Miercuri, 22 noiembrie 2017 - 7:26:44
EUR
EURO = 4.6551 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.965 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Cimitirul Eroilor Români din Chişinău, pângărit de comunişti şi ignorat de actuala putere


14 iunie 2013

În fiecare an, de Ziua Eroilor, la cimitirele eroilor români, precum şi la cele sovietice din Ploieşti şi Sinaia, deşi ruşii nu ni-s aşa de dragi au loc ceremonii de depunere de coroane de flori, că aşa-i creştineşte şi din respect pentru cei care s-au jertfit – cu sau fără voia lor - în ultimele două războaie mondiale. Şi pe teritoriul Basarabiei se află multe asemenea cimitire, pentru eliberarea aceastei provincii istorice româneşti murind mii de ostaşi români şi nu numai. În Chişinău, la Memorialul „Eternitate”, ridicat de regimul comunist, în memoria ostaşilor sovietici care au eliberat Basarabia de sub jugul fascismului (!9!), participă, an de an, preşedintele R.Moldova, premierul şi membrii Guvernului, partidele politice. Nu lipsesc nici veteranii de război şi nostalgicii regimului sovietic,  inclusiv etnicii ruşi.

Tot în capitala republicii exista, pe str.Decebal nr.17,   „Cimitirul eroilor români :Recviem sau Renaissance” – ridicat în perioda interbelică.  Aici îşi dorm somnul de veci militari români, ruşi, austrieci, cehi, francezi şi polonezi căzuţi în Primul Război Mondial. Accesul în cimitir se făcea printr-o intrare monumentală, compusă dintr-o scară – având 50 de trepte şi 6 m lărgime – şi un portal arhitectonic constituit din doi piloni, a cîte 10 metri înălţime, purtând fiecare cîte un vultur cu aripile desfăcute. Cimitirul avea în centru o capelă în stil bizantin vechi. În jurul acesteia au fost amenajate 6 parcele cu 136 morminte (individuale şi comune), în care au fost înhumaţi 202 eroi – şi două cripte cu 572 eroi români şi ruşi neidentificaţi. Iată cum se prezenta situaţia pe naţionalităţi a militarilor înhumaţi în acest cimitir: 431 români (66 în morminte, 365 la criptă), 234 ruşi (27 în morminte, 207 la criptă), 29 austrieci, 39 cehi, 35 francezi şi 6 polonezi.

După anul 1941, aici au fost amenajate morminte şi pentru 96 militari români căzuţi în al II-lea  Război Mondial. Cimitirul a funcţionat până în anul 1959, când regimul sovietic l-a ras cu buldozerele de pe faţa pământului, fără ca osemintele să fie exhumate! În prezent pe locul fostului cimitir se mai păstrează doar construcţia monumentală de la intrare, precum şi fundaţia capelei, ambele însă destul de degradate. La 15 octombrie 2007, terenul pe care se afla cimitirul a fost vândut la licitaţie, în temeiul unei decizii guvernamentale, contra sumei de 70.000.000 lei, societăţii cu capital francez “Buicani Real Estate Holding” SRL.

Anul trecut, cu ajutorul unui prieten din Chişinău, am avut prilejul să văd acest cimitir. După ce am trecut de trepte, odată ajuns sus, am observat, printre arbuşti şi bălării, doar o cruce de lemn gârbovită, pe care scria “Glorie Eroilor Armatei Române”(foto). Aflu că această cruce a fost instalată după 1991, în anii de renaştere naţională, de către regretaţii   patrioţi  români Gheorghe Ghimpu şi Vadim Pirogan.  Printre gunoaie de tot felul, se văd bucăţi mari de beton armat – probabil foste cruci (foto)! Atât a mai rămas din “Cimitirul de Onoare” – cum a fost numit în documentele vremii - pe care, în 1943, l-a vizitat MS Regele Mihai, Regina Mamă Elena, prim-ministrul Mihai Antonescu, însoţiţi de guvernatorul Basarabiei (vezi foto).

De Ziua Eroilor, aici, în faţa crucii de lemn – la fel ca şi anul trecut - se va face, probabil, doar un mic parastas şi se vor depune coroane şi buchete de flori de către  câţiva reprezentanţi ai societăţii civile şi tineri patrioţi români care ştiu că Basarabia e România, inclusiv o delegatie a Ambasadei, in frunte cu ambasadorul Marius Lazurca, care acum, după cum anuntă presa basarabeana, va fi prezent la Cimitirul Eroilor Romani de la Tiganca.

Întrebarea care se pune: de ce în această zi de comemorare a eroilor, elita R.Moldova simte nevoia să stea în genunchi doar la Memorialul “Eternitate”, în timp ce nimeni, nici măcar cineva din eşalonul doi al puterii, nu are curajul să vină măcar cu o floare şi un gând de recunoştinţă  la cimitirul militarilor eroi pângărit de comunişti. Ar fi o datorie de onoare faţă de memoria înaintaşilor. Ei se conformează, probabil,  Legii pentru ocrotirea monumentelor şi cimitirelor, în care, pe str. Decebal nr.17, nu figurează niciun cimitir! La această adresă stă scris, negru pe alb, “loc liber pentru construcţii”.

 În condiţiile când vorbim de valori europene, iar R.Moldova este parte la Convenţiile de la Geneva, cu privire la apărarea / comemorarea victimelor de război, devine cu atât mai de condamnat nerespectarea acordului de eternizare a memoriei militarilor şi victimelor civile căzute în războaie. „Cimitirul Onoarei” din str. Decebal, lăsat de izbelişte, este doar un exemplu de lipsă crasă de respect faţă de trecut, faţă de înaintaşii care au stropit cu sângele lor acest pământ dintre Prut şi Nistru. Ruşine puterii de la Chişinău, e prea puţin spus! „Asta e, R.Moldova, ţară suverană şi independentă  numai de ochii lumii, ea fiind, practic, încă sub ocupaţie rusească...”, spune un bătrânel, căruia i-am cerut părerea despre acest cimitir.

Realitatea este că românofobia a atins cote alarmante în R.Moldova. Limba şi istoria românilor sunt renegate, Crucea Mântuirii Neamului Românesc din Nisporeni, donată anul trecut, de către o familie din Oneşti, a reuşit cu chiu că vai să reziste la intenţia unor preoţi fără Dumnezeu, în cârdăşie cu nişte aşa-zişi patrioţi moldoveni, de a fi şters cuvântul „românesc” de pe cruce. Ca să nu mai vorbim de demolarea, cu buldozerele, a Cimitirului Eroilor Români „ General Dragalina” din Tighina...


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating
(240 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Consultatii medicale de calitate

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateAti fost victima unui accident de circulatie? Noi va ajutam sa obtineti banii cuveniti din asigurarea RCA

Din aceeaşi categorie:


loading...Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu foto

Scoala de Arte Frumoase PloiestiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Se pare ca sunteti plin de energie si aveti cateva idei ingenioase. Puteti avea succes in afaceri si calatorii, in sustinerea examenelor si in cultivarea relatiilor sociale. In a doua parte a zilei este posibil sa aveti o intalnire neasteptata, in urma careia sunteti nevoit sa va schimbati programul pentru ziua urmatoare.Ar fi bine sa evitati hotararile pripite, care ar putea sa tulbure armonia din familie. taur Se intrevede o zi incarcata. Ca sa puteti rezolva tot ce v-ati propus pentru azi, va recomandam sa va organizati timpul cat mai eficient. Farmecul personal va poate ajuta sa rezolvati intr-o maniera diplomatica o situatie tensionata. Daca sunteti in cautarea unui nou loc de munca, astazi aveti sanse mari sa il gasiti.
GEMENI RAC
gemeni Puteti obtine beneficii materiale importante, cu conditia sa va temperati spiritul critic. Ar fi bine sa dati dovada de stapanire de sine in discutiile cu prietenii si cu partenerul de viata, pentru a evita conflictele. Spre seara s-ar putea sa primiti vizita unei persoane apropiate care va da o veste buna in legatura cu o calatorie. rac Dificultatile financiare cu care v-ati confruntat in ultima vreme va ofera o motivatie suplimentara pentru a munci cu perseverenta. La locul de munca sau in afaceri sunt sanse sa aveti realizari importante, care va vor aduce in curand si satisfactii materiale. Chiar daca va simtiti in forma si plin de energie, va recomandam sa fiti prudent si sa nu neglijati odihna.
LEU FECIOARĂ
leu Azi sunt favorizate calatoriile in interes profesional sau de afaceri. Dupa-amiaza aveti ocazia sa rezolvati o problema sentimentala care va framanta de ceva timp. Pe plan financiar, se pare ca parcurgeti o perioada mai dificila. Va sfatuim sa aveti rabdare, fiindca sunt sanse ca situatia sa se imbunatateasca in curand fecioara In prima parte a zilei aveti sanse de succes intr-o activitate extraprofesionala, datorita colaborarii excelente cu o persoana apropiata. S-ar putea sa vi se ofere ocazia unei investitii profitabile. Pentru a reduce riscurile, ar fi bine sa va sfatuiti sau chiar sa va asociati cu o persoana apropiata care are experienta in domeniu.Este posibil sa aveti de luat o decizie in legatura cu o calatorie pe care v-ati planificat sa o faceti in aceasta perioada. Va sfatuim sa luati in considerare beneficiile potentiale pe termen lung
BALANŢĂ SCORPION
balanta Este un moment favorabil pentru a incepe sa puneti in aplicare un proiect menit sa va ajute sa va afirmati in plan profesional. Sunt sanse sa obtineti si beneficii materiale, cu conditia sa aveti rabdare.Relatiile cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri ar trebui sa fie foarte bune. Va sfatuim sa profitati de acest context favorabil, dar sa nu fortati lucrurile si sa aveti rabdare. scorpion In plan profesional sau in afaceri este o zi buna pentru a va ocupa de probleme delicate. Aveti sanse sa finalizati o lucrare inceputa cu mai mult timp in urma. Astazi puteti rezolva mai usor decat de obicei diverse probleme de natura financiara. Aveti grija sa va respectati promisiunile!
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti ocazia sa va afirmati in societate si sa obtineti castiguri financiare. La locul de munca sau in afaceri este foarte posibil sa fiti apreciat de superiori sau de parteneri pentru ingeniozitatea si ambitia de care dati dovada. Eastrolog.ro va sfatuieste sa nu puneti la suflet barfele unei femei din anturaj. capricorn In cursul diminetii este posibil sa aflati ca va trebui sa faceti o calatorie in interes profesional sau de afaceri. Este o zi buna pentru negocieri, pentru prezentarea unor proiecte noi si pentru activitati de promovare a produselor sau serviciilor proprii.A doua parte a zilei este favorabila intrunirilor cu persoane apropiate. Eastrolog.ro va recomanda sa profitati de ocazie, pentru ca sunt sanse sa va faceti noi prieteni.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Azi s-ar putea ivi ocazia de a obtine venituri suplimentare dintr-o colaborare. Aveti posibilitatea sa finalizati o lucrare dificila, cu mai putin efort decat v-ati asteptat. Va recomandam sa evitati speculatiile de orice fel. In caz contrar, riscati sa pierdeti mult. pesti Daca vi se propune un nou loc de munca, va sfatuim sa nu va grabiti sa refuzati. Astazi sansa este de partea dumneavoastra. Este posibil ca o persoana apropiata sa va sugereze o idee buna pentru activitatea profesionala sau pentru afaceri. Ar fi bine sa o discutati si cu partenerul de viata.Seara este favorabla intrunirilor cu prietenii
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 22 noiembrie 2017
Autentificare
stiriactuale.ro