Joi, 25 aprilie 2024 - 7:08:31
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Gazul românesc va trece Prutul în cealaltă Românie


21 februarie 2017


 

Gazoductul Ungheni – Chişinău, tot mai aproape de realizare. Ministerul Economiei din R. Moldova a făcut publică lista localităţilor prin care va trece gazul românesc. Construcţia conductei va începe în 2018 şi va avea o lungime de aproape 120 de kilometric, după cum menţionează site-ul CurajTv.

Gazoductul Ungheni - Chişinău va trece prin 25 de localităţi basarabene, începând cu raioanele Ungheni, Nisporeni, Străşeni, Călăraşi până în  municipiul Chişinău.

Fiind un proiect energetic de importanţă naţională, terenurile incluse în harta gazoductului vor trebui să intre în posesia statului, care a pregătit pentru despăgubirea proprietarilor suma de 600 de mii euro.

Pentru lucrările de proiectare şi construcţie a gazoductului, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii au pus la dispoziţia Republicii Moldova 41 de milioane de euro, sub formă de împrumut, iar Comisia Europeană a acordat un grant în valoare de 10 milioane de euro, în timp ce contribuţia Executivului de la Chişinău, va fi de peste 22 milioane de lei.

Capacitatea gazoductului Ungheni-Chişinău este estimată la 1,5 miliarde de metru cubi pe an.

Construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău reprezintă o continuare a conductei Iaşi-Ungheni. Scopul proiectului este de a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale. Costul total al lucrărilor se ridică la 105 milioane de euro.

Gazoductul va lega Chişinăul de reţeaua de transport a gazelor naturale din România. Proiectul include, de asemenea, şi un plan de acţiuni privind liberalizarea şi reformarea sectorului energetic.

De reţinut şi faptul că, începând din 2018, România va începe extracţia de gaze din Marea Neagră şi va deveni exportator pe piaţa internaţională.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro