Marţi, 23 ianuarie 2018 - 5:48:45
EUR
EURO = 4.6656 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.8059 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

La Chişinău, conştiinţa românească primează! Gala Premiilor literare pentru anul 2016


22 iunie 2017Într-un articol semnat Ion Coja, reprodus de prof.univ.Vasile Şoimaru, se consemnează o serie de nereguli din lumea scriitorilor români din stânga Prutului, motiv pentru care îl şi reiau mai jos.


De mai bine de zece ani, Fondul Literar al scriitorilor din R. Moldova (FL) se confruntă cu identificarea unor surse stabile de finanţare, dar problema mai rămâne încă a fi soluţionată. Există o variantă, pe care mizăm, dar ea depinde de domeniul dreptului de autor. De vreo 5-6 ani însă acest domeniu se află într-o debandadă şi un haos total. E o situaţie creată cu concursul unor escroci, susţinuţi de corupţii din sistemul judecătoresc, dar şi de incompetenţa şi tendenţiozitatea celor de la Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală. Oricum, FL a constituit de curând un Consiliu onorific din persoane dispuse să menţioneze o serie creaţii literare merituoase.

Două premii, care sunt acordate la această Gală (15.06.2017), au mai degrabă un substrat recuperatoriu, deoarece unele cărţi au fost editate în ani diferiţi de 2016. Din diverse motive sau considerente, aceste cărţi au fost trecute cu vederea de către Juriul USM şi mi-ar plăcea să cred că autorii, pur şi simplu, nu le-au prezentat la concurs. Consiliul onorific al FL consideră că cei doi autori merită să fie menţionaţi, în primul rând, pentru abordarea unor teme şi subiecte mai puţin solicitate de majoritatea scriitorilor din R. Moldova.

Primul autor şi-a motivat scrierea celor trei romane ale sale prin faptul, că, citez, „trebuia să scriu un roman despre tata (…), logodit cu armata română”. Personajul creat de prozator este un basarabean, care trece prin experienţa crudă a celui de-al Doilea Război Mondial, apoi face şi doi ani în lagărul pentru prizonieri nemţi şi români de pe versantul de est al munţilor Ural.

Al doilea autor, care e, de fapt, o autoare alege să ne iniţieze în textul literar al unui scriitor de notorietate care, precum se constată în prefaţa cărţii, citez, „nu a avut parte de interpretări, sinteze şi aprecieri pe potriva talentului”. Pentru intransigenţa sa scriitorul a ajuns să fie o personalitate incomodă şi autoarea era conştientă că lucrarea ei nu va avea şanse de a fi menţionată la vreun concurs. Totuşi, membrii Consiliului onorific al FL au optat pentru această lucrare, încurajându-i şi pe alţi autori în ideea că în literatură nu există teme sau subiecte tabuizate. Avem satisfacţia să remarcăm că a doua carte, ajunsă îm atenţia Consiliului, a fost nominalizată şi la Premiul Juriului USM.

E vorba de scriitoarea Aliona Grati, căreia i se acordă Premiul FL al scriitorilor din R. Moldova pentru volumele „Paul Goma. Iniţieri în textul literar”, (editura ARC din Chişinău, 2011) şi „Cronici în reţea”, (editura Junimea din Iaşi, 2016).

Iar al doilea Premiu al FL al scriitorilor din R. Moldova se acordă prozatorului Ion Iachim pentru trilogia literară „Decameron basarabean” (editura „Pontos”, Chişinău, 2005), „Cireşe pentru Mareşal”(editura „Vicovia”, Bacău, 2012) şi „Ninge aspru la Cotul Donului” (editura „Serebia”, Chişinău, 2017), cărţi consacrate jertfei de sânge a ostaşilor români în cel de-al Doilea Război Mondial pe Frontul de Est, jertfă împletită şi cu destinul tragic al Mareşalului Ion Antonescu, personalitate marcantă a românilor, ordinul căruia „Ostaşi, vă ordon treceţi Prutul!”, din 22 iunie 1941, a devenit celebru şi nu va fi uitat niciodată. (Pe când oare şi cine să rostească un alt ordin: „Politicieni de pe ambele maluri ale râului, vă ordon anulaţi frontiera de pe Prut!”?). Valoarea acestui Premiu este egală cu suma pe care autorul ar fi achitat-o la Tipografie pentru tirajul de cinci sute de exemplare al romanului „Ninge aspru la Cotul Donului”.

În încheiere, le mulţumesc din suflet pentru receptivitate şi generozitate celor cinci oameni de omenie, care au acceptat calitatea de membru al Consiliului onorific al FL, dorindu-le multă sănătate şi o constantă prosperitate. Experienţa anilor trecuţi nu ne permite să-i nominalizăm, deoarece am vrea să colaborăm cu ei şi în viitor. Asistenţa tehnică au suportat-o subsemnatul şi colega sa Ana Ciumac cu mulţumirile de rigoare pentru munca, mai mult de voluntariat, şi pentru devotamentul dumneaei faţă de organizaţia în care activează de vreo două decenii.

Felicitări organizatorilor acestei sărbători, iar tuturor celor prezenţi la Gală să le fie de bine pentru a se reîntâlni şi la ediţia din anul viitor.

Nicolae RUSU, director al Fondului Literar al scriitorilor din R. Moldova,
15 iunie 2017


P.S. – Să vezi minune, în informaţia transmisă de Agenţia de ştiri MOLDPRES au fost ignorate aceste două premii acordate de Fondul Literar al Scriitorilor din Moldova, director Nicolae Rusu (în foto). La început credeam că este o simplă scăpare dar n-a fost să fie pentru că şi site-ul Uniunii Scriitorilor le-a ignorant cu desăvârşire! De ce oare?

Cei doi talentaţi scriitori premianţi ai FL, Ion Iachim şi Aliona Grati, au fost şi rămân neobservaţi de juriul USM doar pentru că aceşti neînfricaţi scriitori au îndrăznit să scrie pe teme interzise: Mareşalul Dezrobitor al Basarabiei şi Nordului Bucovinei, Ion Antonescu, şi cel mai mare scriitor basarabean în viaţă, unicul dizident antikomunist, Paul Goma.
În schimb a fost premiat, cu un premiu care i-a umplut buzunarele, un plagiator, descoperit recent de către o Revistă Literară din Ţară…

Iată de ce îi vom propune Conducerii USM în anul viitor un candidat (şi mai mare plagiator) la Premiul Mare. Dacă pentru comemorarea lui Mihai Eminescu se cere să fie premiaţi plagiatorii, vom propune şi noi vreo câţiva astfel de candidaţi. Că nu-s puţini…


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(356 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Cristi Cimpeanu fotoHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Azi este posibil sa fiti mai sensibil decat de obicei si sa nu va simtiti in cea mai buna forma intelectuala. Avand in vedere contextul astral relativ dificil, eastrolog.ro va recomanda sa amanati luarea deciziilor importante, sa nu semnati documente oficiale si sa nu faceti planuri pe termen lung. Pe tot parcursul zilei este indicat sa evitati discutarea subiectelor delicate, care ar putea sa se transforme in confruntari. taur Ar fi bine sa nu va faceti un program strict pentru azi, fiindca este posibil sa survina diverse evenimente neasteptate care va dau programul peste cap.S-ar putea sa aveti de facut cateva drumuri urgente in interes profesional sau de afaceri, care va incurca planurile de a petrece dupa-amiaza impreuna cu familia. Pentru a nu tensiona relatia cu partenerul de viata, eastrolog.ro va recomanda sa amanati orice discutie care ar putea sa degenereze in cearta si sa nu raspundeti la eventualele provocari.
GEMENI RAC
gemeni Este posibil sa nu va simtiti in cea mai buna forma fizica si intelectuala, ceea ce va indispune si va poate face sa deveniti irascibil. Va sfatuim sa nu va asumati niciun risc, fiindca este foarte posibil sa va alegeti cu pagube. Daca aveti de luat hotarari importante care nu suporta amanare, ar fi bine sa va sfatuiti cu familia. Pentru a depasi cu bine aceasta zi destul de dificila, este necesar sa va inarmati cu rabdare si sa nu actionati sub impulsul momentului. rac Contextul astral de azi nu este favorabil discutiilor si calatoriilor in interes profesional sau de afaceri. Capacitatea de concentrare si simtul practic sunt diminuate si va pot face sa luati decizii gresite. Relatiile sentimentale ar trebui sa decurga fara probleme deosebite, dar ar fi bine sa acordati mai multa atentie partenerului de viata. Pentru a evita neintelegerile, va sfatuim sa fiti foarte atent cum va exprimati.
LEU FECIOARĂ
leu In prima parte a zilei este de asteptat sa va simtiti plin de energie si sa aveti idei ingenioase. Aveti posibilitatea sa va afirmati in plan social. Entuziasmul va poate face sa actionati impulsiv, depasind anumite limite si riscand sa va treziti in situatii neplacute. Prin urmare, astazi ar fi bine sa evitati discutiile in contradictoriu. Dupa-amiaza este posibil sa va confruntati cu o problema sentimentala mai veche, pe care ati crezut-o rezolvata, dar care revine in actualitate. fecioara In prima parte a zilei este posibil sa fiti indispus si chiar sa deveniti irascibil. Va sugeram sa amanati abordarea chestiunilor dificile, care necesita rabdare si tact. La locul de munca sau in afaceri, daca ideile dumneavoastra originale nu sunt apreciate asa cum v-ati asteptat, ar fi bine sa nu insistati. In familie va puteti astepta la armonie si buna intelegere.
BALANŢĂ SCORPION
balanta In contextul astral dificil de azi, este posibil sa resimtiti o stare de inibitie si sa aveti tendinta de a va izola. Capacitatea de comunicare ar putea fi de asemenea redusa, sporind riscul de neintelegeri cu cei din jur. Este posibil sa fiti indispus din cauza ca aveti impresia ca partenerul de viata va neglijeaza. Azi nu este indicat sa provocati o discutie pe acest subiect. Va sfatuim sa aveti rabdare cateva zile. Este un moment bun pentru autoanaliza si pentru a incerca sa intelegeti ce anume va nemultumeste in relatiile cu cei din jur. scorpion S-ar putea sa va simtiti obosit dupa o perioada de munca intensa si sa deveniti irascibil, riscand sa va certati chiar si cu cei dragi. Nu este exclus sa resimtiti si o anumita frustrare, din cauza ca relatiile sentimentale nu decurg asa cum v-ati dori. Ar fi bine sa va sfatuiti cu o persoana apropiata, de incredere.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator In prima parte a zilei s-ar putea sa fiti indispus din cauza neintelegerilor cu un coleg de serviciu sau cu un partener de afaceri. Daca va ganditi sa provocati o discutie serioasa, ar fi bine sa mai asteptati cateva zile. Spre seara, sunt sanse sa va regasiti buna dispozitie in mijlocul celor dragi. capricorn Inainte de amiaza este posibil sa fiti putin confuz, ceea ce ar putea sa va afecteze atat relatiile sociale, cat si cele sentimentale. Azi nu este indicat sa va lansati in proiecte noi, chiar daca vi se pare ca sunt usor de rezolvat. In a doua parte a zilei, relatiile cu persoana iubita ar trebui sa fie foarte bune si sa va ridice moralul.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Este posibil sa aveti o zi tensionata din cauza unor divergente cu partenerul de viata. Va recomandam sa amanati deciziile importante, pentru ca este posibil sa fiti confuz si sa nu va puteti concentra. Un moment de relaxare v-ar ajuta sa va puneti ordine in idei. Ar fi bine sa fiti mai atent cu persoanele varstnice din familie pesti Este posibil sa resimtiti o stare de iritare si sa aveti tendinta de critica pe toata lumea. Daca vreti sa nu stricati relatiile cu cei din jur, ar fi bine sa fiti cat mai diplomat si sa nu va grabiti sa faceti afirmatii pe care le-ati putea regreta mai tarziu.Azi este de preferat sa nu incheiati niciun fel de contract sau tranzactie, fiindca exista riscul sa va scape detalii importante si sa iesiti in pierdere. Va recomandam sa fiti mai atent la problemele partenerului de viata.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 ianuarie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro