Joi, 25 aprilie 2024 - 12:00:57
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Români din Ucraina, împiedicaţi să sărbătorească Ziua Limbii Române


2 septembrie 2016


 

Asociaţia Naţional-Culturală "BASARABIA" a românilor din regiunea Odesa, Ucraina, a anunţat că li s-a interzis organizarea evenimentului cultural prilejuit cu ocazia Zilei Limbii Române.

Autorităţile ucrainene au pus piedici la desfăşurarea evenimentului  dedicat Zilei Limbii Române, care fusese  programat pentru ziua de miercuri, 31 august, în incinta Palatului Culturii "Taras Şevcenko" din Ismail.

Decizia a fost motivată de necesitatea efectuării unor lucrări de renovare a sălii de spectacole, relatează BucPress.eu. Anunţul a fost făcut de primăria oraşului Ismail, unde primar este Andrei Abramcenko.

În aceste condiţii, cel mai probabil, spectacolul va fi susţinut într-unul din casele de cultură din satele cu populaţie majoritară românească din sudul Basarabiei: raioanele Reni, Ismail sau Chilia.

Anularea spectacolului româneasc este a doua în ultimele trei luni în regiunea Odesa. Anterior, guvernul de la Kiev a mai interzis manifestările culturale de la începutul acestei veri, între 19 - 20 iunie 2016.

Anterior, autorităţile ucrainene au mai împiedicat de trei ori consecutiv desfăşurarea concertului omagial dedicat compozitorului Gavriil Muzicescu, originar din Ismail. Toate refuzurile menţionate sunt semnate de actualul primar al oraşului Ismail.

De reţinut faptul că limba română este limbă maternă pentru cei 500 de mii de etnici români din Ucraina.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro