Marţi, 23 aprilie 2024 - 12:28:56
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Oligarhul Vl. Plahotniuc deţine controlul absolut în R.Moldova


10 februarie 2016

„Trezeşte-te!” Este inscripţia de pe corturile instalate în faţa Guvernului RM, unde oamenii de câteva luni opun rezistenţă faţă de abuzul de putere şi corupţia din ţară. Un tânăr a explicat de ce protestează: „Dacă noul guvern nu îşi dă demisia, guvernarea poate fi asemănată cu cea făcută de Dracula, una plină de sânge”, scrie o publicaţie germană, text preluat de jurnal.md

Aluzia are o explicaţie cât se poate de scurtă: oligarhul Vladimir Plahotniuc, care controlează PD-ul, la mijlocul lunii ianuarie, printr-oi lovitură de stat, a învestit un guvern pe placul său şi al Partidului Democrat. Noua majoritate parlamentară, potrivit opoziţiei, a fost încropită prin şantaj şi corupere. La Chişinău se spune că Plahotniuc intenţionează să obţină toată puterea în stat. De fapt, camaradul său de partid, Pavel Filip, a fost numit în funcţia de prim-ministru după ce preşedintele Timofti, din considerente morale, a respins candidatura lui Plahotniuc. Mandatul lui Timofti expiră în martie, astfel, mulţi conştientizează un nou pericol prin care Plahotniuc ar putea deveni preşedinte.

Până în 2009, când preşedintele comunist Vladimir Voronin a demisionat sub presiunea maselor, iar unele partide autodeclarate proeuropene au preluat guvernarea, se ştiau puţine lucruri despre oligarhi. În primul său interviu de pe 26 mai 2010 Plahotniuc spunea că liberal-democratul Vlad Filat este unul dintre oligarhii ţării. La scurt timp, Plahotniuc a decis şi el să devină politician. El a ajuns pe lista electorală din partea PD, a devenit vicepreşedinte de partid, dar şi prim-vicepreşedinte al Parlamentului.

Plahotniuc s-a născut pe 1 ianuarie 1966 în satul Pituşca. În 1991 a absolvit UTM, iar ulterior a lucrat într-o instituţie pentru minori delicvenţi. În 2001 a ajuns ameţitor preşedintele filialei moldoveneşti a grupului petrolier românesc Petrom, iar în 2005 a făcut parte din consiliul de administrare al Victoriabank, una dintre cele mai mari instituţii financiare din ţară. În afară de cetăţenia moldovenească, acesta o mai deţine şi pe cea românească, fiind înregistrat cu numele Vlad Ulinici. Direct sau indirect, el controlează 80 la sută din mass-media moldovenească.

Cu toate acestea, unele surse afişează o cu totul altă biografie. Diploma de inginer a fost cumpărată, în cadrul Centrul de combatere şi reabilitate a minorilor care au fost agresaţi sexual, acesta racola tinere din familii social-vulnerabile şi le trafica peste hotare ca sclave sexuale. „El a început să-şi filmeze cu camere ascunse oaspeţii cu reputaţie remarcabilă în compania prostituatelor minore. Judecători şi procurori feroce deveneau manipulabili după ce Proxenetul le arăta filmuleţele”. Oligarhul s-a îmbogăţit pe când era director la Petrom, iar ulterior a devenit finanţatorul PCRM şi al familiei Voronin. Fiul fostului preşedinte, Oleg Voronin i-a devenit partener de afaceri. Cu toate acestea, publicul a ştiut mai puţin despre oligarhi, însă din interior se cunoştea de mult timp că Plahotniuc era „cardinalul din umbră” al sistemului Voronin.

Puţini cunosc acest sistem aşa cum îl cunoaşte Andrei Năstase. Timp de şase ani, avocatul a fost victima afacerilor oligarhului. Soţia şi cei trei copii ai lui Năstase au declarat pentru publicaţia germană că au trăit în Germania timp de trei ani, pentru că în patria lor domină un dictator criminal.
Avocatul a dat naştere mişcării cetăţenilor proeuropeni „Demnitate şi Adevăr”. De asemenea, Năstase consideră că Plahotniuc a venit sub emblema proxenetismului, a contrabandei, a extorcării şi a traficului de influenţă. Sub acoperirea sistemului Voronin am văzut deja raiduri la scară largă împotriva unor bănci şi companii din RM. Preluările ostile şi extorcările sunt realizate cu ajutorul judecătorilor corupţi, al procurori şi al ofiţerilor de poliţie, un fenomen post sovietic tipic. Ca o regulă generală, noii „proprietari” transformau companiile în paradisuri off-shore. Mafia rusă de ani de zile foloseşte băncile moldoveneşti ca o maşinărie de spălat bani. Odată cu venirea la puterea a coaliţiei PD, PL şi PLDM, spune Năstase, aceste fenomene infracţionale terifiante au crescut. 80 la sută din bănci şi SRL-uri au fost luate de la proprietari, iar ulterior, prin intermediul acestora, au fost spălate 20 de miliarde de dolari prin diferite tranzacţii.

Plahotniuc a furat şansa de progres a ţării după căderea sistemului Voronin. Cele trei partide zise proeuropene, care au venit la putere, au împărţit principalele funcţii în stat între ele. Astfel, Moldova a trecut printr-un amplu proces de politizare a tuturor instituţiilor publice. Acum PD deţine Procuratura Generală, CNA, CNI, BNM, ANRE, iar Plahotniuc a numit la şefia acestor instituţii rude, prieteni sau informatori.

Câţiva ani mai târziu, Plahotniuc a aplicat lovitura liderului PLDM Vlad Filat, în urma căreia liberal-democratul a fost reţinut pentru corupţie şi implicare în frauda bancară din Moldova. Omul de afaceri Ilan Shor, care a pus pe scenă frauda, este considerat „martor” principal al dosarului, mai mult, acesta a fost ales primar al oraşului Orhei.

În noua coaliţie „proeuropeană” formată din democraţi, liberali şi transfugi din PCRM şi PLDM există doar o singură voce şi doar o singură părerea şi aceea este a lui Plahotniuc.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro