Sâmbătă, 16 decembrie 2017 - 1:30:46
EUR
EURO = 4.6346 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.9285 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Pavel Guţu - un mare artist plastic basarabean, adept al artei onirice ca refugiu de la trăiri


26 noiembrie 2017In peregrinările mele prin Moldova din stânga Prutului am avut ocazia să cunosc mulţi români basarabeni cu dragoste de Ţară. Dintre aceştia îl amintesc pe marele artist plastic Pavel Guţu, din Chişinău, a cărui biografie/evoluţie o reproduc in rândurile următoare ale artistului, aşa cum o scrie el:

”Şcoala sovietică de Arte din anii 1970-1980 m-a influenţat să încep creaţia artistică cu realismul impresionist şi simbolismul figurativ, care este şi bază în arta monumental-decorativă. Apoi, viaţa în societatea cu dictatură sovietică şi atitudine şovină a ruşilor faţă de alte naţiuni ocupate prin  războaie şi politici înşelătoare de rusificare – distructive şi derutat de la dezvoltarea naturală, pentru civilizaţie şi culturile ne-ruse ale coloniilor (republicilor) din URSS, m-au condiţionat să fac artă critică.

Disidenţa mea a început din 1979, fiind student la Arte în Kiev, când am scris o scrisoare de protest contra rusificării, adresată CCPCUS. Din 1982, m-am opus, cu discursuri identitare, studenţilor de la Colegiul Naţional de Arte din RSS Moldovenească unde, ca profesor, am predat materiile de specialitate în limba română (numită ”moldovenească” de regim)…”Tovarăşu Guţu, completaţi registrul în limba rusă !“- mă avertiza mereu şeful de studii al Colegiului, prin bileţele lăsate în registru, începând cu 1982. Eu mă prefăceam că nu-l aud, el organizându-mi o înfăţişare la  agentul KGB, aflat în şcoală... Apoi, în 1984, în studioul meu de la subsolul căminului studenţesc, agenţii KGB au descoperit ”spontan” tablourile mele de artă critică: ”PRODUCEREA MANCURTULUI”,”A DOUA RĂSTIGNIRE şi FORMULA DICTATURII, când, în mod violent, au spart uşa, căutând sanguina (creionul-n.a.) cu care s-a scris, pe pereţii unicei edituri în republică, ce aparţinea CC PC al RSSM: „Mai bine să murim, decât să fim rusificaţi“ (ideea cred că a fost a unui student de-al meu). Din aceste motive, în 1984, familia mea, cu un copil în vârsta de un an, a fost dată afară din apartamentul social obţinut în mod legal, aflat în gestiunea Ministerului Culturii.

În 1983-1993, am pictat peste douăzeci de picturi critice. În aceşti ani fiind în stres permanent, m-am îmbolnavit. Totuşi, în 1992, am visat şi realizat ”VISUL ARGENTIU” , tablou salvator care m-a ajutat să ies din starea de obsesie a dramaticului…
În ceea ce priveşte pictura în aer liber, pictez aproape continuu pentru a mă neutraliza şi a găsi idei proaspete şi, totodată, pentru a evita manierismul personal, deoarece sunt convins că fiecare subiect trebuie să posede o stare personală structural-cromatică, dacă nu e aceeaşi temă. Simbolismul critic, visul, imaginaţia şi vibraţia aerului viu în pictură m-au stimulat să ajung la teoria concepţiei paradoxală (posibilă în artă), denumită METAFISICA PALPABILĂ ŞI TRANSPARENTĂ (MPT), care are menirea să demonstreze INTERDEPENDENŢA aflată  între materia vie şi moartă, sau imaterială, memorială şi cea ce intuieşte o dispoziţie relativ concretă, mai mult sau mai puţin vizibilă. Doream ca, prin această concepţie, să fie posibilă analizarea, demonstrarea mişcării şi activităţii omului în viaţa sa, cunoaşterea subconştientului uman pentru al putea activa şi conecta cu raţiunea, drept rezultat să-i poată da roade dacă ”investiţia e pozitivă” şi, în mod contrar, să-l abţină, funcţionând ca  un bumerang. Drept concluzie, scopul concepţiei este: TOT CE ESTE FAVORABIL ÎN VIAŢA OMULUI ESTE ”LIPIT” CU ENERGIA DRAGOSTEI”.


In primăvara anului viitor, expoziţia sa, aflată acum in Bucuresti, va fi adusă la Ploiesti, ea putând fi vizionată şi admirată in perioada 15 martie-15 aprile 2018, probabil la Palatul Culturii din Ploieşti.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating
(269 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Consultatii medicale de calitate

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Ati fost victima unui accident de circulatie? Noi va ajutam sa obtineti banii cuveniti din asigurarea RCA

loading...
Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook
Horoscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Inspiratia si creativitatea va pot fi foarte folositoare la locul de munca sau in afaceri. Eastrolog.ro va recomanda sa profitati de acest context favorabil pentru a rezolva chestiuni dificile intr-un mod original!Sfaturile unei persoane mai in varsta din familie v-ar putea ajuta sa evitati greseli costisitoare.Ar fi bine sa nu ii faceti reprosuri partenerului de viata si sa aveti mai multa rabdare cu membrii mai tineri ai familiei taur Contextul astral al zilei este favorabil realizarilor importante pe plan social si din punct de vedere material. Va recomandam sa profitati de ocaziile care apar azi, pentru ca aveti sanse sa obtineti castiguri frumoase. Este o zi buna pentru a va ocupa de rezolvarea problemelor casnice pe care le-ati amanat in ultima vreme.In relatiile cu famila ar fi bine sa dati dovada de rabdare si diplomatie
GEMENI RAC
gemeni S-ar putea sa intampinati dificultati la locul de munca sau in afaceri, din cauza unei probleme financiare care va impiedica sa va puneti planurile in aplicare. Va recomandam sa va pastrati calmul, fiindca altfel riscati sa aveti probleme de sanatate din cauza stresului. Ar fi bine sa tineti cont de sfaturile unei persoane apropiate care incearca sa va redea buna dispozitie. rac Este posibil sa simtiti nevoia sa spargeti monotonia si sa faceti ceva iesit din comun. Puteti incerca un gen nou de distractie, cu conditia sa nu implice riscuri serioase.Este o zi buna pentru a face diverse schimbari in locuinta sau pentru a calatori.Va sfatuim sa nu cheltuiti sume mari fara sa va consultati cu partenerul de viata, pentru ca altfel riscati sa se ajunga la cearta.
LEU FECIOARĂ
leu Aveti ocazia sa faceti o schimbare importanta in plan profesional sau in afaceri. S-ar putea sa fiti avansat la locul de munca sau sa va pregatiti sa incepeti o afacere noua.Partenerul de viata ar putea fi nemultumit din cauza ca schimbarile din activitatea profesionala risca sa va lase mai putin timp pentru viata de familie.Va sfatuim sa nu luati hotarari in graba, ca sa nu regretati mai tarziu. fecioara In prima parte a zilei este posibil sa primiti o veste neplacuta de la o persoana apropiata si sa fiti nevoit sa va schimbati programul. S-ar putea chiar sa plecati intr-o calatorie. Va puteti baza pe intelegerea si sprijinul partenerului de viata, care va ajuta sa treceti mai usor peste dificultatile zilei.Va sfatuim sa va odihniti mai mult.
BALANŢĂ SCORPION
balanta In prima parte a zilei este posibil sa fiti indispus si sa nu aveti chef sa va ocupati de chestiuni profesionale sau de afaceri. Sunt contraindicate si intalnirile cu prietenii.Va sfatuim sa nu va ocupati de mai multe treburi in acelasi timp.Se pare ca aveti tendinta sa promiteti mai mult decat puteti face si riscati sa ajungeti in situatia de a nu va respecta promisiunile. Incercati sa fiti cat mai realist scorpion Este posibil sa fiti invitat la o intrunire cu persoane apropiate si sa fiti nevoit sa faceti cheltuieli neplanificate.Aveti sanse sa gasiti o solutie ingenioasa pentru o problema pe care ati tot amanat-o.Este o zi buna pentru a finaliza diverse activitati casnice incepute in ultima vreme
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator In prima parte a zilei este posibil sa faceti o calatorie care va prilejuieste cateva realizari neasteptate in plan social si din punct de vedere financiar.Sunt sanse sa vi se propuna un loc de munca sau o afacere care v-ar putea aduce venituri frumoase. Pentru a lua o decizie, puteti sa va bazati pe intuitie dar va sfatuim sa nu va grabiti. Puteti petrece o seara relaxanta impreuna cu cei dragi capricorn Este posibil sa aiba loc un eveniment neasteptat la locul de munca sau in afaceri. Ar putea fi vorba despre un conflict intre colegi sau parteneri, pornind de la o nemultumire mai veche a unuia dintre ei.Daca dovediti ca sunteti impartial, sunt sanse sa contribuiti la dezamorsarea conflictului.Puteti rezolva destul de usor o problema care v-a dat bataie de cap in ultima vreme, daca incercati sa o abordati altfel decat pana acum
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator S-ar putea sa fiti tentat sa faceti cheltuieli neplanificate, cu care partenerul de viata nu este de acord. Daca va pastrati calmul si evitati o cearta, puteti gasi impreuna o solutie de compromis. In a doua parte a zilei este posibil sa primti un telefon sau un mesaj in urma caruia decideti sa va schimbati programul pentru ziua urmatoare. Ar putea fi vorba despre o calatorie in interes profesional sau de afaceri, care nu suporta amanare.Eastrolog.ro va recomanda sa fiti prudent si sa nu va asumati riscuri inutile. pesti In prima parte a zilei este posibil sa aflati ca urmeaza sa primiti o suma de bani sau alt beneficiu material la care nu v-ati asteptat. Ar putea fi vorba despre un premiu, o prima, o mostenire etc.Daca intampinati dificultati de comunicare cu colegii sau cu prietenii, va sfatuim sa nu insistati si sa amanati rezolvarea chestiunilor importante.Dupa-amiaza se intrevede un drum scurt impreuna cu o persoana apropiata.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 16 decembrie 2017
Autentificare
stiriactuale.ro