Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 3:57:41
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


La Cernăuţi se strigă ''UE, România, ajutaţi-ne!''


26 ianuarie 2014

Roşu: oraşe in care au fost ocupate clădirile guvernamentale.

Verde: oraşe în care au avut loc doar proteste. Sursa: rt.com

 

Protestele din Ucraina s-au întins vineri în toată jumătatea centrală şi vestică a ţării, atingând şi oraşul Cernăuţi. La presiunile cancelariilor occidentale, Ianukovici a promis că va modifica legile contestate de Opoziţie, scrie Ziarul de Iaşi.

Manifestanţii opoziţiei ucrainene au atacat vineri administraţia regională de la Cernăuţi, în vestul ţării, în apropiere de graniţa cu România, iar poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene. Potrivit AFP, ciocnirile au continuat în tot cursul zilei. De asemenea, preşedintele Consiliului Regional din Cernăuţi a fost rănit când a ieşit în faţa protestatarilor. În faţa consulatului României de la Cernăuţi s-a scandat "UE, România, ajutaţi-ne!".

Manifestanţii opoziţiei ucrainene ocupau vineri sediile administraţiilor regionale în patru regiuni din vestul ţării, ceea ce duce la extinderea mişcării de protest, care s-a radicalizat cu ciocniri violente la Kiev.

La Liov, bastion naţionalist, 200 de manifestanţi şi-au petrecut noaptea în sediul administraţiei regionale, pe care au ocupat-o joi, forţându-l pe guvernatorul Oleg Salo, numit de preşedintele Ianukovici, să-şi dea demisia. Ca şi la Kiev, unde Piaţa Independenţei şi străzile învecinate din centrul capitalei sunt înconjurate de baricade, manifestanţii de la Lvov au ridicat baricade cu pneuri şi saci de nisip în faţa sediului administraţiei.

Guvernatorul a afirmat că demisia sa, semnată sub constrângere, nu este validă. El a sosit vineri dimineaţă la sediul administraţiei, dar nu a fost lăsat să intre şi a plecat. De asemenea, manifestanţii au blocat o autostradă care duce spre frontiera cu Polonia "în semn de solidaritate cu acţiunile de la Kiev". Administraţiile au fost, de asemenea, ocupate în regiunile Rivne, Ternopil, Hmelniţki, în vestul ţării. La Cerkasî, în centrul ţării, poliţia a reuşit să-i alunge pe manifestanţii care au atacat joi seara administraţia, şi a arestat 50 de persoane. La Luţk, în vestul ţării, 1.000 de manifestanţi s-au adunat în faţa administraţiei regionale pentru a cere demisia guvernatorului.

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a avertizat vineri seară că va utiliza "toate mijloacele" împotriva manifestanţilor dacă nu se va ajunge la un acord cu opoziţia. El a promis că va efectua o remaniere guvernamentală săptămâna viitoare şi va modifica legile contestate de opoziţie. Ianukovici a făcut aceste declaraţii după întrevederea pe care a avut-o cu Stefan Füle, comisarul UE pentru Extindere. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, l-a sunat joi pe preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, pentru a-i cere să retragă legile care prevăd sancţiuni dure pentru participanţii la proteste.

 

Sursa:cotidianul.ro


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro