Marţi, 19 martie 2024 - 7:30:37
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Băsescu: Nimeni nu se va opune Unirii, nici SUA, nici UE, nici NATO sau Moscova


16 februarie 2016

Politicienii de la Chişinău mint atunci când susţin că SUA, UE sau NATO s-ar opune unirii României cu Republica Moldova. Declaraţia a fost făcut de fostul preşedinte de la Bucureşti, Traian Băsescu, în cadrul unui interviu acordat Deschide.md.

„Ştiu că povestea unirii este prezentată de politicienii de la Chişinău ca fiind una căreia ba SUA, ba UE, ba NATO i se opun. Este o minciună. Dacă cetăţenii şi politicienii din cele două state româneşti vor hotărî în mod democratic, prin parlamentele lor sau prin referendum, acest lucru, fără utilizarea forţei, nu se va opune nimeni. Sunt convins că nici Moscova nu se va opune unirii. De altfel, prin Actul Final de la Helsinki, din 1975, se precizează că „frontierele pot fi modificate prin mijloace paşnice şi prin acord”. Dar trebuie s-o spunem deschis în contextul abordării subiectului unirii: România a fost până la Nistru”, a explicat Traian Băsescu.

Fostul şef de stat a reiterat că în opinia sa, unirea Republicii Moldova cu România reprezintă soluţia viitorului, fiind avantajoasă pentru ambele state. În acelaşi timp, Băsescu a subliniat faptul că integrarea europeană a Republicii Moldova şi aderarea la NATO nu sunt aspecte viabile din perspectiva actorilor internaţionali, astfel încât Unirea ar presupune automat integrarea Republicii Moldova în aceste structuri.

„Daţi-mi voie să vă spun foarte cinstit că, după părerea mea, unirea Republicii Moldova cu România este soluţia viitorului şi este utilă ambelor ţări. În plus, ţineţi cont că la  NATO şi UE nu există planuri de extindere dincolo de frontierele României, fie că vorbim de frontiera de Nord, cu Ucraina, fie că vorbim de frontiera de Est, cu Republica Moldova. Din punct de vedere al extinderii, priorităţile NATO şi UE sunt Balcanii ca proiecţie pentru următorii 20 de ani. Altfel spus, unirea Republicii Moldova cu România este soluţia care poate aduce cel mai repede şi securitate,, şi un trai mai bun pentru cetăţenii din stânga Prutului. Cu cât mai repede, cu atât mai bine pentru ambele ţări”, a conchis liderul Mişcării Populare.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro