Miercuri, 24 aprilie 2024 - 4:55:43
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Liderii Uniunii Economice Eurasiatice au aprobat primirea Republicii Moldova în organizaţie, în calitate de observator


16 aprilie 2017

Liderii Uniunii Economice Eurasiatice, patronate de Rusia, au aprobat primirea Republicii Moldova în organizaţie, în calitate de observator.

Potrivit Radio România Actualităţi, preşedintele moldovean Igor Dodon a mers la summitul de la Bişkek, în Kârgâzstan, cu promisiunea unei integrări depline.

Preşedintele Dodon este în conflict cu guvernul pro-european de la Chişinău din cauza planurilor sale de a abandona relaţia cu Uniunea Europeană, în favoarea apropierii de Rusia. Presa rusă susţine că în Republica Moldova adepţii şi adversarii integrării eurasiatice sunt aproximativ la egalitate.

Liderul de la Chişinău a subliniat că statutul de observator este doar un prim pas în direcţia adâncirii proceselor de integrare între Republica Moldova şi Uniunea Eurosiatică, asigurându-i pe liderii acesteia că Moldova va avansa consecvent spre următoarea etapă a integrării în această organizaţie.

Un aspect sensibil pentru demersul preşedintelui Igor Dodon este Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, deşi preşedintele moldovean a declarat că acesta nu se află în contradicţie cu semnarea de către Chişinău a altor acorduri, inclusiv a celui cu Uniunea Economică Eurasiatică, transmite RADOR.

În cursul întâlnirii pe care a avut-o la Bişkek cu preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, Igor Dodon a declarat că Uniunea Europeană nu a pus de fapt problema sau-sau, subliniind că decizia sa, de a solicita statutul de observator în cadrul Uniunii Eurasiatice a fost „un pas important şi conştient”.

Pe de altă parte, într-un interviu acordat în Kârgâzstan televiziunii Rossia, liderul de la Chişinău a afirmat că imediat după alegerile parlamentare din Republica Moldova se va putea discuta problema anulării Acordului de Asociere cu UE sau a modificării unor părţi ale acestuia.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro