Luni, 22 ianuarie 2018 - 4:33:45
EUR
EURO = 4.6656 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.8059 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Arborarea Tricolorului, clipa de fericire a revoluţionarului Gheorghe Ghimpu


14 noiembrie 2013

La 13 noiembrie a.c., s-au împlinit 13 ani de când ne-a părăsit, surprinzător, Gheorghe Ghimpu, un mare patriot din Basarabia.Revoluţionar, om de ştiinţă, politician şi adevărat român, care a trăit şi activat în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (R.S.S.M.) şi apoi în succesoarea ei de drept - Republica Moldova. Gh.Ghimpu a fost deţinut politic în perioada sovietică pentru convingerile sale naţionale româneşti şi pentru participarea la fondarea Frontului Naţional-Patriotic din Basarabia şi Nordul Bucovinei (1972). A fost fondatorul Mişcării de Eliberare Naţională, membru al Comitetului Executiv al Frontului Popular din Republica Moldova, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova ales în mod democratic (1990).

Gheorghe Ghimpu a studiat la Universitatea Pedagogică din Tiraspol,absolvind, în 1960, Facultatea de Fizică şi Matematică. A făcut studii postuniversitare, doctorand la Institutul de Fizică Biologică al Academiei de Ştiinţe al Uniunii Sovietice la Moscova, între anii 1970-1971. A activată în învăţământul preuniversitar, la Străşeni, şi în cel universitar, la Tiraspol şi Chişinău.

Sergiu Miron, profesorul de matematică a lui Gheorghe Ghimpu îşi aminteşte că tânărul student se interesa nu doar de ştiinţa reală, dar şi de istoria neamului. "Gheorghe Ghimpu era un student excelent, învăţa foarte bine la toate obiectele. În particular, discutam chestiuni din istoria neamului. Îmi povestea că aceasta îl interesează mai mult chiar decât propria teză de doctorat."

Frontul Naţional-Patriotic din Basarabia şi Nordul Bucovinei (F.N.P.), înfiinţat în ilegalitate după război, avea drept scopuri ieşirea R.S.S.M. din componenţa Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (U.R.S.S.), formarea Republicii Populare Moldoveneşti, unificând şi celelalte teritorii româneşti din zonă (Nordul Bucovinei, Basarabia istorică, teritorii din stânga Nistrului) şi unirea ulterioară cu România. Drapelul Republicii Populare Moldoveneşti urma sa devină tricolorul, cu o panglică neagră în diagonală, până la realizarea Unirii. Un alt scop era organizarea de alegeri libere pentru organele de conducere ale statului. Limba română, pe baza alfabetului latin, trebuia sa devină limbă oficială. O chestiune deloc pe placul conducătorilor, care i-a arestat pe principalii lideri ai FNP : Alexandru Usatiuc Bulgăr, Gh. Ghimpu, Valeriu Graur, Alexandru Şoltoianu.  După o jumătate de an de anchetă, dosarul nr. 6648 privind lotul Usatiuc-Ghimpu-Graur este trimis la Curtea Supremă de Justiţie a RSSM. Judecata durează trei zile.

Pe 13 iunie 1972, completul de judecată, format din judecătorii V. Florea (preşedintele completului), M. Mariţoi şi L. Dubanjeu, la propunerea procurorului A. Poluektov, dă hotărîrea: de a-l condamna pe Gheorghe Ghimpu la şase ani de încarcerare în închisoarea-lagăr corecţional cu regim sever. Au început persecuţiile celor bănuiţi de a face parte din FNP. O mulţime de moldoveni au fost daţi afară de la lucru, în special din învăţământ. O mulţime de elevi şi studenţi au fost eliminaţi din instituţiile de învăţământ. Mai mulţi tineri au fost puşi sub urmărire de către securitate.

Gheorghe Ghimpu şi-a ispăşit pedeapsa de şase ani în lagărele din Mordovia şi regiunea Perm ale GULAG-ului sovietic. După ”eliberare” i s-a interzis orice activitate pe făgaş pedagogic.

Odată cu proclamarea restructurării, se încadrează activ în Mişcarea de Renaştere Naţională şi de democratizare a societăţii. La primul Congres al Frontului Popular din Republica Moldova este ales ca Executiv ale Frontului Popular.

În perioada 1990-1994 este deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Autor al proiectelor de lege privind reabilitarea victimelor regimului totalitar de ocupaţie şi despre controlul de stat. A publicat în presa periodică din Republica Moldova şi România numeroase articole politice şi de atitudine civică.

La 27 aprilie 1990, Sovietul Suprem al R.S.S.M. a aprobat tricolorul ca drapel de stat. Lui Gheorghe Ghimpu i-a revenit meritul de a înălţa tricolorul pe clădirea Parlamentului, actualmente clădirea Preşedenţiei Republicii Moldova.

Liderul Partidului Liberal din Republica Moldova - Mihai Ghimpu (fratele lui Gheorghe Ghimpu) şi-a amintit că Gheorghe Ghimpu, cel care a arborat primul Tricolor pe clădirea Parlamentului, a umblat cu drapelul mai multe zile, înfăşurat de corp, aşteptând cu nerăbdare ziua când urma să-l arboreze. De asemenea, scriitorul Ion Hadîrcă  comunica ulterior că "atunci când a arborat tricolorul la 27 aprilie deasupra Parlamentului, nu pricepeam de ce îşi risca viaţa ridicându–se la nişte înălţimi ameţitoare. Mai târziu am înţeles că numai Gheorghe Ghimpu putea face acest lucru. Sunt puţini în lumea celor drepţi care ar fi trăit o asemenea clipă în viaţa lor".

Doctor în filologie, Ion Jelnicite a redat emoţiile pe care le-a trăit în momentul în care a fost arborat Tricolorul - "Am alergat pe jos cu soţia din cartierul Botanica până la sediul Parlamentului, când Gheorghe Ghimpu a arborat Tricolorul. Îl vedeam de la Botanica. Am trăit emoţii de nedescris, o stare sufletească nemaivazută, urmărind Tricolorul arborat pe clădirea Parlamentului. Asta a făcut–o Gheorghe Ghimpu. A fost un adevărat patriot".

Gheorghe Ghimpu a fost preşedintele Asociaţiei victimelor regimului comunist de ocupaţie şi a veteranilor de război ai Armatei Române din Republica Moldova denumită, la Congresul IV din 11 iunie 2000, Partidul Naţional Român.

Gheorghe Ghimpu a murit la 13 noiembrie 2000, în urma rănilor suferite într-un accident rutier petrecut la 27 octombrie 2000. Gh. Ghimpu şi colegul său de asociaţie Ion Caftanat se deplasau, în dimineaţa zilei de 27 octombrie 2000, spre comuna Tîrnova, jud. Edineţ, Republica Moldova, unde urmau să se întâlnească cu un grup de veterani de război ai Armatei Române. După trei ore de drum, la ora 6.30, maşina în care se aflau a fost lovită de un camion. În urma impactului Ion Caftanat a decedat pe loc, iar Gheorghe Ghimpu a fost transportat la spitalul din oraşul Donduşeni, iar apoi la Spitalul de Urgenţă din Chişinău, unde a murit la 13 noiembrie 2000.

Mihai Ghimpu, a menţionat în cadrul unui simpozion în memoria lui Gheorghe Ghimpu, desfăşurat la 27 iulie 2007 că, la vârsta la care a plecat din viaţă, badea Gicu era încă foarte puternic. "Dacă nu s–ar fi organizat acel accident, astăzi la sigur era printre noi. Totuşi, Gheorghe Ghimpu a lăsat în urma sa o comoara, şi anume dragostea faţă de tot ce e românesc. Nu în zadar, când am ridicat piatra comemorativă la Coloniţa, am scris pe ea cuvintele lăsate de Gheorghe Ghimpu: Ne vom salva doar revenind la românism şi realizând reîntregirea neamului românesc".

 

În memoria lui, tinerii liberali au mers la mormântul marelui dispărut din Cimitirul Central din Chişinău. La momentul omagial au mai participat : Mihai Ghimpu – fratele lui Gh.Ghimpu, alţi membri ai familiei Ghimpu, Ion Apostol – secretar general al PL, Ion Cebanu – preşedintele tineretului liberal, numeroşi simpatizanţi ai PL, tineri şi vârstnici care l-au cunoscut sau au aflat de cel care a fost şi va rămâne un simbol al românismului din Basarabia.

