Miercuri, 24 aprilie 2024 - 4:53:31
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Moldova, tot mai aproape de interconectarea la gazul şi energia electrică din România


8 mai 2017

Experţii din Moldova şi România au discutat, în cadrul consultărilor moldo-române care au avut loc la Chişinău, despre realizarea proiectelor de interconectare a reţelelor de transport a energiei electrice şi a gazelor naturale dintre cele două state.

Întâlnirea de la Chişinău este o continuare a discuţiei purtate la Ploieşti, la finalul lunii aprilie, între miniştrii Economiei Octavian Calmâc şi omologul său de la Bucureşti, Mihai Tudose.

„În cadrul acelei reuniuni, a fost luată decizia de elaborare şi punere în aplicare, până la 15 mai curent, a unui plan comun de implementare a proiectelor de interconexiune a reţelelor de transport energie electrică şi gaze naturale dintre R. Moldova şi România. Aceste două proiecte sunt de o importanţă nu doar naţională, dar şi regională. În rezultatul consultărilor, experţii de la cele două ministere, cât şi de la companiile de specialitate din două state vor elabora o foaie de parcurs, care ne va permite să avansăm în termen reali în realizarea proiectelor”, a accentuat vicepremierul Octavian Calmâc.

La rândul său, Petre Iulian Nicolescu, secretar de stat la ministerul Economiei al României, a menţionat că, în rezultatul acestor consultări, urmează a fi stabilite mai multe obiective concrete pentru activitatea grupelor de lucru pentru ambele proiecte. „Astăzi trebuie să stabilim obiective concrete pe fiecare proiect în parte, ca într-un final ambele proiecte să fie realizate şi funcţionale conform termenelor stabilite”, a spus oficialul român.

Referindu-se la procesul de implementare a proiectului privind construcţia gazoductului, preşedintele Consiliului de administraţie al Societăţii Naţionale de Transport de Gaze Naturale „Transgaz” S.A., Ion Sterian, a menţionat că lucrările de proiectare sunt realizate conform graficului, astfel încât pe segmentul gazoductului pe teritoriul României acesta va fi prezentat în luna august curent, iar pe teritoriul R. Moldova, pe tronsonul Ungheni – Chişinău, către finele lunii iulie.

Cât priveşte proiectul privind interconectarea reţelelor de transport a energiei electrice, vicepremierul Calmâc a spus că există unele restanţe, iar experţii trebuie să stabilească o foaie de parcurs exactă, care ar permite revenirea la graficul prestabilit. „Noi dorim să avansăm pe partea de proiectare, deoarece este foarte important atât pentru R. Moldova, cât şi pentru alte state din regiune, ca în 2020 aceste interconectări să fie funcţionale”, a specificat ministrul Economiei.

Amintim că, în cadrul întrevederii de la Ploieşti, ministrul român al Economiei, Mihai Tudose, a anunţat că autorităţile de la Bucureşti vor aloca 1,8 milioane de euro, necesare pentru realizarea acestui proiect.

Anterior, premierul Pavel Filip a anunţat că gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău va fi gata la începutul anului 2019.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro