Vineri, 26 aprilie 2024 - 2:01:38
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


UE, mulţumeşte României pentru intermedierea dialogului cu Rep. Moldova


16 februarie 2016

Uniunea Europeană recunoaşte şi apreciază meritele României în facilitarea dialogului cu Republica Moldova.

Comisarul European pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini, au apreciat disponibilitatea României de conlucrare cu instituţiile europene şi de consultare cu statele membre UE în ceea ce priveşte calibrarea relaţiilor Uniunii cu Republica Moldova. De acest aspect a fost asigurat luni ministrul afacerilor externe de la Bucureşti, Lazăr Comănescu, la reuniunea Consiliului Afacerilor Externe (CAE) de la Bruxelles.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, schimbul de opinii privind Republica Moldova a relevat atenţia cu care Uniunea Europeană urmăreşte evoluţiile din stânga Prutului, precum şi importanţa acordată adoptării măsurilor necesare pentru implementarea reformelor şi redresarea situaţiei economice şi financiare. În acest sens, UE şi-a exprimat disponibilitatea de a acorda sprijin Republicii Moldova, mai informează MAE.

Ministrul de externe Lazăr Comănescu a făcut la Bruxelles o analiză a situaţiei din Republica Moldova şi a prezentat dialogul bilateral intens cu autorităţile de la Chişinău, inclusiv la nivel de prim-miniştri. În acest context, a menţionat şi asistenţa umanitară pe care o va oferi România pentru populaţia din Republica Moldova. A reamintit lista de condiţii pe care primul ministru Pavel Filip s-a angajat să le îndeplinească pentru ca Republica Moldova să beneficieze de sprijinul pe care UE şi România şi-au manifestat disponibilitatea de a-l acorda. De asemenea, a atras atenţia asupra importanţei monitorizării de către UE a implementării acestor angajamente şi a insistat pentru o abordare activă, angajată şi echilibrată a Uniunii, în raport cu rezultatele evaluărilor de etapă ale progreselor realizate, se mai arată în comunicat.

Pe termen scurt, eforturile noului guvern de la Chişinău trebuie să se concentreze asupra menţinerii stabilităţii politice şi economice, precum şi asupra lansării de reforme credibile, necesare menţinerii parcursului european. Pe termen lung, se impune consolidarea capacităţii instituţiilor statului şi stimularea creării unei noi culturi politice, în consonanţă cu aşteptările opiniei publice”, a punctat ministrul Comănescu.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro