Joi, 28 martie 2024 - 1:40:21
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Primarul Chişinăului îi îndeamnă pe primarii din România să se înfrăţească cu cei din Moldova


21 februarie 2017

Primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, i-a îndemnat luni pe edilii comunelor din România să se înfrăţească cu localităţi din Republica Moldova, cărora să le aloce bani pentru proiecte de dezvoltare. De asemenea, acesta a declarat că România poate juca rolul Germaniei de Vest pentru Republica Moldova.

Îndemnul cu care vin spre dumneavoastră este să identificaţi sate, comune de dincolo de Prut şi să acţionaţi pe baza principiului solidarităţii, să alocaţi din bugetul dumneavoastră 10.000 — 20.000 de euro, dacă se poate 50.000 — 100.000 de euro, în fiecare an, pentru proiecte de dezvoltare de dincolo de Prut, în satul pe care îl alegeţi dumneavoastră. (…) Legea românească permite ca localităţile înfrăţite din România şi Republica Moldova să poată face acest schimb, adică dumneavoastră să le puteţi oferi inclusiv sprijin financiar pentru dezvoltare. Să fiţi dumneavoastră Bruxelles-ul satului de dincolo de Prut. (…) În felul acesta s-ar crea foarte multe legături, s-ar pune câte o ancoră în fiecare sat, astfel încât acest teritoriu dintre Prut şi Nistru să nu fie rupt definitiv”, a spus Dorin Chirtoacă la Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România, citat de Agerpres.

Oricâte nemulţumiri s-au adunat timp de 28 de ani, totuşi România merge înainte, chiar dacă mai şchiopătează. (…) Da, e neplăcut, cum am mers eu în 2014, din Arad spre Bucureşti, venind din Europa, să văd cum stă autostrada îngheţată şi am mai trecut şi în anul acesta o dată şi am văzut-o chiar ca în pastelurile lui Alecsandri: <<Ziua ninge, noaptea ninge, dimineaţa ninge iară, sub o zale argintie…>>. Chiar stătea zăpada pe autostradă, pe alocuri prăbuşită. Da, e neplăcut. Asta trebuie corectat şi asta vreau să vă urez pentru următorii 10 — 20 de ani: să reuşească România să îşi pună la punct infrastructura, să deschisă vasele comunicante, arterele, să funcţioneze economia şi mai bine. Să devină România Germania de Vest pentru Republica Moldova”, a adăugat primarul Chişinăului.

12 primari din Republica Moldova participă la Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România, care se desfăşoară în perioada 19-22 februarie la Palatul Parlamentului din Bucureşti.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro