Marţi, 23 aprilie 2024 - 12:36:33
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Trenul Durerii


18 noiembrie 2017

In faţa Gării Feroviare din Chişinău a fost instalat, la 23 august 2013, un impresionant monument, în memoria victimelor deportărilor comuniste, denumit Trenul Durerii. El a fost realizat de sculptorul Iurie Platon. Sculptura în bronz are 3 metri înălţime, 12 metri lungime şi cântăreşte circa 15 tone. Lucrările de turnare în bronz a monumentului s-au realizat pe etape, la Minsk, Republica Belarus şi au durat circa 6 luni. Costul total al proiectului a fost de circa 25 milioane lei, bani alocaţi din bugetul municipal.

Monumentul reprezintă un tren al durerii, al suferinţei şi al morţii, al celor duşi cu forţa în Siberia şi Kazakhstan. Un capăt al vagonului are imaginea integră a oamenilor, iar până la sfârşit, aceştia devin componente ale trenului, mecanisme, bucaţi de metal, roţi, uşi, geamuri etc.

Evenimentul inaugural a avut loc cu prilejul împlinirii a 74 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop - Molotov, aşa-zisul pact de „neagresiune", prin care Germania şi Rusia şi-au împărţit zonele de influenţă în regiune, în consecinţă, Basarabia, la acea vreme parte componentă a României, a fost alipită imperiului sovietic.

Piatra de temelie a monumentului a fost instalată încă în anul 1990, la iniţiativa unui grup de foşti deportaţi, în frunte cu Gheorghe Ghimpu, iar Chişinăul a aşteptat mai bine de 23 de ani acest eveniment. Monumentul victimelor deportărilor regimului comunist este simbolul durerii şi suferinţelor suportate de zeci de mii de moldoveni care au fost deportaţi în anii '40 -'50 ai secolului trecut, de către regimul stalinist-comunist.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro