Miercuri, 24 aprilie 2024 - 10:38:09
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Preşedintele Republicii Moldova: „Sunt român şi vorbesc limba română”


1 septembrie 2016

Limba română este limba oficială a Republicii Moldova, iar cei care susţin că vorbesc limba moldovenească nu fac decât să scindeze şi mai mult societatea, a declarat preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, în timpul unui discurs susţinut cu prilejul Zilei Naţionale a Limbii Române la Academia de Ştiinţe din Chişinău.

Preşedintele a amintit de evenimentele din anii 1988-1989, atunci când societatea moldovenească a intrat pe făgaşul adevărului şi a menţionat numele intelectualilor care au luptat pentru mişcarea de eliberare naţională. „Piaţa Marii Adunări Naţionale era atunci o mare de suflete însetate de libertate şi democraţie. Am avut de ales între limba română sau o variantă a limbii române. Atunci s-a pus problema dualităţii acestui aspect. În declaraţia de independenţă se ţine cont de opinia scriitorilor, lingviştilor, această opinie fiind susţinută şi de sutele de mii de scrisori ajunse la redacţiile ziarelor de limbă română şi într-un final declaraţia de independenţă consfinţeşte limba română ca limbă de stat”, a precizat Nicolae Timofti.

Timofti a mai spus că se consideră român, aşa cum sunt toţi cetăţenii Republicii Moldova. „În discuţiile mele cu preşedinţii altor ţări am spus mereu că sunt de origine română, aşa cum au fost părinţii, buneii mei şi toţi cei care trăiesc pe acest pământ. Îndemnul meu este să nu ne abatem din drum şi să urmăm vectorul european de dezvoltare. Trebuie să avem un sistem al cercetării ştiinţifice şi inovaţiilor racordat la nivelul european, să avem un sistem de ocrotire al sănătăţii pe potriva cerinţelor actuale, un sistem judiciar profesionist în care cetăţenii să aibă încredere, să punem economia în funcţiune. Să readucem încrederea cetăţenilor în stat şi să fim exigenţi cu clasa politică. Avem multe de făcut”, a concluzionat Timofti. „Vă adresez felicitări şi sincere urări de bine. Să fim mândri de înaintaşii noştri şi să le ducem idealurile spre împlinire”, a fost mesajul preşedintelui.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro