Joi, 28 martie 2024 - 1:06:50
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Bucureştiul, Moscova şi Washinton s-au înţeles asupra Chişinăului


7 ianuarie 2014

Nu este deloc uimitor că preşedintele României, Traian Băsescu, a început seria de declaraţii unioniste după ce şefii CIA şi FSB au trecut, aproape simultan, pe la Bucureşti.

S-au spus multe în acel moment, dar tot la fel de multe se pot spune şi acum. Vladimir Putin a lansat de mai multe ori, prin intermediul unor aşa-zişi analişti politici apropiaţi, ideea că este de acord ca Republica Moldova de până la Nistru să intre în componenţa României, iar partea de la Est de Nistru să rămână aşa cum este ea - adică independentă faţă de restul teritoriului şi sub administraţie rusească.

România nu va încerca niciodată să emită pretenţii asupra zonei de dincolo de Nistru decât în situaţia în care există un consens internaţional, adică inclusiv acordul Rusiei. Acesta din urmă însă nu va veni datorită poziţiei strategice. Politica permanentă a statului român a fost aceea de a nu emite pretenţii decât asupra teritoriilor locuite majoritar de etnici români.

Nu se ştie ce au discutat respectivii la Bucureşti, sau dacă aceste discuţii au prevăzut un consens.

Este foarte probabil că noul discurs al politicienilor de la Bucureşti să aibă legătură cu acea vizită.

Ca un adevărat preşedinte de ţară, Traian Băsescu a considerat oportun ca după ce România şi-a stabilit un nou obiectiv să anunţe acest lucru partenerilor, în speţă SUA.

Întâlnirea cu şeful FSB a avut drept scop probabil acelaşi lucru, o posibilă revenire a Republicii Moldova la România.

Având în vedere că Republica Moldova/Basarabia  reprezintă un subiect permanent de dispută între România şi Rusia, în virtutea bunei diplomaţii româneşti, cel mai probabil că atunci a fost deschis un dialog constructiv pe această temă.

Nu ne-ar mira ca solicitarea să fi venit chiar din partea Rusiei, al cărui interes este o bună relaţie cu România, pentru a se putea concentra pe alte probleme mai importante, cum ar fi ofensiva islamică şi chineză.Ba mai mult, cel mai probabil că cele două conduceri s-au săturat de jocul dual al politicienilor moldoveni, joc făcut de mai bine de 20 de ani în detrimentul populaţiei locale, majoritar românească.

Probabil că au fost luate în discuţie şi măsuri de protejare a comunităţii slave de pe teritoriul actual al Republicii Moldova, precum şi anumite graţieri pentru cei care au făcut jocul Rusiei din calitatea lor de agenţi ruşi. Prin analogie, desigur, s-a luat în discuţie şi situaţia comunităţii româneşti din regiunea transnistreană.

Traian Băsescu este un politician mult prea versat ca să comită greşeli. Lipsa de reacţie la nivel european la declaraţiile unioniste, dovedeşte de asemenea  că au existat informări în prealabil şi la care s-a primit acceptul.

Este pregătită Republica Moldova pentru acest demers? Cu siguranţă că cetăţenii săi Da, dar politicienii Nu! Este posibil să ne aşteptăm la evenimente similare cu cele din România 1989, când Ceauşescu a fost îndepărtat de către agenţiile străine, dar având la bază nemulţumirea populaţiei? Dacă guvernarea de la Chişinău nu înţelege la timp acest lucru este foarte probabil.

E posibil scenariul de mai sus? Evoluţia lucrurilor în 2014 va demonstra acest lucru.

 

Sursa:moldpress


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro