata. Acum puteti sa va faceti planuri indraznete de viitor si sa cumparati un obiect de valoare pe care vi-l doriti de mult. Va recomandam sa va bazati pe intuitie si sa tineti cont de sfaturile unei rude cu experienta.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 13 decembrie 2017
Autentificare
stiriactuale.ro