Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 1:45:46
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Presa rusă despre Republica Moldova, în 2014: TO BE OR NOT TO BE!


15 ianuarie 2014

După ce şi-a amânat vizita programată la Taraclia pentru 11 ianuarie, primul-ministru Iurie Leancă, însoţit de mai mulţi miniştri din cabinetul său, s-a deplasat, în sfârşit, în oraşul Taraclia, pentru a calma spiritele separatiste ale raionului, îndemnând administraţia raionului şi primarii localităţilor din raion să ia deciziile numai în cadrul legal al R. Moldova. Părţile au discutat despre diverse aspecte ale situaţiei politice din ţară, precum şi despre evoluţiile în relaţiile externe ale ţării.

 De reţinut faptul că salutul adresat gazdelor de către primul ministru a fost rostit în limbile  română, bulgară şi rusă, dar discuţiile s-au purtat numai în limba rusă, ştiindu-se că ”sudiştii”moldoveni nu cunosc/recunosc limba oficială a statului moldovean, limba română.

Amintim că, anterior, conducerea raionului a adoptat o hotărâre de susţinere a referendumului privind dreptul regiunii Găgăuzia la autodeterminare, care ar urma să stabilească singură statutul în cazul în care R.Moldova îşi va pierde suveranitatea! Nu au lipsit nici criticile deloc plăcute la adresa guvernului de la Chişinău.

Consultarea publică a populaţiei urmează să aibă loc la 2 februarie a.c., în fiecare localitate din Taraclia fiind planificate adunări ale cetăţenilor, cu votarea deschisă a aceloraşi chestiuni, care vor fi propuse spre consultare alegătorilor din UTA Găgăuzia.

Toată această poveste este, de fapt, un scenariu pus la cale de Partidul Comuniştilor, un fel de barieră în calea spre Europa aleasă de conducerea actuală a ţării. ”Autorităţile locale şi-au depăşit competenţele privind organizarea ilegală a referendumului, ale cărui rezultate oricum nu vor fi recunoscute”, menţionase, cu ceva timp în urmă, şi preşedintele Parlamentului, Igor Gorman.

În acelaşi context, şeful Cabinetului de miniştri a reafirmat sprijinul Chişinăului în soluţionarea problemelor din sudul ţării: educaţie, agricultură, drumuri etc. „Pledăm pentru rezolvarea problemelor din sudul ţării de o manieră echilibrată”, a subliniat premierul, care a promis că va insista pentru atragerea investiţiilor, elaborarea şi finanţarea proiectelor din diverse fonduri în această zonă. Promisiuni care nu credem că va împiedica organizarea referendumului.

Prim-ministrul Iurie Leancă a fost însoţit de şeful Cabinetului său, Eugen Sturza, viceministrul Educaţiei, Igor Grosu, viceministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Boris Gherasim, viceministrul Finanţelor, Maria Cărăuş şi viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Sergiu Gheţiu. Aceştia au prezentat pe larg proiectele de investiţii şi de dezvoltare pe fiecare domeniu, care în acest an vor fi puse în aplicare în Taraclia. Dacă nu cumva, între timp, Moscova nu va interveni cu alte promisiuni. Deocamdată, presa rusă, respectiv publicaţia Regnum, pune o întrebare hamletiană:”Va mai fi sau nu R.Moldova pe harta lumii în anul 2014?”

În acelaşi timp, la întâlnirea anuală a preşedintelui României cu şefii misiunilor diplomatice  acreditaţi la Bucureşti, Traian Băsescu a spus, clar şi răspicat, în afara discursului oficial: ” România nu poate rămâne impasibilă politic la toate provocările din Transnistria şi din sudul ţării, care să întoarcă  R.Moldova din drumul său european”.  

 

Sursa: gazetadesud.md


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro