Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 4:46:52
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Trei importante fabrici de vinuri moldoveneşti în pragul falimentului


5 februarie 2014

Unul din sectoarele-cheie al Republicii Moldova este sectorul vinicol, unde peste o treime din întreprinderi sunt controlate de companii cu capital rusesc, lucru confirmat anterior şi de ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, deşi reprezentanţii Ministerului Agriculturii nu au putut să ne ofere o informaţie exactă în acest sens menţionează eco.md.

Una din cele mai importante fabrici de vinuri controlate de ruşi este cândva renumitul producător de vinuri spumante ”Vismos” care, începând cu 2002, a trecut în mâinile Casei de Comerţ ”Aroma” din Moscova, în urma unei runde de privatizare. Firma moscovită deţine pachetul majoritar de acţiuni (99,96 la sută), pentru care a  plătit suma de 1,4 mil. dolari.

 Din presa locală de la Chişinău am aflat că starea financiară a combinatului ”Vismos” nu se arată în nuanţele cele mai pozitive. Dacă în 2002, compania raporta pierderi de 5,8 mil. lei, în 2009 acestea au crescut până la 51,7 mil. lei. Începând de atunci, combinatul nu a mai prezentat niciun raport financiar, deşi ca societate pe acţiuni este obligată prin lege să prezinte aceste documente la CNPF!.

O altă întreprindere vinicolă controlată de investitori ruseşti este societatea pe acţiuni ”Călăraşi Divin”, una din cele mai vechi şi mai cunoscute companii vinicole din ţară. În acelaşi fatidic an 2002, acţionar majoritar la ”Călăraşi Divin” devine firma Moscovskii Mejrespublicanskii Vinodeliceskii Zavod, care cumpără, cu 3,7 mil. dolari, un pachet de acţiuni de 99,98%. Rapoartele financiare arată, de asemenea, evoluţii impresionante, doar că în sens negativ. Astfel, dacă în 2006, cu un an înainte ca ruşii să cumpere întreprinderea, ”Călăraşi Divin” încheia anul cu pierderi de 2,4 mil. lei, anul trecut combinatul de vinuri şi coniacuri a înregistrat pierderi de peste 43 mil. de lei. Pe plus a fost doar în 2008, când se obţinuse un profit de 24 mil. lei, pentru ca anul următor să-l încheie cu pierderi de peste 68 mil. de lei.

Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, care datează din 2010, cu privire la performanţa implementării proiectelor de investiţii în întreprinderile vinicole ”Călăraşi Divin” şi Fabrica de vinuri Cojuşna - la fel privatizată de investitori ruşi - datoriile acestora faţă de perioada de până la privatizare au crescut. Astfel, datoriile ”Călăraşi Divin” au crescut de 8,6 ori, cele ale Fabricii de vin Cojuşna s-au majorat de 3,7 ori.  Precizăm că fabrica de vinuri din Cojuşna a fost cumpărată de compania rusească Alma Grup în 2005, pentru suma de 250 000  de dolari. Un rol important în această tranzacţie l-a avut, se spune, Alexei Greceanâi, soţul fostului premier comunist Zinaida Greceanâi, care neagă însă această acuzaţie.

Marea greşeală a vinificatorilor din Republica Moldova e că ei s-au bazat pe investitorii din Rusia crezând că nu vor avea probleme în comerţul cu Federaţia Rusă. Numai anul trecut, embargoul rusesc asupra vinurilor moldoveneşti a ajuns la pierderea a circa 20 de milioane de dolari”, declara nu demult ministrul Bumacov, într-un interviu pentru Europa Liberă. Afirmaţia lui Bumacov este astăzi mai actuală ca niciodată, cu perspective şi mai sumbre pentru viitorul apropiat, Moscova menţinând, în continuare, embargoul asupra vinurilor moldoveneşti.  Prietenii ştiu de ce!

 

Sursa: eco.md


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro