Joi, 28 martie 2024 - 6:25:59
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Mare sărbătoare mare în satul basarabean Selemet


12 noiembrie 2013

A devenit deja o tradiţie ca, în prima decadă a lunii noiembrie, satul basarabean Selemet, raionul Cimişlia, să îmbrace haine de sărbătoare, cu ocazia Zilei Satului  şi a Hramului Bisericii Sf.Dumitru.

Având la cârma localităţii o doamnă primar de toată isprava, Tatiana Badan, sărbătoarea din acest an s-a bucurat de vreme superbă, conducerea Primăriei oferind numeroase surprize sătenilor şi oaspeţilor veniţi din mai multe localităţi din zona de sud a Republica Moldova, dar şi unor prieteni dragi din…Norvegia, respectiv Hakon Vefald şi Ida Ohlund. De remarcat şi prezenţa ministrului Mediului din Moldova, Gheorghe Şalaru, fiu al acestor meleaguri.

Sărbătoarea a debutat cu un serviciu divin, apoi o vizită la Muzeul Satului şi o suită de momente din viaţa satului. Au fost premiate trei familii care au construit şi reparat câte o fântână de mână, 25 de familii care şi-au ridicat locuinţe proprii, cel mai bătrân om al satului, cei mai talentaţi copii, toţi cei cu numele de Dumitru şi Dumitra. Un moment inedit l-a constituit premierea celor 24 de copii nou născuţi în 2013, părinţii acestora plantând câte un tei pe o alee din curtea grădiniţei.

Deosebit de atractivă ni s-au părut a fi expoziţiile de meşteşuguri, de artă şi istorie şi, mai ales, cea cu bucate tradiţionale moldoveneşti, inlusiv cu produse vânătoreşti şi de pescuit.

Mult aşteptat a fost spectacolul folcloric, cu participarea unor formaţii artistice din Cimişlia, Străşeni, Sadaclia, Caragaşani, Ştefan Vodă, Colibaşi, Crihana Veche, Cahul, Satu Nou, Iserlia, grup vocal familia Codreanu din Mihailovca, Selemet, care au încălzit inimile cu un spectacol de zile mari, care s-a prelungit până la miezul nopţii, cu un foc de artificii. ”Mă mândresc cu oamenii mei !”, avea să spună dna primar Tatiana Badan.

În programul manifestărilor de la Selemet a fost inclus şi un moment omagial dedicat profesorului   Nicolae Boaru, directorul Bibliotecii ”N. Iorga”, la o lună de la moartea sa.

Prof. Boaru a fost unul dintre cei mai  apropiaţi prieteni ai Basarabiei – cu gândul şi cu fapta – multe dintre bibliotecile din zona de sud a R. Moldova îmbogăţindu-şi zestrea de carte românească datorită donaţiilor făcute de directorul Bibliotecii ”N.Iorga” din Ploieşti. POVESTEA VORBEI s-a sfârşit odată cu …profesorul Nicolae Boaru, scria pe un panou cu opt fotografii din vizitele prof. Boaru la Selemet,  inclusiv cu câteva date din viaţa şi activitatea marelui dispărut.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro