Marţi, 23 aprilie 2024 - 5:05:18
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Tvardiţa - un fost sat basarabean, cu aer european


18 decembrie 2013

Trăiesc ca în Europa şi nu vor să plece la muncă peste hotare. Vorbim despre locuitorii din  Tvardiţa, raionul Taraclia (Găgăuzia). Consilierii au creat împreună cu primarul condiţii de trai foarte bune pentru o localitate ce se află aproape de hotarul de sud-est al ţării. Oamenii susţin că nu vor să plece peste hotare, pentru că au de lucru acasă.

Acum un an, această localitate era sat. Locuitorii au cerut Parlamentului să le schimbe statutul şi de atunci a devenit oraş. Era în 28 martie 2012. În Tvardiţa sunt două şcoli, două grădiniţe, un colegiu de muzică, o şcoală de arte şi o zonă economică bine dezvoltată.

Oraşul Tvardiţa are 6200 de locuitori, un centru de sănătate, altul de distracţii şi filiale a două bănci mari. Localitatea este curată, iar secretul, susţin angajaţii de la serviciul „Tvardisan”, este că orăşenii plătesc pentru colectarea deşeurilor în fiecare lună.

„Colectarea deşeurilor se face în proporţie de 95%. Anterior adunam, în trei luni, cinci-şase mii de lei din partea oamenilor, iar acum volumul s-a majorat până la 18 mii de lei. Toată lumea achită”, susţine Gheorghe Clincov, directorul ÎM „Tvardisan”.

În Tvardiţa, străzile nu erau, însă, întotdeauna curate. Oamenii nu achitau banii pentru evacuarea deşeurilor, o practică valabilă şi pentru alte sate din Moldova. Administraţia locală a găsit o soluţie: a inclus într-o singură factură toate utilităţile: apă, deşeuri şi altele.

„Pe parcursul a trei ani noi am procurat şi autospeciale pentru a menţine curăţenia în oraş. Banii obţinuţi îi repartizăm pentru reparaţia drumurilor, iluminarea oraşului. Localitatea noastră este iluminată aşa ca un orăşel european”, afirmă Maria Pascova, consilier în Tvardiţa.

Străzile din orăşel sunt nu numai iluminate, dar şi supravegheate video, fapt ce le oferă oamenilor mai multă siguranţă.

Toată populaţia adultă din oraş are un loc de muncă. Şi cei tineri îşi văd viitorul acasă. Vitalie este student la Universitatea Tehnică a Moldovei. Bani pentru facultate nu are, dar îl ajută să-şi achite contractul întreprinderea la care lucrează. „Eu îmi fac studiile la specialitatea tehnolog. Banii pentru contract sunt achitaţi de întreprindere. Când termin facultatea, revin aici”, susţine tânărul.

Tvardiţa este un orăşel tipic european cu străzi asfaltate, o infrastructură dezvoltată, instituţii sociale şi comerciale. Pe lângă cei 45 de agenţi economici existenţi, numeroşi alţii vor să vină aici să-şi deschidă afaceri.
 

 

Sursa:mesager.md


 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro