Luni, 23 octombrie 2017 - 2:46:00
EUR
EURO = 4.5975 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.8945 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

La Chişinău, conştiinţa românească primează! Gala Premiilor literare pentru anul 2016


22 iunie 2017Într-un articol semnat Ion Coja, reprodus de prof.univ.Vasile Şoimaru, se consemnează o serie de nereguli din lumea scriitorilor români din stânga Prutului, motiv pentru care îl şi reiau mai jos.


De mai bine de zece ani, Fondul Literar al scriitorilor din R. Moldova (FL) se confruntă cu identificarea unor surse stabile de finanţare, dar problema mai rămâne încă a fi soluţionată. Există o variantă, pe care mizăm, dar ea depinde de domeniul dreptului de autor. De vreo 5-6 ani însă acest domeniu se află într-o debandadă şi un haos total. E o situaţie creată cu concursul unor escroci, susţinuţi de corupţii din sistemul judecătoresc, dar şi de incompetenţa şi tendenţiozitatea celor de la Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală. Oricum, FL a constituit de curând un Consiliu onorific din persoane dispuse să menţioneze o serie creaţii literare merituoase.

Două premii, care sunt acordate la această Gală (15.06.2017), au mai degrabă un substrat recuperatoriu, deoarece unele cărţi au fost editate în ani diferiţi de 2016. Din diverse motive sau considerente, aceste cărţi au fost trecute cu vederea de către Juriul USM şi mi-ar plăcea să cred că autorii, pur şi simplu, nu le-au prezentat la concurs. Consiliul onorific al FL consideră că cei doi autori merită să fie menţionaţi, în primul rând, pentru abordarea unor teme şi subiecte mai puţin solicitate de majoritatea scriitorilor din R. Moldova.

Primul autor şi-a motivat scrierea celor trei romane ale sale prin faptul, că, citez, „trebuia să scriu un roman despre tata (…), logodit cu armata română”. Personajul creat de prozator este un basarabean, care trece prin experienţa crudă a celui de-al Doilea Război Mondial, apoi face şi doi ani în lagărul pentru prizonieri nemţi şi români de pe versantul de est al munţilor Ural.

Al doilea autor, care e, de fapt, o autoare alege să ne iniţieze în textul literar al unui scriitor de notorietate care, precum se constată în prefaţa cărţii, citez, „nu a avut parte de interpretări, sinteze şi aprecieri pe potriva talentului”. Pentru intransigenţa sa scriitorul a ajuns să fie o personalitate incomodă şi autoarea era conştientă că lucrarea ei nu va avea şanse de a fi menţionată la vreun concurs. Totuşi, membrii Consiliului onorific al FL au optat pentru această lucrare, încurajându-i şi pe alţi autori în ideea că în literatură nu există teme sau subiecte tabuizate. Avem satisfacţia să remarcăm că a doua carte, ajunsă îm atenţia Consiliului, a fost nominalizată şi la Premiul Juriului USM.

E vorba de scriitoarea Aliona Grati, căreia i se acordă Premiul FL al scriitorilor din R. Moldova pentru volumele „Paul Goma. Iniţieri în textul literar”, (editura ARC din Chişinău, 2011) şi „Cronici în reţea”, (editura Junimea din Iaşi, 2016).

Iar al doilea Premiu al FL al scriitorilor din R. Moldova se acordă prozatorului Ion Iachim pentru trilogia literară „Decameron basarabean” (editura „Pontos”, Chişinău, 2005), „Cireşe pentru Mareşal”(editura „Vicovia”, Bacău, 2012) şi „Ninge aspru la Cotul Donului” (editura „Serebia”, Chişinău, 2017), cărţi consacrate jertfei de sânge a ostaşilor români în cel de-al Doilea Război Mondial pe Frontul de Est, jertfă împletită şi cu destinul tragic al Mareşalului Ion Antonescu, personalitate marcantă a românilor, ordinul căruia „Ostaşi, vă ordon treceţi Prutul!”, din 22 iunie 1941, a devenit celebru şi nu va fi uitat niciodată. (Pe când oare şi cine să rostească un alt ordin: „Politicieni de pe ambele maluri ale râului, vă ordon anulaţi frontiera de pe Prut!”?). Valoarea acestui Premiu este egală cu suma pe care autorul ar fi achitat-o la Tipografie pentru tirajul de cinci sute de exemplare al romanului „Ninge aspru la Cotul Donului”.

În încheiere, le mulţumesc din suflet pentru receptivitate şi generozitate celor cinci oameni de omenie, care au acceptat calitatea de membru al Consiliului onorific al FL, dorindu-le multă sănătate şi o constantă prosperitate. Experienţa anilor trecuţi nu ne permite să-i nominalizăm, deoarece am vrea să colaborăm cu ei şi în viitor. Asistenţa tehnică au suportat-o subsemnatul şi colega sa Ana Ciumac cu mulţumirile de rigoare pentru munca, mai mult de voluntariat, şi pentru devotamentul dumneaei faţă de organizaţia în care activează de vreo două decenii.

Felicitări organizatorilor acestei sărbători, iar tuturor celor prezenţi la Gală să le fie de bine pentru a se reîntâlni şi la ediţia din anul viitor.

Nicolae RUSU, director al Fondului Literar al scriitorilor din R. Moldova,
15 iunie 2017


P.S. – Să vezi minune, în informaţia transmisă de Agenţia de ştiri MOLDPRES au fost ignorate aceste două premii acordate de Fondul Literar al Scriitorilor din Moldova, director Nicolae Rusu (în foto). La început credeam că este o simplă scăpare dar n-a fost să fie pentru că şi site-ul Uniunii Scriitorilor le-a ignorant cu desăvârşire! De ce oare?

Cei doi talentaţi scriitori premianţi ai FL, Ion Iachim şi Aliona Grati, au fost şi rămân neobservaţi de juriul USM doar pentru că aceşti neînfricaţi scriitori au îndrăznit să scrie pe teme interzise: Mareşalul Dezrobitor al Basarabiei şi Nordului Bucovinei, Ion Antonescu, şi cel mai mare scriitor basarabean în viaţă, unicul dizident antikomunist, Paul Goma.
În schimb a fost premiat, cu un premiu care i-a umplut buzunarele, un plagiator, descoperit recent de către o Revistă Literară din Ţară…

Iată de ce îi vom propune Conducerii USM în anul viitor un candidat (şi mai mare plagiator) la Premiul Mare. Dacă pentru comemorarea lui Mihai Eminescu se cere să fie premiaţi plagiatorii, vom propune şi noi vreo câţiva astfel de candidaţi. Că nu-s puţini…


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(353 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu foto

Scoala de Arte Frumoase PloiestiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Azi puteti obtine beneficii materiale importante, dar este indicat sa evitati speculatiile de orice fel, mai ales cele financiare. La o intalnire cu prietenii, este posibil sa faceti cunostinta cu o persoana mai in varsta care va poate ajuta in afaceri. In partea a doua a zilei aveti posibilitatea sa va ocupati de imbunatatirea relatiilor parteneriale. taur Un prieten v-ar putea propune sa va asociati intr-o afacere care pare rentabila. Desi nu se intrevede nicio dificultate importanta, eastrolog.ro va sfatuieste sa analizati cu atentie propunerea, impreuna cu partenerul de viata. De asemenea, ar fi bine sa tineti cont de sfaturile unei rude mai in varsta, cu experienta in domeniu.
GEMENI RAC
gemeni Se pare ca sunteti in forma si puteti avea realizari frumoase pe plan social si in afaceri. Va sfatuim sa profitati de acest context astral favorabil, dar sa aveti rabdare si sa nu fortati lucrurile. Spre seara s-ar putea sa primiti o veste buna de la persoana iubita, care va determina sa va schimbati total planurile pentru perioada urmatoare. rac Este posibil sa faceti o calatorie in interes de serviciu, care va poate prilejui descoperirea unei noi surse de venituri. Nu este exclus ca o persoana importanta din domeniul dumneavoastra de activitate sa va dezvaluie informatii valoroase ori sa va sugereze o idee ingenioasa. Va sfatuim sa fiti prudent si sa nu va grabiti in luarea deciziilor. Ca sa nu aveti surprize neplacute, ar fi bine sa evitati speculatiile financiare.
LEU FECIOARĂ
leu Contextul astral de azi favorizeaza relatiile cu anturajul. In prima parte a zilei este posibil sa va intalniti cu o veche cunostinta. Este o zi buna pentru rezolvarea unei probleme sentimentale care va preocupa de mai mult timp. Puteti sa va bazati pe intuitie. fecioara Este o zi favorabila schimbarilor importante, mai ales pe plan social si sentimental. Sunt favorizate intalnirile cu persoane importante si consolidarea relatiilor cu cei apropiati. Astazi colaborarea si munca in echipa pot fi mult mai eficiente decat activitatea individuala. Va sfatuim sa acceptati ideile colegilor de munca, pentru a rezolva mai repede o lucrare importanta.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Este posibil ca partenerul de viata sa va faca o surpriza forte placuta. Un prieten de familie v-ar putea invita sa petreceti dupa-amiaza impreuna. Capacitatea de comunicare ar trebui sa fie foarte buna si va poate ajuta sa contribuiti la rezolvarea unei probleme parteneriale cu care se confrunta o persoana mai tanara din anturaj. scorpion Aveti posibilitatea sa faceti schimbarile dorite pe plan social si in privinta relatiilor sentimentale. Este o zi buna pentru a incheia contracte, iar investitiile pe care le planificati azi au sanse mari sa se dovedeasca sigure si rentabile. Relatiile cu partenerii de afaceri ar trebui sa fie foarte bune. Evitati speculatiile de orice fel!
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator In cursul diminetii s-ar putea sa incasati o suma care vi se cuvine dintr-o activitate extraprofesionala. De asemenea, este posibil ca o persoana mai in varsta sa va propuna o noua colaborare. In partea a doua a zilei, impreuna cu persoana iubita, puteti face planuri de viitor. Nu va pripiti in luarea deciziilor! capricorn Se pare ca sunteti hotarat sa faceti schimbari importante in viata dumneavoastra sociala si profesionala. Azi sunt favorizate comunicarea, relatiile cu persoanele tinere si calatoriile in interes personal. Va puteti baza pe intuitie, dar eastrolog.ro va recomanda sa tineti cont si de parerile partenerului de viata. Fiti prudent in privinta cheltuielilor!
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Este o zi buna pentru a incepe noi proiecte profesionale si pentru a face planuri de viitor. Dupa-amiaza s-ar putea sa fiti tentat sa cheltuiti mai mult decat va permite bugetul. Fiti cumpatat si consultati-va cu partenerul de viata! pesti Capacitatea de comunicare este excelenta si va ajuta sa va afirmati in societate. Puteti sa incepeti un nou proiect, cu conditia sa finalizati mai intai lucrarile deja incepute. Este de asteptat ca relatiile cu membrii familiei sa fie foarte bune. Nu luati decizii fara sa va consultati cu cei dragi!
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 octombrie 2017
Autentificare
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
stiriactuale.ro