Toţi cei prezenţi au păstrat un moment de reculegere, apoi s-au depănat amintiri despre Gheorghe Ghimpu – fondatorul Mişcării de Eliberare Naţională, mormântul său fiind practic acoperit de un covor de flori

 

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(536 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Cristi Cimpeanu fotoHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec In prima parte a zilei este posibil sa fiti cam visator si sa aveti tendinta de a neglija probleme importante sau care nu suporta amanare. Nu este momentul sa incepeti noi activitati, din cauza ca deciziile pe care le luati ar putea fi neinspirate sau chiar eronate. Ar fi bine sa profitati de ajutorul pe care vi-l ofera o persoana apropiata. taur Este de asteptat sa beneficiati de o creativitate deosebita, mai ales in domenii artistice.Puteti avea idei originale, ingenioase, pentru rezolvarea unor probleme profesionale sau de afaceri.Sfaturile unei rude mai in varsta va pot ajuta sa evitati o incurcatura financiara. In a doua parte a zilei este posibil sa primiti vizita unor prieteni de familie, in compania carora puteti petrece cateva ore relaxante.
GEMENI RAC
gemeni Se pare ca azi nu sunteti prea comunicativ, asa ca ar fi bine sa evitati intalnirile de afaceri. De asemenea, eastrolog.ro va sfatuieste sa amanati deciziile importante in domeniul financiar. Este recomandabil sa va ocupati de activitati relaxante si sa petreceti mai mult timp impreuna cu cei drag rac Aveti sanse de succes in toate activitatile legate de camin, dar si in societate. Este o zi buna pentru a face planuri de viitor. Ideile dumneavoastra sunt apreciate atat de partenerul de viata, cat si de partenerii de afaceri. Va sfatuim sa evitati speculatiile de orice fel.
LEU FECIOARĂ
leu Parcurgeti o perioada favorabila creativitatii si inventivitatii. Pentru rezolvarea problemelor dificile, va sugeram sa incercati metode si idei originale.Capacitatea creativa de care dispuneti azi va indeamna sa incepeti o activitate noua. Aveti toate sansele de reusita in plan intelectual, dar si in viata sentimentala. Ar fi bine sa acordati mai mult timp activitatilor relaxante si sa nu neglijati odihna fecioara In prima parte a zilei s-ar putea sa fiti mai sensibil decat de obicei, iar relatiile cu anturajul ar putea fi usor tensionate. Eastrolog.ro va sfatuieste sa fiti prudent si sa nu faceti promisiuni pe care nu sunteti sigur ca le veti putea respecta. Ar fi bine sa va dedicati timpul liber unor activitati creative.
BALANŢĂ SCORPION
balanta In viata dumneavoastra ar putea avea loc schimbari importante, care va vor aduce multe satisfactii. Activitatea intelectuala intensa si puterea creativa de care dispuneti azi contribuie la succesul dumneavoastra pe plan social. In partea a doua a zilei s-ar putea sa aveti de luat o decizie in legatura cu relatiile sentimentale. Puteti sa va bazati pe intuitie. scorpion In prima parte a zilei sunteti plin de optimism si dispuneti de o creativitate deosebita. Aveti toate sansele sa va faceti remarcat prin talentul artistic. Dupa-amiaza este posibil sa faceti cunostinta cu o persoana consacrata intr-un domeniu creativ, care ar putea juca un rol important in cariera dumneavoastra. Nu neglijati relatiile cu persoana iubita!
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Se intrevede o zi agitata, cu multe probleme de rezolvat, dar creativitatea si ingeniozitatea va ajuta sa duceti totul la bun sfarsit. Astazi puteti avea realizari frumoase in plan financiar. Daca va stapaniti nervozitatea cauzata de oboseala, relatiile cu partenerul de viata pot fi foarte bune. capricorn Aveti sanse de reusita in tot ce faceti azi. Este un moment excelent pentru a sustine examene, lucrari artistice si proiecte. Relatiile sentimentale ar trebui sa decurga armonios. Ar fi bine sa acordati mai multa atentie problemelor cu care se confrunta membrii mai tineri ai familiei.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator In plan profesional sau in afaceri, este posibil sa va confruntati cu un blocaj, probabil din motive financiare. Daca reusiti sa va puneti la lucru imaginatia si inventivitatea, puteti face rost de suma necesara. Dupa-amiaza s-ar putea sa suferiti o dezamagire in plan sentimental, care, insa, nu va afecteaza prea mult. Va sfatuim sa evitati calatoriile lungi. pesti Este o zi buna pentru a face planuri de viitor si pentru a va va afirma in plan social prin initiative originale. Relatiile cu prietenii si cu partenerul de viata ar trebui sa fie foarte bune. Va sfatuim sa nu va pripiti in luarea deciziilor importante
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 22 ianuarie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro