Vineri, 18 august 2017 - 6:11:02
EUR
EURO = 4.5816 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.9104 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

La Chişinău, conştiinţa românească primează! Gala Premiilor literare pentru anul 2016


22 iunie 2017Într-un articol semnat Ion Coja, reprodus de prof.univ.Vasile Şoimaru, se consemnează o serie de nereguli din lumea scriitorilor români din stânga Prutului, motiv pentru care îl şi reiau mai jos.


De mai bine de zece ani, Fondul Literar al scriitorilor din R. Moldova (FL) se confruntă cu identificarea unor surse stabile de finanţare, dar problema mai rămâne încă a fi soluţionată. Există o variantă, pe care mizăm, dar ea depinde de domeniul dreptului de autor. De vreo 5-6 ani însă acest domeniu se află într-o debandadă şi un haos total. E o situaţie creată cu concursul unor escroci, susţinuţi de corupţii din sistemul judecătoresc, dar şi de incompetenţa şi tendenţiozitatea celor de la Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală. Oricum, FL a constituit de curând un Consiliu onorific din persoane dispuse să menţioneze o serie creaţii literare merituoase.

Două premii, care sunt acordate la această Gală (15.06.2017), au mai degrabă un substrat recuperatoriu, deoarece unele cărţi au fost editate în ani diferiţi de 2016. Din diverse motive sau considerente, aceste cărţi au fost trecute cu vederea de către Juriul USM şi mi-ar plăcea să cred că autorii, pur şi simplu, nu le-au prezentat la concurs. Consiliul onorific al FL consideră că cei doi autori merită să fie menţionaţi, în primul rând, pentru abordarea unor teme şi subiecte mai puţin solicitate de majoritatea scriitorilor din R. Moldova.

Primul autor şi-a motivat scrierea celor trei romane ale sale prin faptul, că, citez, „trebuia să scriu un roman despre tata (…), logodit cu armata română”. Personajul creat de prozator este un basarabean, care trece prin experienţa crudă a celui de-al Doilea Război Mondial, apoi face şi doi ani în lagărul pentru prizonieri nemţi şi români de pe versantul de est al munţilor Ural.

Al doilea autor, care e, de fapt, o autoare alege să ne iniţieze în textul literar al unui scriitor de notorietate care, precum se constată în prefaţa cărţii, citez, „nu a avut parte de interpretări, sinteze şi aprecieri pe potriva talentului”. Pentru intransigenţa sa scriitorul a ajuns să fie o personalitate incomodă şi autoarea era conştientă că lucrarea ei nu va avea şanse de a fi menţionată la vreun concurs. Totuşi, membrii Consiliului onorific al FL au optat pentru această lucrare, încurajându-i şi pe alţi autori în ideea că în literatură nu există teme sau subiecte tabuizate. Avem satisfacţia să remarcăm că a doua carte, ajunsă îm atenţia Consiliului, a fost nominalizată şi la Premiul Juriului USM.

E vorba de scriitoarea Aliona Grati, căreia i se acordă Premiul FL al scriitorilor din R. Moldova pentru volumele „Paul Goma. Iniţieri în textul literar”, (editura ARC din Chişinău, 2011) şi „Cronici în reţea”, (editura Junimea din Iaşi, 2016).

Iar al doilea Premiu al FL al scriitorilor din R. Moldova se acordă prozatorului Ion Iachim pentru trilogia literară „Decameron basarabean” (editura „Pontos”, Chişinău, 2005), „Cireşe pentru Mareşal”(editura „Vicovia”, Bacău, 2012) şi „Ninge aspru la Cotul Donului” (editura „Serebia”, Chişinău, 2017), cărţi consacrate jertfei de sânge a ostaşilor români în cel de-al Doilea Război Mondial pe Frontul de Est, jertfă împletită şi cu destinul tragic al Mareşalului Ion Antonescu, personalitate marcantă a românilor, ordinul căruia „Ostaşi, vă ordon treceţi Prutul!”, din 22 iunie 1941, a devenit celebru şi nu va fi uitat niciodată. (Pe când oare şi cine să rostească un alt ordin: „Politicieni de pe ambele maluri ale râului, vă ordon anulaţi frontiera de pe Prut!”?). Valoarea acestui Premiu este egală cu suma pe care autorul ar fi achitat-o la Tipografie pentru tirajul de cinci sute de exemplare al romanului „Ninge aspru la Cotul Donului”.

În încheiere, le mulţumesc din suflet pentru receptivitate şi generozitate celor cinci oameni de omenie, care au acceptat calitatea de membru al Consiliului onorific al FL, dorindu-le multă sănătate şi o constantă prosperitate. Experienţa anilor trecuţi nu ne permite să-i nominalizăm, deoarece am vrea să colaborăm cu ei şi în viitor. Asistenţa tehnică au suportat-o subsemnatul şi colega sa Ana Ciumac cu mulţumirile de rigoare pentru munca, mai mult de voluntariat, şi pentru devotamentul dumneaei faţă de organizaţia în care activează de vreo două decenii.

Felicitări organizatorilor acestei sărbători, iar tuturor celor prezenţi la Gală să le fie de bine pentru a se reîntâlni şi la ediţia din anul viitor.

Nicolae RUSU, director al Fondului Literar al scriitorilor din R. Moldova,
15 iunie 2017


P.S. – Să vezi minune, în informaţia transmisă de Agenţia de ştiri MOLDPRES au fost ignorate aceste două premii acordate de Fondul Literar al Scriitorilor din Moldova, director Nicolae Rusu (în foto). La început credeam că este o simplă scăpare dar n-a fost să fie pentru că şi site-ul Uniunii Scriitorilor le-a ignorant cu desăvârşire! De ce oare?

Cei doi talentaţi scriitori premianţi ai FL, Ion Iachim şi Aliona Grati, au fost şi rămân neobservaţi de juriul USM doar pentru că aceşti neînfricaţi scriitori au îndrăznit să scrie pe teme interzise: Mareşalul Dezrobitor al Basarabiei şi Nordului Bucovinei, Ion Antonescu, şi cel mai mare scriitor basarabean în viaţă, unicul dizident antikomunist, Paul Goma.
În schimb a fost premiat, cu un premiu care i-a umplut buzunarele, un plagiator, descoperit recent de către o Revistă Literară din Ţară…

Iată de ce îi vom propune Conducerii USM în anul viitor un candidat (şi mai mare plagiator) la Premiul Mare. Dacă pentru comemorarea lui Mihai Eminescu se cere să fie premiaţi plagiatorii, vom propune şi noi vreo câţiva astfel de candidaţi. Că nu-s puţini…


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(350 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateAti fost victima unui accident de circulatie? Noi va ajutam sa obtineti banii cuveniti din asigurarea RCA

Din aceeaşi categorie:

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu fotoHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Se pare astazi ca aveti multe probleme de rezolvat. Aveti posibilitatea sa faceti anumite schimbari in locuinta care vor contribui la imbunatatirea confortului. Dupa-amiaza ati putea fi tentat sa cumparati un obiect de valoare. Va recomandam sa nu va grabiti, pentru ca nu este o zi favorabila investitiilor. Nu neglijati odihna! taur Se pare ca sunteti in forma si plin de energie si sunt sanse sa finalizati o lucrare importanta. Dupa-amiaza aveti ocazia sa va afirmati in societate. S-ar putea sa luati initiative pentru care veti fi admirat. Aveti grija sa nu neglijati problemele de familie!
GEMENI RAC
gemeni In prima parte a zilei este foarte posibil sa fiti intr-o stare de spirit excelenta, iar relatiile cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri ar trebui sa decurga fara probleme.Aveti sanse de reusita mai ales in activitatile casnice si in societate. Singurul lucru care v-ar putea nemultumi este situatia financiara. In cursul serii este posibil sa participati la o intrunire cu persoane apropiate. Va recomandam sa evitati glumele riscante. rac In prima parte a zilei este posibil ca relatia cu persoana iubita sa fie usor tensionata. Cauza pare sa fie o neintelegere care porneste de la barfele unei persoane invidioase. Sunt sanse sa lamuriti totul destul de usor.S-ar putea ca o investitie pe care ati facut-o cu ceva timp in urma sa se dovedeasca inspirata si sa inceapa sa produca beneficii neasteptat de mari.Aveti grija sa nu va extenuati!
LEU FECIOARĂ
leu La locul de munca sau in afaceri, rezultatele eforturilor depuse in ultima vreme v-ar putea atrage respectul colegilor si laudele superiorilor.Aveti sanse sa realizati fara mari dificultati tot ce v-ati propus pentru azi.Pe plan financiar, s-ar putea sa nu stati tocmai bine, dar sunteti hotarat sa gasiti noi surse de venituri. Este momentul sa reluati legaturile cu vechi prieteni sau parteneri de afaceri. fecioara Sunteti plin de energie si aveti sanse sa finalizati tot ce v-ati propus pentru azi. In prima parte a zilei aveti ocazia sa va afirmati pe plan social. Relatiile cu persoana iubita si cu prietenii ar trebui sa fie foarte bune. Avand in vedere ca sunteti predispus la probleme digestive, eastrolog.ro va sfatuieste sa evitati excesele alimentare,.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Aveti ocazia sa faceti schimbari importante in relatia cu persoana iubita si in plan social. Colaborati foarte bine cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri si puteti avea succes in societate. Este recomandabil sa evitati exagerarile si sa nu va asumati riscuri, fiindca puteti sa va alegeti cu pierderi materiale importante scorpion Desi se intrevede o zi incarcata, sunteti capabil sa faceti fata cu succes tuturor problemelor. Situatia financiara pare sa nu fie foarte buna, dar acest lucru va motiveaza si mai mult.Astazi puteti sa va bazati pe intuitie, dar pentru hotararile importante privind familia si caminul eastrolog.ro va recomanda sa va consultati si cu partenerul de viata.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Intuitia si claritatea in gandire va ajuta sa rezolvati o problema sentimentala care va preocupa de ceva vreme. In prima parte a zilei, o persoana apropiata v-ar putea propune sa va asociati intr-o afacere noua. Va sfatuim sa luati in considerare propunerea, pentru ca pare sa ofere perspective frumoase.Dupa-amiaza este posibil sa participati la o intrunire cu prietenii, impreuna cu partenerul de viata. capricorn Puteti avea succes intr-o scurta calatorie in interes profesional sau de afaceri. Va sfatuim sa fiti prudent si sa evitati discutiile in contradictoriu cu colegii sau cu partenerii de afaceri. In a doua parte a zilei aveti sanse sa clarificati o problema sentimentala mai veche. In plan financiar nu se intrevad probleme deosebite. Este indicat, totusi, sa fiti cumpatat cu cheltuielile.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Este posibil sa aiba loc schimbari importante, mai ales pe plan social si sentimental. Colaborati foarte bine cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri si aveti ocazia sa faceti cunostinta cu persoane importante. Dupa-amiaza puteti lua o decizie importanta privind o investitie pentru camin. Va sfatuim sa tineti cont de ideile partenerului de viata. Spre seara s-ar putea sa primiti o veste buna de la un prieten de familie. pesti Este posibil sa survina evenimente neasteptate, care va obliga sa va modificati programul. Schimbarile, desi par neplacute, sunt de fapt in avantajul dumnavoastra.Aveti ocazia sa faceti cunostinta cu o persoana mai in varsta care va poate ajuta sa rezolvati o problema profesionala. Va recomandam sa va consultati cu partenerul de viata in problemele casei. Evitati discutiile aprinse cu o femeie!
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 august 2017
Autentificare
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
stiriactuale.ro