Vineri, 29 martie 2024 - 12:10:20
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


În Basarabia, pe Drumul Vinului


21 ianuarie 2017


 

Cramele Mileştii Mici, în Cartea Recordurilor

În condiţiile când societatea moldovenească este bulversată, alternând între Vest şi Est – cum doreşte mai ales noul preşedinte, rusofonul Dodon – economia Republicii, bazată pe producţia de vinuri, pare a fi una dintre şansele de acces în Europa. Cramele Cricova sau Mileştii Mici sunt deja cele mai cunoscute pentru colecţiile de vinuri şi calitatea acestora.

Cea mai mare colecţie de vinuri din lume, cu peste 1,5 milioane de sticle, înscrisă în Cartea Guinness în 2005 este din Republica Moldova. Denumită „Colecţia de Aur”, aceasta este stocată la o adîncime de peste 80 metri, în ”caze” de tip gotic, în galeriile subterane Mileştii Mici. Cel mai vechi vin din colecţie este din 1969, la colecţie fiind adăugate în fiecare an mii de sticle de vinuri fine, albe şi roşii, seci şi de desert. Maturarea vinurilor beneficiază de microclimatul ideal al beciurilor, la o temperatură şi umiditate constantă.

Vinurile păstrate în ”Colecţia de aur” sunt exportate în zeci de state, cum ar fi: Japonia, China, Taiwan, Olanda, Cipru, Danemarca, Finlanda, Malaysia etc.

Galerii subterane în calcar au o lungime totală de peste 200 kilometri şi o adâncime de până la 80 de metri. La suprafaţă, complexul Mileştii Mici are o înfăţişare în stilul vechilor cetăţi feudale ale Moldovei, iar beciurile grandioase cuprind 55 km de galerii în care se desfăşoară procese tehnologice de producţie şi altele zeci în care se maturează vinul în butoaie şi în sticle.

De regulă, vizitele în galerii se fac cu maşina, bicicleta, pe străzi cu denumiri de vinuri, dar şi pe jos, cu respectarea regulilor de circulaţie.

Tot aici sunt amenajate săli pentru degustare, răcoroase în timpul torid al verii şi emanând căldura şemineului în perioada geroasă a anului. Cele trei elemente care stau la baza construcţiei arhitecturale sunt: piatra-apa-focul, toate apropiate culturii noastre.

Beciurile Mileştii Mici, situate la 10 km de capitala Chisinău, sunt vizitate de zeci de mii de turişti anual, fiind o carte de vizită a Moldovei.

Oraşul subteran Cricova Devenit emblemă a vinificaţiei Moldovei, şi declarat prin lege patrimoniu cultural-naţional,oraşul vinicol subteran Cricova dispune de galerii ce se întind pe 70 km, cu străzi numite simbolic: Dionis, Feteasca, Cabernet-Sauvignon etc.

Situate la 11 km de capitala Chişinău, subteranele din var natural, aflate la o adâncime de 35-80 m, găzduiesc peste 30 milioane litri de vin, la o temperatură constantă de 12-14 ˚C şi umiditatea de +97-98%.

Fondat în 1952, combinatul ”Cricova” este cel mai mare producător de vinuri spumante conform metodei tradiţionale din Moldova, maturarea vinului fiind integral petrecută în beciurile subterane. La Cricova se păstrează ”Vinoteca naţională”, o colecţie remarcabilă de vinuri legendare, atît locale, dar şi străine, provenind din colecţia de vinuri a lui Goering, printre care renumitele vinuri Moselle, Bourgogne, Bordeaux, Porto. Cel mai vechi vin al colecţiei, şi unicul vin de acest tip din lume, este vinul ”Ierusalim de Paşte”, produs într-un singur loc, în 1902.

Beciurile Cricova sunt o atracţie pentru miile de turişti, dar şi pentru personalităţi notorii, politicieni, lideri de opinie şi oameni celebri din întreaga lume, de-a lungul timpului fiind vizitată de numeroşi şefi de state sau de guverne, precum Angela Merkel, John Kerry ş.a. Aici a venit într-o vizită şi cosmonautul rus Iuri Gagarin, care ar fi părăsit cramele abia a doua zi!

Alte galerii

Majoritatea vinăriilor dispun de beciuri proprii, construite în mod tradiţional. Unele din aceste beciuri poartă legendele Vinului Moldovei:

Vinăria Purcari – dispune de beciuri construite la sfârşitul sec. XIX, în stil de conac, unde temperatura şi umiditatea este constantă. Vinoteca Purcari conţine vinurile cele mai reuşite, preţul cărora începe de la 100 dolari sticla. Cel mai vechi vin din colecţie este din 1951. În beciuri sunt plasate la maturare vinurile în butoaiele de stejar şi sticlele de vin înainte de a fi plasate pe piaţă.

Pivniţele Brăneşti – la o adâncime de 60 metri, în crestele pietroase ale complexului turistic Orheiul Vechi, pivniţele se întind pe aprox. 58 km.

Chateau Cojuşna- dispune de galerii subterane în stil medieval, cu străduţe mici completate pînă la refuz de vinuri de colecţie, în special vinuri licoroase, dar şi cu vinuri aflate la maturare.

Chateau Vartely – o vinărie modernă, care însă are un beci de toată frumuseţea, construit conform tradiţiilor autohtone.

Beciul tradiţional

Tradiţia moldovenească spune că fiecare gospodar trebuie să aibă un beci, iar în el să îţi păstreze vinul făcut de el. Fiind o naţiune cu origini patriarhale, pentru moldoveni casa face parte din monumente de valoare general umană. Iar casa moldoveanului are două elemente esenţiale: ”casa mare” – camera unde se primesc oaspeţii şi beciul, unde sunt păstrate merindele şi vinul.

Beciurile ţăranilor sunt tradiţional săpate la o adâncime de 5-7 metri, sub sau lîngă casă, cu 10-15 trepte, având pereţii vopsiţi cu var alb.

 
 
 
 

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro