Sâmbătă, 23 septembrie 2017 - 9:08:56
EUR
EURO = 4.595 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 3.8316 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Cimitirul Eroilor Români din Chişinău, pângărit de comunişti şi ignorat de actuala putere


14 iunie 2013

În fiecare an, de Ziua Eroilor, la cimitirele eroilor români, precum şi la cele sovietice din Ploieşti şi Sinaia, deşi ruşii nu ni-s aşa de dragi au loc ceremonii de depunere de coroane de flori, că aşa-i creştineşte şi din respect pentru cei care s-au jertfit – cu sau fără voia lor - în ultimele două războaie mondiale. Şi pe teritoriul Basarabiei se află multe asemenea cimitire, pentru eliberarea aceastei provincii istorice româneşti murind mii de ostaşi români şi nu numai. În Chişinău, la Memorialul „Eternitate”, ridicat de regimul comunist, în memoria ostaşilor sovietici care au eliberat Basarabia de sub jugul fascismului (!9!), participă, an de an, preşedintele R.Moldova, premierul şi membrii Guvernului, partidele politice. Nu lipsesc nici veteranii de război şi nostalgicii regimului sovietic,  inclusiv etnicii ruşi.

Tot în capitala republicii exista, pe str.Decebal nr.17,   „Cimitirul eroilor români :Recviem sau Renaissance” – ridicat în perioda interbelică.  Aici îşi dorm somnul de veci militari români, ruşi, austrieci, cehi, francezi şi polonezi căzuţi în Primul Război Mondial. Accesul în cimitir se făcea printr-o intrare monumentală, compusă dintr-o scară – având 50 de trepte şi 6 m lărgime – şi un portal arhitectonic constituit din doi piloni, a cîte 10 metri înălţime, purtând fiecare cîte un vultur cu aripile desfăcute. Cimitirul avea în centru o capelă în stil bizantin vechi. În jurul acesteia au fost amenajate 6 parcele cu 136 morminte (individuale şi comune), în care au fost înhumaţi 202 eroi – şi două cripte cu 572 eroi români şi ruşi neidentificaţi. Iată cum se prezenta situaţia pe naţionalităţi a militarilor înhumaţi în acest cimitir: 431 români (66 în morminte, 365 la criptă), 234 ruşi (27 în morminte, 207 la criptă), 29 austrieci, 39 cehi, 35 francezi şi 6 polonezi.

După anul 1941, aici au fost amenajate morminte şi pentru 96 militari români căzuţi în al II-lea  Război Mondial. Cimitirul a funcţionat până în anul 1959, când regimul sovietic l-a ras cu buldozerele de pe faţa pământului, fără ca osemintele să fie exhumate! În prezent pe locul fostului cimitir se mai păstrează doar construcţia monumentală de la intrare, precum şi fundaţia capelei, ambele însă destul de degradate. La 15 octombrie 2007, terenul pe care se afla cimitirul a fost vândut la licitaţie, în temeiul unei decizii guvernamentale, contra sumei de 70.000.000 lei, societăţii cu capital francez “Buicani Real Estate Holding” SRL.

Anul trecut, cu ajutorul unui prieten din Chişinău, am avut prilejul să văd acest cimitir. După ce am trecut de trepte, odată ajuns sus, am observat, printre arbuşti şi bălării, doar o cruce de lemn gârbovită, pe care scria “Glorie Eroilor Armatei Române”(foto). Aflu că această cruce a fost instalată după 1991, în anii de renaştere naţională, de către regretaţii   patrioţi  români Gheorghe Ghimpu şi Vadim Pirogan.  Printre gunoaie de tot felul, se văd bucăţi mari de beton armat – probabil foste cruci (foto)! Atât a mai rămas din “Cimitirul de Onoare” – cum a fost numit în documentele vremii - pe care, în 1943, l-a vizitat MS Regele Mihai, Regina Mamă Elena, prim-ministrul Mihai Antonescu, însoţiţi de guvernatorul Basarabiei (vezi foto).

De Ziua Eroilor, aici, în faţa crucii de lemn – la fel ca şi anul trecut - se va face, probabil, doar un mic parastas şi se vor depune coroane şi buchete de flori de către  câţiva reprezentanţi ai societăţii civile şi tineri patrioţi români care ştiu că Basarabia e România, inclusiv o delegatie a Ambasadei, in frunte cu ambasadorul Marius Lazurca, care acum, după cum anuntă presa basarabeana, va fi prezent la Cimitirul Eroilor Romani de la Tiganca.

Întrebarea care se pune: de ce în această zi de comemorare a eroilor, elita R.Moldova simte nevoia să stea în genunchi doar la Memorialul “Eternitate”, în timp ce nimeni, nici măcar cineva din eşalonul doi al puterii, nu are curajul să vină măcar cu o floare şi un gând de recunoştinţă  la cimitirul militarilor eroi pângărit de comunişti. Ar fi o datorie de onoare faţă de memoria înaintaşilor. Ei se conformează, probabil,  Legii pentru ocrotirea monumentelor şi cimitirelor, în care, pe str. Decebal nr.17, nu figurează niciun cimitir! La această adresă stă scris, negru pe alb, “loc liber pentru construcţii”.

 În condiţiile când vorbim de valori europene, iar R.Moldova este parte la Convenţiile de la Geneva, cu privire la apărarea / comemorarea victimelor de război, devine cu atât mai de condamnat nerespectarea acordului de eternizare a memoriei militarilor şi victimelor civile căzute în războaie. „Cimitirul Onoarei” din str. Decebal, lăsat de izbelişte, este doar un exemplu de lipsă crasă de respect faţă de trecut, faţă de înaintaşii care au stropit cu sângele lor acest pământ dintre Prut şi Nistru. Ruşine puterii de la Chişinău, e prea puţin spus! „Asta e, R.Moldova, ţară suverană şi independentă  numai de ochii lumii, ea fiind, practic, încă sub ocupaţie rusească...”, spune un bătrânel, căruia i-am cerut părerea despre acest cimitir.

Realitatea este că românofobia a atins cote alarmante în R.Moldova. Limba şi istoria românilor sunt renegate, Crucea Mântuirii Neamului Românesc din Nisporeni, donată anul trecut, de către o familie din Oneşti, a reuşit cu chiu că vai să reziste la intenţia unor preoţi fără Dumnezeu, în cârdăşie cu nişte aşa-zişi patrioţi moldoveni, de a fi şters cuvântul „românesc” de pe cruce. Ca să nu mai vorbim de demolarea, cu buldozerele, a Cimitirului Eroilor Români „ General Dragalina” din Tighina...


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating
(238 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu foto

Scoala de Arte Frumoase PloiestiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Se pare ca resimtiti o stare de nemultumire si iritare si aveti tendinta sa va iesiti usor din fire.Este recomandat sa faceti apel la stapanirea de sine si sa evitati reactiile exagerate.In relatia cu partenerul de viata ar fi bine sa ocoliti subiectele delicate, care pot conduce la discutii aprinse. taur Este posibil ca astazi sa aveti un spirit critic iesit din comun si o tendinta de a exagera. Dupa-amiaza s-ar putea sa incepeti pregatirile pentru o calatorie in interes personal. Seara aveti ocazia sa va relaxati in compania unor persoane dragi
GEMENI RAC
gemeni In prima prte a zilei exista riscul sa va dezamagiti un prieten apropiat. Atentie: sunteti predispus la gafe! Eastrolog.ro va sfatuieste sa nu ii cautati nod in papura partenerului de viata. Ar fi bine sa ascultati sfaturile unei persoane mai in varsta din familie, chiar daca nu va convine tot ce are de spus. rac S-ar putea sa fiti nelinisitit din cauza unor dificultati financiare trecatoare. Nu este cazul sa va faceti probleme. Dupa-amiaza este posibil ca o ruda apropiata sa va imprumute o suma importanta sau sa va propuna o colaborare de pe urma careia puteti castiga bine. Va sfatuim sa aveti rabdare si sa va ascultati intuitia.
LEU FECIOARĂ
leu Astazi aveti tendinta de a fi prea insistent, cu riscul de a deveni chiar sacaitor. Este posibil ca o neintelegere cu un prieten apropiat sa va puna pe ganduri. Va pricepeti foarte bine sa va sustineti punctul de vedere, dar asta nu inseamna ca aveti dreptate chiar intotdeauna. Va sfatuim sa fiti calm si prudent, ca sa evitati confruntarile inutile. fecioara La locul de munca sau in afaceri aveti tendinta sa acordati prea multa importanta unor chestiuni relativ marunte si sa tensionati relatiile cu colegii sau cu partenerii.Daca priviti lucrurile cu mai multa detasare, cresc sansele de a gasi o rezolvare eficienta. Ar fi bine sa va relaxati mai mult. Daca aveti ocazia sa iesiti in aer liber impreuna cu persoana iubita, eastrolog.ro va recomanda sa nu ezitati.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Se intrevad cateva drumuri scurte, in care reusiti sa imbinati interesele profesionale cu cele personale.S-ar putea ca partenerul de viata sa nu fie de acord sa cumparati un obiect de valoare. Se pare ca resimtiti o stare de nervozitate accentuata si sunteti tentat sa exagerati. Va recomandam sa evitati discutiile in contradictoriu. scorpion Este posibil sa fiti irascibil si sa nu reusiti sa va controlati nervozitatea. Exista riscul sa provocati discutii aprinse sau chiar certuri. Pastrati-va calmul si evitati sa discutati despre subiecte delicate! Seara ar fi bine sa stati acasa, in mijlocul familiei.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti tendinta sa va enervati din orice, cu riscul de a va trezi in situatii neplacute. Va recomandam sa amanati discutiile si deciziile importante in afaceri sau la locul de munca, pentru ca azi sansele de reusita sunt mici. V-ar prinde bine o activitate relaxanta, in compania unui prieten capricorn Se pare ca aveti dificultati de concentrare. Va sfatuim sa nu va ocupati de mai multe lucruri in acelasi timp, pentru ca riscati sa faceti greseli cu consecinte pe termen lung. Limitati-va la activitati de rutina si nu refuzati ajutorul colegilor! In a doua parte a zilei s-ar putea sa primiti o vizita care nu va incanta.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Un prieten v-ar putea reda buna dispozitie si optimismul propunandu-va o colaborare. Va recomandam sa finalizati proiectele deja incepute si sa nu neglijati familia. Ascultati cu rabdare parerile partenerului de viata! Dupa-amiaza s-ar putea sa aveti o neintelegere cu un vecin. pesti In prima parte a zilei sunteti predispus la exagerari. O discutie banala cu un coleg de serviciu ar putea sa degenereze intr-o cearta.Pentru a evita conflictele, ar fi bine sa fiti mai flexibil si sa nu incercati sa va impuneti punctul de vedere cu orice pret. Este recomandat sa amanati calatoriile de afaceri si intalnirile cu prietenii.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 septembrie 2017
Autentificare
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
stiriactuale.ro