Vineri, 29 martie 2024 - 3:43:24
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Dodon îndeamnă Rusia să stopeze ”românizarea” tinerilor moldoveni


19 decembrie 2016

Noul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, denunţă oferirea de către România a unor burse de studii tinerilor moldoveni drept o politică de ”românizare” şi îndeamnă Rusia să facă mai mult şi să oprească ”românizarea”, inclusiv oferind mai multe burse tinerilor moldovebi, relatează Deschide.md.

Republica Moldova trebuie să ceară scuze Transnistriei pentru războiul din 1992, mai afirmă viitorul şef prorus al statului.

”Vă voi da un singur exemplu, pentru a nu critica Rusia, dar veţi înţelege. România oferă în fiecare an studii gratuite pentru mai mult de 5000 de tineri din Republica Moldova. Aceşti tineri se bucură de o bursă, de cazare gratuită. Înţelegeţi ce îi învaţă acolo? Ei primesc cetăţenia românească, apoi se întorc. Acest lucru înseamnă românizare”, a denunţat el.

”Rusia, dacă nu greşesc, oferă doar 150 – 200 de locuri. Simţiţi diferenţa? Când am fost co-preşedintele Comisiei interguvernamentale moldo-ruse în anii 2008-2009, ridicam mereu această întrebare”, a declarat Dodon pentru Russia Today (RT).

Dodon se întreabă, de asemenea, de ce în Republica Moldova nu sunt implementate mai multe iniţiative de tipul ”Clubul izborsk” (platformă informativă pro-rusă).

”Ei (românii) vin foarte agresiv. Şi educarea copiilor, şi societatea civilă. Dar noi cum le răspundem? Doar cu cuvinte frumoase? Aşa însă nu vom reuşi. Deocamdată, ne ţinem puternici, menţinem statalitatea moldovenească, de foarte multe ori pe entuziasm şi datorită faptului că avem aceleaşi rădăcini (cu Rusia)”, apreciază el.

În acest interviu, Dodon afirmă că Republica Moldova ar trebui să ceară scuze Transnistriei pentru războiul din 1992.

Conflictul a izbucnit doar din cauza Republicii Moldova, deoarece şi-a dorit unirea cu România, a apreciat el.

”În primul rând este vina Republicii Moldova, recunosc acest fapt. De mai multe ori am declarat că noi trebuie să recunoaştem acest fapt şi să ne cerem scuze pentru moartea a sute, mii de cetăţeni”, a declarat Dodon.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro