Vineri, 29 martie 2024 - 10:41:11
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


50.000 de unionişti la Chişinău, cu ocazia marcării a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România


28 martie 2016

Mii de persoane au participat duminică la Chişinău la un marş unionist cu ocazia marcării a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România,

Cei prezenţi la eveniment s-au adunat iniţial la un miting în faţa Teatrului Naţional de Operă şi Balet "Maria Bieşu", unde au cerut unirea celor două state.

"Unirea este inevitabilă pentru că aşa vrea Dumnezeu, însă de noi depinde cât de repede se va produce aceasta. Ţara întregită este cea mai mare avere pe care o putem lăsa copiilor noştri, iar Prutul niciodată nu a fost o graniţă şi nu trebuie să fie frontieră între românii de aici şi românii de acolo", a declarat, citat de MOLDPRES, Nicolae Dabija, reprezentant al aşa-numitului grup de iniţiativă al Sfatului Ţării 2.

"Trebuie să plecăm de aici cu un singur gând — unirea este inevitabilă. Ne-am adunat în inima Chişină ului pentru a scrie istorie şi ne bucurăm că suntem din ce în ce mai mulţi, mai puternici şi mai uniţi", a afirmat coordonatorul Blocului Unităţii Naţionale, Constantin Codreanu.

Potrivit Platformei Unioniste Acţiunea 2012, 50.000 de persoane au participat duminică la ceea ce a fost descris drept "cel mai amplu marş unionist de la Chişinău".

Participanţii la marş au salutat constituirea Sfatului Ţării 2, forul reprezentantiv al unioniştilor din Republica Moldova, care a adoptat foaia de parcurs a reunificării până în 2018, se arată într-un comunicat al Platformei Unioniste Acţiunea 2012.

"Suntem din ce în ce mai mulţi, iar vocea noastră se aude tot mai puternic. În această zi de sărbătoare, la împlinirea a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, avem de transmis un mesaj: vom spori eforturile pentru ca centenarul Unirii să ne găsească întregi ca neam", a declarat George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012.

Obţinerea consensului politic prin care partidele politice parlamentare convin asupra ideii de îndeplinire a reunificării, informarea partenerilor euroatlantici privind opţiunea naţiunii române şi explicarea avantajelor pe care reîntregirea României ar aduce-o lumii transatlantice, aprobarea de către Parlamentul de la Bucureşti a principiilor reunificării sunt câteva etape ale foii de parcurs pe care unioniştii vor să le realizeze până în 2018.

La data de 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România. La 28 iunie 1940, Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro