Joi, 23 noiembrie 2017 - 10:32:20
EUR
EURO = 4.6551 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.965 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Despre agonia limbii române în Ucraina


9 septembrie 2017

Sub semnătura dnei Maria Toacă şi N.Hăuca (foto), în ziarul de limbă romînă „Zorile Bucovinei„ din Cernăuţi a apărut acest articol, pe care-l reproduce întocmai:

De fapt, conferinţa organizată de Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, anunţată de directorul instituţiei respective, scriitorul Vasile Tărâţeanu, în cadrul suitei de evenimente culturale menite să promoveze limba română şi identitatea românească, a avut un generic mult mai optimist („Cultură, spiritualitate şi identitate românească”), abordând în principal statutul, rolul şi funcţiile limbii române în Ucraina. Însă, deoarece nu de azi, de ieri, şi nu doar de la votarea în parlamentul ucrainean a legii ce ne pune cruce la toate speranţele rolul limbii noastre e în continuu regres, vrând-nevrând conferinţa a virat pe făgaşul disputelor aprinse, în luările de poziţie evidenţiindu-se clar starea de plâns la care am ajuns cu limba ce ne-a dat-o Dumnezeu.

Până acum, deşi înţelegeam gravitatea situaţiei, ne amăgeam cu gândul: câinii latră, caravana trece. Dar din momentul când în şcolile din satele noastre nu se va vorbi, nu se va scrie româneşte, nu mai este lucru de şagă. Şi-atunci vom rămâne numai cu poveştile, dacă va mai avea cine să le spună copiilor, aşa cum a avut norocul în copilăria sa părintele Constantin Nicula dintr-o parohie a Sibiului, unul din conferenţiarii invitaţi la evenimentul de la Cernăuţi. Bunica sa maramureşeancă, deportată de unguri şi de ruşi, înainte de a învăţa să citească, a ascultat poveşti, pe care le-a transmis nepotului. Acum nepotul le spune, la radio, copiilor din ţara întreagă – într-o cheie antologică, ce chiar dacă nu schimbă lumea, îi învaţă pe tineri frumuseţea limbii, curajul de a învinge prin dragoste. Părintele povestitor crede cu cerbicie că nu se poate vorbi de literatura română fără a nu porni de la poveşti. Pentru el Făt Frumos este Duhul Sfânt, iar cea mai frumoasă poveste a fost întâlnirea cu Hristos. Experienţa sa de povestitor l-a convins că trebuie să dăm glas poveştilor româneşti, că micuţii au nevoie de „Capra cu trei iezi”, de „Harap Alb”: „Dacă nu le spunem copiilor poveşti, alţii le vor spune minciuni despre noi”.Pledoaria sa a fost susţinută de scriitorul Mircea Lutic, care a vorbit despre izvoarele cristaline ale limbii din basmele populare, şi de dna Svetlana Preuteasa, consilier de relaţii la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni. Impresionat de prelegerea preotului, dr. doc. Ilie Popescu, preşedintele Societăţii regionale „Golgota”, a evocat efectul terapeutic al poveştilor din oropsita-i şi flămânda copilărie, petrecută cu fraţii mai mari şi mai mici în exilul din Kazahstan. De multe ori a adormit, potolindu-şi foamea cu poveştile ce i le spunea sărmana mamă.

Cu o emoţionantă poveste a venit şi redactorul „Zorilor Bucovinei”, preşedintele Societăţii Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi, Nicolae Toma, care a adus din partea profesoarei Eleonora Bizovi, pentru Muzeul „Mihai Eminescu” (sperăm că până la urmă va fi deschis în Casa lui Aron Pumnul), Monografia Boianului a regretatului profesor Vasile Bizovi, şi încă o carte cu un destin dramatic – „Romanul lui Eminescu” de Cezar Petrescu, ediţie din 1937. Acest volum deteriorat, cu pagini îngălbenite, după cum a relatat dl Nicolae Toma, a făcut parte din biblioteca „Mihai Eminescu” funcţionabilă până în 1940 în satul Boian, localitate ce s-a mândrit nu numai cu oamenii săi, ci şi cu cărţi. La invadarea „eliberatorilor” cărţile au fost arse pe rug, iar acest volum, salvat de surorile Maria şi Eleonora Hârcă (Bizovi), a rămas ca o preţioasă amintire despre acea vestită bibliotecă. Donatoarea mărturiseşte: „Ea a fost pentru noi o scumpă comoară. Cei ce o vor citi să se gândească şi la soarta neamului nostru românesc. Locul acestei cărţi poate fi numai în muzeul „Mihai Eminescu” în Casa lui Aron Pumnul”.

Pe cât de duioasă, de mângâietoare auzului a fost „Pedagogia poveştii”, revelate de sfătosul preot ardelean, cu duh humuleştean izvorât din universul copilăriei lui Ion Creangă, pe atât de dur au gravitat celelalte teme pe care s-a axat conferinţa. Pentru preotul Constantin Nicula, popasul la Cernăuţi, a fost ca o continuare a întâlnirii internaţionale a tineretului ortodox, desfăşurate la Iaşi, unde tineri din Basarabia au scandat „Limba română nu piere!”. Aceeaşi credinţă nutrim şi noi, tineri şi bătrâni, românii din nordul Bucovinei. Limba română e fără de moarte şi în sufletele noastre. Dar trăim din nefericire într-o societate unde predomină alte priorităţi şi „poveşti” ostile nouă. În ampla şi competenta sa expunere, ex-europarlamentarul Vlad Cubreacov, un eminent specialist în drepturile omului, expert în problematica minorităţilor româneşti din spaţiul ex-sovietic, ne-a reamintit lucruri cunoscute privind contradicţiile dintre legislaţie şi practice, când e vorba de statutul şi funcţia limbii române în Ucraina. Constituţia ne garantează generos o serie de drepturi, legislaţia e o uşă larg deschisă, iar practicile - o uşă ferecată. Până în 2017 în Ucraina au fost lichidate 205 şcoli cu limba română de predare, cele mai multe dispărând în perioada independenţei Ucrainei. „Dacă continuă în acest ritm, în 2049 va înceta să funcţioneze ultima şcoală românească”, a conchis expertul. De fapt, în virtutea noii legi a învăţământului, acest lucrul se poate întâmpla mult mai repede, chiar peste doi ani!

Juristul Eugen Partaş, vicepreşedinte al Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, s-a referit la instrumentele internaţionale şi legislaţia europeană în apărarea drepturilor minorităţilor naţionale, evidenţiind controversele dintre actele normative adoptate de Rada Supremă în ultimul timp şi Constituţia Ucrainei, mai ales legea educaţiei vine în contradicţie cu angajamentele europene ale Ucrainei. În acest context, dna Aurica Bojescu, preşedinte executiv al Centrului Bucovinean Independent de Cercetări Actuale şi Secretar responsabil al Uniunii Interregionale "Comunitatea Româneasca din Ucraina", a dat citire adresării către şeful statului de a nu promulga legea discriminatorie pentru minorităţi (Apel semnat şi de Societatea Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi şi conducerea ziarului „Zorile Bucovinei”), iar dna Alexandrina Cernov, directoarea Editurii „Alexandru cel Bun” a lansat îndemnul către directorii şi colectivele pedagogice din satele româneşti să intre în grevă.

Un înţelept apel la unitate naţională şi apărarea „stăpânei noastre, limba română”, a răsunat din partea Consulului Edmond Neagoe, care şi-a exprimat speranţa că „vom trece peste acest moment greu”, ne-a asigurat de sprijinul Consulatului General al României la Cernăuţi şi, pornind de la cuvintele pline de duh ale părintelui Nicula, ne-a îndemnat la un „exerciţiu de lectură”, căci „a citi în limba română este un act de pietate, este un act sfânt, dar nu un hobby”.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(507 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Consultatii medicale de calitate

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateAti fost victima unui accident de circulatie? Noi va ajutam sa obtineti banii cuveniti din asigurarea RCA

Din aceeaşi categorie:


loading...Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu foto

Scoala de Arte Frumoase PloiestiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Astazi ar fi bine sa nu semnati documente oficiale si sa nu luati decizii importante la locul de munca sau in afaceri. Cei din jur ar putea sa nu fie de acord cu toate ideile dumneavoastra. Nu va lasati demoralizat si nu renuntati la planurile de schimbare! Ar fi bine sa acordati mai multa atentie activitatilor casnice. In plan sentimental totul ar trebui sa mearga bine. Partenerul de viata va ajuta sa depasiti mai usor dificultatile cu care va confruntati. taur Inainte de amiaza este posibil sa aveti parte de cateva momente tensionate din cauza controverselor cu un coleg sau cu un partener de afaceri. Aveti sanse sa lamuriti totul destul de usor, daca va pastrati calmul. Ar fi bine sa petreceti seara in familie.
GEMENI RAC
gemeni Este posibil sa fiti dezamagit din cauza anularii unei calatorii in interes profesional. Se pare ca este vorba doar despre o amanare, asa ca nu este cazul sa va indispuneti. Este o zi buna pentru a va ocupa de rezolvarea problemelor financiare ale familiei. Relatiile cu partenerul de viata parcurg o perioada favorabila. rac Este posibil sa apara neintelegeri in relatia cu un coleg de munca ori cu un partener de afaceri. Daca discutati calm si dati dovada de diplomatie, puteti sa ajungeti la o solutie de compromis. Pentru a depasi momentele tensionate de azi este nevoie sa va inarmati cu rabdare. Este recomandat sa vitati discutiile in contradictoriu cu membrii familiei.
LEU FECIOARĂ
leu Partenerul de viata v-ar putea reprosa ca nu acordati suficienta atentie problemelor familiei. Puteti sa detensionati destul de usor atmosfera, dand dovada de tact si intelegere. In a doua parte a zilei este posibil sa constatati ca o afacere la care munciti de mult timp incepe sa dea rezultate. fecioara Este posibil ca persoana iubita sa va inteleaga gresit dorinta de a avea mai multa libertate de miscare. Pentru a evita o cearta, ar fi bine sa lamuriti neintelegerea fara sa va iesiti din fire. Chiar daca sunteti tentat sa petreceti seara impreuna cu prietenii, sfatul eastrolog.ro este sa dedicati familiei timpul liber de azi. Incercati sa pastrati echilibrul in relatiile cu cei dragi!
BALANŢĂ SCORPION
balanta Este o zi buna pentru a face planuri pe termen lung in activitatea profesionala sau in afaceri. Aveti sanse sa gasiti solutii bune pentru a va imbunatati situatia financiara. In a doua parte a zilei s-ar putea sa fiti tentat sa petreceti mai mult timp cu prietenii, ceea ce risca sa provoace discutii aprinse in familie. Astazi este important sa fiti mai atent cu partenerul de viata. scorpion Daca va temperati spiritul critic, astazi puteti avea reusite frumoase in plan profesional. Pentru a pastra armonia in relatiile cu prietenii si cu partenerul de viata, va trebui sa va pastrati calmul si sa fiti cat mai diplomat. Seara este posibil sa va viziteze o ruda mai in varsta care va ofera un cadou surprinzator dar foarte util.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti tendinta de a fi cam impulsiv si riscati sa ii jigniti pe cei din jur. Va sfatuim sa va pastrati calmul, pentru ca riscati sa va alegeti cu probleme de sanatate. In a doua parte a zilei este posibil sa incasati o suma de bani dintr-o activitate extraprofesionala. Va recomandam sa va sfatuiti cu familia inainte de a decide cum veti cheltui acesti bani, altfel riscati sa se ajunga la cearta. S-ar putea sa fie necesare anumite investitii in locuinta capricorn Azi este posibil sa nu fiti in apele dumneavoastra si sa intampinati dificultati in relatiile cu cei din jur. Este recomandabil sa fiti cat mai prudent in afirmatiile pe care le faceti. Ar fi bine sa nu va implicati in mai multe activitati in acelasi timp, pentru ca exista riscul sa nu duceti niciuna la bun sfarsit. In a doua parte a zilei aveti sanse sa va regasiti buna dispozitie si sa va simtiti bine in mijlocul familiei.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator In prima parte a zilei este posibil sa obtineti beneficii financiare cu prilejul unei calatorii. S-ar putea sa faceti cunostinta cu o persoana mai in varsta care va propune sa participati intr-o afacere. Eastrolog.ro va sfatuieste sa va bazati pe intuitie si sa nu va grabiti sa dati un raspuns. Cel mai bine ar fi sa va consultati cu partenerul de viata. pesti S-ar putea sa fiti nevoit sa amanati plecarea intr-o calatorie in interes profesional, din cauza unor neintelegeri cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri. Totul se poate lamuri destul de usor, cu conditia sa le explicati calm situatia. In plan sentimental se pare ca parcurgeti o perioada favorabila si relatiile cu partenerul de viata ar trebui sa decurga foarte bine
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 noiembrie 2017
Autentificare
stiriactuale.ro