Vineri, 29 martie 2024 - 3:24:10
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cimitirul Eroilor Români din Chişinău, din nou pângărit de Ziua Armatei Române


29 octombrie 2013

În fiecare an, pe 25 octombrie, de Ziua Armatei Române, la cimitirele eroilor români, au loc ceremonii de depunere de coroane de flori, că aşa-i creştineşte şi din respect pentru cei care s-au jertfit – cu sau fără voia lor - în ultimele două războaie mondiale. Şi pe teritoriul Basarabiei se află multe asemenea cimitire, pentru eliberarea aceastei provincii istorice româneşti murind mii de ostaşi români şi nu numai. În Chişinău, la Memorialul „Eternitate”, ridicat de regimul comunist, în memoria ostaşilor sovietici care au eliberat Basarabia de sub jugul fascismului (!?!), participă, an de an, preşedintele Republicii Moldova, premierul şi membrii Guvernului, partidele politice. Nu lipsesc nici veteranii de război şi nostalgicii regimului sovietic,  inclusiv macurţii şi etnicii ruşi.

Tot în Chişinău exista, pe str.Decebal nr.17,   „Cimitirul eroilor români :Recviem sau Renaissance” – ridicat în perioda interbelică.  Aici îşi dorm somnul de veci militari români, ruşi, austrieci, cehi, francezi şi polonezi căzuţi în Primul Război Mondial. Accesul în cimitir se făcea printr-o intrare monumentală, compusă dintr-o scară – având 50 de trepte şi 6 m lărgime – şi un portal arhitectonic constituit din doi piloni, a cîte 10 metri înălţime, purtând fiecare cîte un vultur cu aripile desfăcute. Cimitirul avea în centru o capelă în stil bizantin vechi. În jurul acesteia au fost amenajate 6 parcele cu 136 morminte (individuale şi comune), în care au fost înhumaţi 202 eroi – şi două cripte cu 572 eroi români şi ruşi neidentificaţi. Iată cum se prezenta situaţia pe naţionalităţi a militarilor înhumaţi în acest cimitir: 431 români (66 în morminte, 365 la criptă), 234 ruşi (27 în morminte, 207 la criptă), 29 austrieci, 39 cehi, 35 francezi şi 6 polonezi.

După anul 1941, aici au fost amenajate morminte şi pentru 96 militari români căzuţi în al II-lea  Război Mondial. Cimitirul a funcţionat până în anul 1959, când regimul sovietic l-a ras cu buldozerele de pe faţa pământului, fără ca osemintele să fie exhumate! În prezent pe locul fostului cimitir se mai păstrează doar construcţia monumentală de la intrare, precum şi fundaţia capelei, ambele însă destul de degradate. La 15 octombrie 2007, terenul pe care se afla cimitirul a fost vândut la licitaţie, în temeiul unei decizii guvernamentale, contra sumei de 70.000.000 lei, societăţii cu capital francez “Buicani Real Estate Holding” SRL.

Anul trecut, cu ajutorul unui prieten din Chişinău, am avut prilejul să văd acest cimitir. După ce am trecut de trepte, odată ajuns sus, am observat, printre arbuşti şi bălării, doar o cruce de lemn gârbovită, pe care scria “Glorie Eroilor Armatei Române”. Aflu că această cruce a fost instalată după 1991, în anii de renaştere naţională, de către regretaţii   patrioţi  români Gheorghe Ghimpu şi Vadim Pirogan.  Printre gunoaie de tot felul, se văd bucăţi mari de beton armat – probabil foste cruci. Atât a mai rămas din “Cimitirul de Onoare” – cum a fost numit în documentele vremii - pe care, în 1943, l-a vizitat MS Regele Mihai, Regina Mamă Elena, prim-ministrul Mihai Antonescu, însoţiţi de guvernatorul Basarabiei.

Ca în fiecare an, pe 25 octombrie a.c., la crucea de lemn  a avut loc o ceremonie omagială a eroilor români. Au participat : ataşatul român al Apărării în R.Moldova, col.Dumitru Neacşu, reprezentanţi ai Ministerului Apărării din R.Moldova, veterani de război, numeroşi tineri. Un sobor de preoţi de la Mitropolia  Basarabiei a oficiat o slujbă religioasă. Cei prezenţi au depus coroane şi buchete de flori în memoria eroilor căzuţi pe câmpul de luptă.

În noaptea de 25 spre 26 octombrie însă, persoane necunoscute au vandalizat – ca în fiecare an la asemenea momente omagiale - coroanele şi buchetele de flori. Luând act de acest fapt, Ambasada României a transmis presei un comunicat, în care se spune : ” Actul huliganic, petrecut în noaptea de 25/26 octombrie, reprezintă o gravă încălcare a convenţiilor internaţionale referitoare la mormintele militarilor căzuţi la datorie, a legislaţiei naţionale privind profanarea mormintelor şi a normelor civilizate ce presupun respect faţă de rămăşiţele pământeşti. Din acest motiv, nicio viziune politică sau identitară nu poate servi drept scuză pentru astfel de acte”.

 În condiţiile când vorbim de valori europene, iar R.Moldova este parte la Convenţiile de la Geneva, cu privire la apărarea / comemorarea victimelor de război, devine cu atât mai de condamnat nerespectarea acordului de eternizare a memoriei militarilor şi victimelor civile căzute în războaie. „Cimitirul Onoarei” din str. Decebal, lăsat de izbelişte, este doar un exemplu de lipsă crasă de respect faţă de trecut, faţă de înaintaşii care au stropit cu sângele lor acest pământ dintre Prut şi Nistru. Ruşine puterii de la Chişinău, e prea puţin spus! „Asta e, R.Moldova, ţară suverană şi independentă  numai de ochii lumii, ea fiind, practic, încă sub ocupaţie rusească...”, spunea un bătrânel, căruia i-am cerut părerea despre acest cimitir.

Realitatea este că românofobia - promovată de aşa-zişii patrioţi ai Moldovei, alături de comunişti, cu toţi adepţi ai statalismului - a atins cote alarmante în R.Moldova. Limba şi istoria românilor sunt renegate, Crucea Mântuirii Neamului Românesc din Nisporeni, donată  de către o familie din Oneşti, a reuşit cu chiu că vai să reziste la intenţia unor preoţi fără Dumnezeu, în cârdăşie cu comuniştii, de a fi şters cuvântul „românesc” de pe cruce. Ca să nu mai vorbim de demolarea, cu buldozerele, a Cimitirului Eroilor Români „ General Dragalina” din Tighina...


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro