Vineri, 29 martie 2024 - 1:21:11
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Taxele locale, discutate de deputaţi, primari şi mediul de afaceri


7 februarie 2014

Parlamentul de la Chişinău revine la discuţiile privind mărimea taxelor locale. Deputaţii au pregătit un proiect de lege care are menirea să prevină abuzurile în privinţa agenţilor economici, iar pe de altă parte să nu intervină prea mult în autonomia fiscală locală.

După ce Curtea Constituţională a anulat plafonarea taxelor locale, măsură luată de Parlament la sfârşitul anului trecut, deputaţii au venit cu un nou proiect. De această dată, documentul este unul mai permisiv. Pentru abuzurile de care se plângeau agenţii economici, se vine cu o altă soluţie. Pentru ca să existe echitate, spun deputaţii, este nevoie ca să nu fie prea mari diferenţe între mărimea impozitelor. Astfel, cea mai mare taxă stabilită de autorităţile locale, nu poate depăşi mai mult de 5 ori impozitul minim din localitate.
 Iurie Ţap, deputat PLDM: «Dacă se stabileşte cota cea mai mare de 20 de mii, şi în cazul în care marja ar fi de 5 ori, respectiv cea mai mică trebuie să fie de 5 ori mai mică: adică 4000 de lei. Deci, de la 4 la 20 de mii. Dar este şi aici o rezervă pentru că, în anumite cazuri, autorităţile locale stabilesc o scară graduală poate mai mare».
Astfel, vor fi evitate, conform autorilor, situaţiile când un agent economic loial primăriei plăteşte impozite simbolice, iar un bussinesman certat cu autorităţile locale va fi impus să plătească taxe de zeci de mii de lei. Măsura însă nu este pe placul primarilor, care îşi suplinesc bugetul deseori din impozitele plătite de agenţii economici mari.
Viorel Furdui (foto), director executiv al Consiliului Autorităţilor Locale din Moldova: «De 5 ori este absolut irelevant această cifră, pentru că, de exemplu, sunt chioşcuri de 10 metri pătraţi. Şi sunt centre comerciale de sute de mii de metri pătraţi. Închipuiţi-vă că un chioşc va trebui să plătească 500 de lei taxa locală, iar un mall va plăti maxim 2500 de lei. Este absolut injust».
Cel mai probabil însă, pentru asemenea situaţii, în lege vor exista derogări. Plafonul instituit de Parlament anul trecut a fost pe deplin susţinut de agenţii economici. Deşi cu mai puţin entuziasm, şi noile măsuri sunt văzute cu ochi buni de bussinesmani. Important este ca atunci când primăriile stabilesc taxele, să le consulte cu mediul de afaceri.
Leonid Cerescu, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatelor: «Ar fi cazul ca să fie o lege generală care ar plafona, într-un fel sau altul, cu condiţia să lase undeva uşa deschisă pentru agenţii economici care ies din arealul comun».
După decizia Curţii Constituţionale, nu există limită pentru taxele locale. Deputaţii nu exclud ca proiectul pregătit acum să ajungă în Parlament în scurt timp.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro