Vineri, 26 aprilie 2024 - 2:43:07
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Monumentul Limbii Române din Chişinău îşi caută locul


12 aprilie 2016

Monumentul Limbii Române, care ar urma să fie înălţat la Chişinău, nu va mai fi ridicat în faţa Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în locul impunătorului monument sovietic al aşa-numitei eliberări (foto), ci în… Grădina Botanică. Informaţia a fost oferită într-un interviu pentru Radio Chişinău, de către artistul din România, Vlad Basarab, al cărui proiect a fost declarat câştigător în urma unei competiţii internaţionale organizate în martie 2014 de către AŞM.

Potrivit autorului viitorului Monument al Limbii Romane, decizia de a găsi o altă amplasare  pentru acesta a fost luată împreună cu conducerea Academiei de Ştiinţe, respectiv în Grădina Botanică, care aparţine instituţiei, “într-un loc retras, lângă apă, lângă lac, apa simbolizând viaţa limbii române, iar acest mediu natural îi va da omului ocazia să se reculeagă, să facă această incursiune în filele limbii române. Deocamdată nu sunt fonduri alocate pentru construirea acestui monument. Probabil va trebui să fie o amplă campanie de donare de bani din partea României, deşi proiectul a fost iniţiat la Chişinău! Dar astea sunt probleme care mă depăşesc. Eu şi cu partenerul meu în acest proiect, Andrei Ciubotaru, ne vom face datoria să realizăm monumentul până în anul 2018, când se vor împlini 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România ”, precizează Vlad Basarab.

Contactat de Radio Chişinău, scriitorul Nicolae Dabija, membru în comisia de selectare, a menţionat, contrariat de locul ales: ”Noi putem să facem zeci de monumente în Grădina Botanică, pe care să nu le vadă nimeni. Voi face demersuri şi voi insista ca Monumentul Limbii Române să fie instalat în centru. A fost atunci scandal pentru ca acesta să nu fie în locul monumentului sovietic. Eu am propus ca Monumentul Limbii Române să fie amplasat tot acolo, doar că vizavi de Centrul Expoziţional Brâncuşi, în faţa ieşirii de sub pasaj”.
Conducerea Academiei de Ştiinţe nu a comentat deocamdată informaţia.

Decizia de a amplasa monumentul Limbii Române în locul monumentului sovietic ”Eliberarea” a provocat atunci un val de nemulţumiri în rândul reprezentanţilor asociaţiilor pro-ruse din Republica Moldova. Potrivit proiectului, Monumentul Limbii Române ar urma să fie sub forma unei cărţi imense, deschisă la 360 de grade, cu spaţiu între pagini şi pe care ar urma să fie scrise fragmente din opera clasicilor români (vezi foto).


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro