Vineri, 29 martie 2024 - 4:50:51
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Dar din dar, lumină din lumină


10 februarie 2016

Religia a fost şi ramâne un factor şi un mediu de formare a omului. Dintotdeauna, creştinismul a afirmat posibilitatea educării şi formării omului. Religia creştină este un proces pedagogic de formare a omului. Biserica nu utilizează numai mijloacele ome­neşti pentru atingerea obiectivului ei, dar pe lângă elementul uman include în sine şi elementul divin.Rolul de educatori le revine slujitorilor cultului religios, în cea mai mare măsură preoţilor lăcaşurilor sfinte, adică bisericilor.

Pentru enoriaşii Bisericii Sfântul Ierarh Nicolae - Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Române -, ziua de 2 februarie 2016 a fost ca o sărbătoare. Ei l-au avut oaspete pe mult-aşteptatul ctitor al Bisericii, dl. Neculai Popa, american de origine română, născut în Moldova din dreapta Prutului, domiciliat în Los-Angeles, SUA, preşedinte al Consiluilui Româno-American şi pe secretarul său responsabil, dl. Mihai Nicolae, membru al organizaţiei Platforma civică Acţiunea 2012.

După ce au fost întâmpinaţi la gara Chişinău de către parohul Bisericii, preotul Sergiu Matei şi de către basarabeanul Iacob Cazacu-Istrati, poet şi publicist, vice-preşedinte al Worldwide Romanian Forum-Forumul Românilor de Pretutindeni, cu reşedinţa în Canada, oaspeţii s-au deplasat la Orhei, unde îi aştepta, la Oficiul notarial şi cadastral, funcţionarii care au legiferat tranzacţia de vânzare-cumpărare a clădirii Bisericii.

La Orhei, oaspeţii s-au întâlnit cu vice-preşedintele raionului,Vasile Miron, care i-a mulţumit domnului Neculai Popa pentru ajutorul acordat în cumpărarea clădirii pentru biserica din Peresecina. Înaltul oaspete a vizitat lăcaşul sfânt pentru a efectua cea de a doua tranşă de plată a clădirii destinată  Bisericii La etapa actuală, Biserica se află înplină (re)construcţie. În interior e pregătit, parţial, altarul şi sala de rugăciuni în care parohul Bisericii,tânărul preot Sergiu Matei, petrece slujba de liturghie, botez, cununii şi celelalte care sunt necesare pentru cetăţenii comunei Peresecina.

 Dar, mai e mult de lucru. În primul rând, dl Neculae Popa a atras atenţia  că biserica are nevoie urgent de o toaletă civilizata , pentru a le uşura prezenţa copiilor şi oamenilor în etate.

 Ctitorul s-a bucurat de initiativa parohului de a finisa reparaţia unei încăperi din biserică pentru o bibliotecă, sală de lectură şi de mici manifestări cultural-naţionale, lucru deja început.

Cel mai important lucru, care necesită timp şi muncă serioasă, e acoperişul cu turle… Atât interiorul, cât şi exteriorul Bisericii Sfântul Ierarh Nicolae are la bază elementul national de artă.

Multe sunt de făcut până a aduce acest lăcaş sfânt la condiţiile necesare dar, după cum ne spune tânărul preot SergiuMatei: “Când eşti susţinut atât spiritual, cât şi material de aşa oameni ca dl.Neculai Popa, Mihai Nicolae ş.a., greutăţile nu se simt… Le mulţumesc mult din partea enoriaşilor şi a mea personal fiindcă ne-a adus o rază de lumină…din a lor lumină”.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro