Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 12:16:44
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Studentă cu suflet civic


14 noiembrie 2013

Anastasia Cucuruz este studentă la  Facultatea de Economie, din cadrul Universităţii de Stat din Moldova. Ea se implică şi în munca de voluntariat, dovezi fiind diversele acţiuni civice în care se implică. Fire activă şi ambiţioasă, Anastasia este mereu în febra evenimentelor, alături de colegii ei din Asociaţia Civică Internaţională “Hyde Park”. În publicaţia online civic.md, am aflat însă numeroase amănunte despre activitatea ei civică, pe care vi le redăm mai jos. Este prima ei apariţie în presă.

”Am început activitatea mea de voluntariat alături de Asociaţia Civică Internaţională ”Hyde Park”, în 2012. Primul proiect în care m-am implicat a fost unul de completare a fondului de carte în limba română a penitenciarelor din Republica Moldova, proiect denumit ”O carte pentru penitenciar”. A doua ediţie am decis s-o coordonez eu şi am insistat să prioretizăm revizuirea bibliotecilor din penitenciarele de minori. În final, un lot de carte de peste 100 de unităţi a ajuns la destinaţie. Au fost implicate zeci de persoane dispuse să participe oricând la o iniţiativă de acest gen, iar eu am rămas în primul rând cu satisfacţia primului meu proiect dus până la final.În continuare m-am manifestat ca voluntar în cadrul proiectului ”Curaj.TV”. Mediatizarea portalului şi editarea conţinutului său sunt responsabilităţi delegate mie începând cu octombrie 2013, până în prezent. Recent, oarecum neaşteptat, chiar şi pentru mine, am devenit coordonator al Festivalului de Film ”Amatorul”, ediţia a V-a. La patru luni de activitate în cadrul proiectului şi la distanţă de alte şase până la finalizare, afirm hotărât că acesta e proiectul meu de suflet!”, mărturiseşte Anastasia.

Întradevăr, în calitate de voluntar, din varietatea de domenii (social, ecologic, cultural ş.a), segmentul civic e cel care o reprezintă cel mai bine. ”Toată viaţa mea, conştientă am crezut că putem schimba ceva, trebuie doar destul de mult să vrem. Ghidată de această convingere, am debutat. Rezultatele ce le-am văzut pe parcurs doar au întărit în mintea mea această idee. Acum cu siguranţă, alături de ”Hyde Park” sau detaşat de el, n-aş mai putea trăi în alt ritm. O fi de bine sau de rău, când mă avantajează şi când am de pierdut din asta, e un subiect aparte”, spune Anastasia.

 Ca membru activ al organizaţiei Hyde Park, Anastasia a iniţiat, împreună cu alţi colegi, un protest on-line, prin care cerut, insistent, reformarea sistemului educaţional preuniversitar din R.Moldova, care au avut ecou la Ministerul de resort.

În concluzie, Anastasia a declarat: ”privind din prisma optimismului meu incurabil, aş zice că tinerii moldoveni sunt  mai activi ca ieri, dar mai puţin activi ca mâine. Desigur nu mai suntem în anii ’90, când unicii voluntari erau străinii, care de altfel se implicau prioritar pe segmentul social sau ecologi”.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro