Joi, 28 martie 2024 - 3:29:00
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Limba maternă-floare eternă, în Maramureşul istoric (Ucraina)


24 februarie 2016

Cu ocazia „ Zilei Limbii materne”, în 21-22 februarie 2016, la Apşa de Mijloc (Ucraina), cu sprijinul Consulatului general al României la Cernăuţi, Asociaţia Culturală „Boema OJT” Baia Mare şi în colaborare cu colectivul pedagogic al şcolii generale de gradele I –III din localitate s-a organizat a IV-a ediţie a concursului literar „Limba maternă – floare eternă!”.

Au participat peste 100 de elevi de la şcolile din zonă, dar şi un grup din Poroşcovo (îndrumat de inimosul Vasile Lacatoş).

De la Cernăuţi au fost prezenţi Consulul general dna Eleonora Moldovan, dl consul Aurelian Rugină, dna Lora Bostan (prof. univ. la Universitatea Naţională “Iurii Fedkovici”, dna Lilia Govornean, preşedinta Asociaţiei cadrelor didactice de etnie română.

 Premiile câştigătorilor au fost asigurate de Asociaţia „Boema OJT” Baia Mare (preşedinte Mihai Cozma) şi de Asociaţia Dacia (preşedinte Ion Botoş).

"Caravana Mărţişorului", eveniment organizat de Institutul Cultural Român, a ajuns, luni după-amiază, la şcoala din localitatea Apşa de Mijloc, în cadrul unui proiect în care şi copiii din localităţile Slatina, Apşa de Jos, Strâmtura, Plăiuţ şi Biserica Albă au ocazia să se bucure, în perioada 21-29 februarie 2016, de un mini-turneu de teatru şi un concert de operă pop.
Potrivit ICR, în cadrul acestei caravane, copiii vor fi delectaţi de actorii-cascadori de la Asociaţia Culturală „Lupii Albi", care vor oferi o interpretare nouă, cu o scenografie originală, a poveştii Dănilă Prepeleac de Ion Creangă.
Caravana se desfăşoară cu sprijinul Clubului Maramureşenilor din Dreapta Tisei, la evenimente fiind prezente şi colectivele de profesori şi reprezentanţii din conducerea instituţiilor de învăţământ din dreapta Tisei.

Un alt eveniment important a fost şezătoarea culturală de la Euroclubul din Apşa de Mijloc.
Membrii Euroclubului au organizat, luni, o şezătoare culturală, în care profesori, elevi şi invitaţi din afara şcolii, din Cernăuţi, Apşa de Jos, Biserica Albă, Slatina, Poroşkovo, dar şi din România l-au omagiat pe marele poet român Grigore Vieru. A fost o serată de poezie, la care au participat, printre alţii, poeţii locali Gheorghe Moiş (Biserica Albă) şi Nuţu Laurenţiu Pop (Apşa de Mijloc), doamna consul general al României la Cernăuţi, Eleonora Moldovan, care este şi membru de onoare al Euroclubului - domnia sa susţinând o prelegere despre personalitatea şi operele marelui sculptor român Constantin Brâncuşi -, precum şi câţiva profesori din Cernăuţi şi reprezentanţi ai Institutului Cultural Român, care au sosit cu o caravană de Mărţişor în localităţile româneşti din Transcarpatia.
Evenimentul s-a desfăşurat cu susţinerea Consulatului General al României la Cernăuţi, în parteneriat cu Asociaţia Convergenţe Europene (ACE) de la Bucureşti, menţionează TOCpress
 

Sursa: Nicolae Hauca (EuromediaBucovina)
 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro