Joi, 28 martie 2024 - 7:43:11
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Republica Moldova şi standardele din domeniul siguranţei alimentare


9 octombrie 2013

Un grup de experţi în standardele siguranţei alimentare din Marea Britanie şi Lituania se află în aceste zile la Chişinău. Misiunea lor este de a instrui personalul instituţiilor de domeniu pentru ajustarea la exigenţele mondiale. Acest fapt va putea conduce la obţinerea de către Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a Certificatului de standarde ISO 17020.

Din delegaţie fac parte: Matthew Brown, consilier rezident al Proiectului Twinning, consultant în dezvoltarea rurală şi agricolă din Marea Britanie, Stewart Reynolds, expert-şef în chimie din cadrul Agenţiei FERA (Food Environment Research Agency - Agenţia de Cercetări în domeniul Alimentar şi de Mediu) din Marea Britanie, David GALSWORTHY, expert principal în domeniul calităţii din cadrul FERA, Rasa Zitkuviene, specialist-şef în Departamentul de Phytosanitarie, Agenţia SPS (Serviciului Alimentar şi Veterinar de Stat) din Lituania.

Experţii au vizitat Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), unde au oferit un seminar de instruire a personalului instituţiei. Seminarul a urmărit scopul perfecţionării profesionale a şefilor de direcţie din cadrul ANSA, pentru facilitarea activităţilor de obţinere a Certificatului ISO 17020.

În cadrul întrevederii ce au avut-o cu Gheorghe GABERI, directorul ANSA, experţii europeni au relevat disponibilitatea Marii Britanii şi Lituaniei de a oferi tot suportul necesar organizaţional şi logistic pentru obţinerea scopului propus. În acest sens, oaspeţii au accentuat necesitatea unei colaborări permanente între ANSA şi Agenţia FERA (Agenţia de Cercetări în domeniul Alimentar şi de Mediu) din Regatul Unit, inclusiv prin intermediul Proiectului Twinning “Suport pentru Moldova în domeniul normelor şi standardelor privind siguranţa alimentară pentru produsele de origine vegetală”, implementat la moment în Republica Moldova.

La rândul său, Gheorghe GABERI a declarat că actuala vizită a experţilor britanici şi lituanieni constituie de fapt startul Agenţiei ANSA pe cale implementării exigenţelor europene pentru obţinerea Certificatului ISO 17020. Starea de a fi recunoscuţi la nivelul mondial în domeniul siguranţei alimentare, a mai spus directorul, ne va permite să asigurăm în primul rând o înaltă sănătate a populaţiei, iar pe de altă parte, să înlăturăm tensiunile ce mai persistă în relaţiile ţării noastre cu unii parteneri economici.

La întrevedere au participat şi reprezentanţi ai Proiectului Twinning “Suport pentru Moldova în domeniul normelor şi standardelor privind siguranţa alimentară pentru produsele de origine vegetală”. Planificat până în martie viitor, Proiectul este implementat cu suportul Agenţiei britanice FERA şi Departamentului SPS (Serviciului Alimentar şi Veterinar de Stat) din Lituania.

Echipa de experţi europeni se va afla la Chişinău timp de o săptămână. În cadrul acestei misiuni specialiştii europeni vor desfăşura mai multe întâlniri cu reprezentanţii de interes din aparatul şi structurile ANSA, precum şi vor avea mai multe întrevederi oficiale şi de lucru cu factori de decizie din R.M.

Sistemul de standarde ISO 17020 constituie un ansamblu de norme în domeniul competenţei organizaţionale, tehnice şi logistice a unei instituţii de control, cum este ANSA, în beneficiul sănătăţii umane şi a intereselor consumatorilor de alimente.

Principiul de bază, stabilit pentru prima dată în Cartea albă privind siguranţa alimentară, este de a aplica o abordare integrată ce vizează parcursul alimentar de la câmp şi fermă până la consumatorul final, care să acopere toate sectoarele din lanţul alimentar, inclusiv producţia animalieră şi de furaje, producţia primară, procesarea alimentelor, depozitarea, transportul şi vânzarea cu amănuntul. Implementarea acestei abordări implică elaborarea actelor legislative, precum şi alte acţiuni la nivelul uzanţelor internaţionale.

Pentru obţinerea certificatului ISO 17020 este necesar ca instituţia (în cazul de faţă ANSA) să îndeplinească o serie de cerinţe. Printre acestea se numără specificul de organizare a ei şi managementul sistemului de calitate, confidenţialitatea şi independenţa activităţii pentru obiectivitate şi echidistanţă în decizii, nivelul adecvat de pregătire a personalului, utilizarea unui echipament tehnic modern.

De reţinut faptul că Sistemul de standarde ISO 17020 este destinat exclusiv instituţiilor de control, el nu poate fi confundat cu Sistemul de management al calităţii ISO 9001, elaborat pentru un spectru mai larg de agenţi.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro