Joi, 28 martie 2024 - 11:06:41
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Tineri pentru Viitor, în oraşul basarabean Străşeni


13 februarie 2014

Pornind de la ideea că atunci când societatea în care trăieşti nu poate, din varii motive, să asigure un viitor european mai bun pentru generaţia tânără, cea mai bună metodă de a ieşi din ”amorţeala” guvernului de la Chişinău pare a fi implicarea directă a tinerilor în europenizarea mentalului autorităţilor locale din R. Moldova. Foarte activă în acest sens este Liga Studenţilor Basarabeni din Ploieşti  care, în octombrie 2013, a organizat, în parteneriat cu Consiliul Raional Criuleni, un prim simpozion pe această temă, la care au participat peste 25 de primari şi reprezentanţi ai autorităţilor locale rationale (foto).

 Încurajaţi de succesul avut la Criuleni, studenţii basarabeni din Ploieşti au hotărât să continuie campania ”Tineri pentru Viitor”. De data aceasta, linia frontului se va muta în oraşul Străşeni, unde, împreună cu autorităţile locale şi a societăţii civile din mai multe localităţi ale raionului, vor prezenta avantajele integrării europene, care decurg din posibilitatea accesării fondurilor europene nerambursabile.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de LSB Ploieşti, simpozionul, în cadrul căruia vor fi prezentate tipurile de finanţare europeană şi proiectele care pot fi implementate în baza acestora, va avea loc la data de 19 februarie 2014, ora 10, în sala de şedinţe a Consiliului Raional Străşeni.

 Printre participanţii la eveniment se numără primarul municipiului Străşeni, Valentina Casian, preşedintele Consiliului Raional Străşeni, Petru Voloşiuc, managerul energetic al raionului, Nicolae Beschieru, precum şi primarii şi reprezentanţii tuturor localităţilor din raion.
 Prezentarea beneficiilor şi oportunităţilor de dezvoltare locală şi regională prilejuite de accesarea fondurilor europene va fi susţinută de către  Georgiana Tănase, expert român în accesare fonduri europene, precum şi de senatorul Viorel-Riceard Badea, vicepreşedinte al Comisiei Românilor de Pretutindeni din Parlamentul României. Într-un recent interviu acordat portalului de ştiri timpromanesc.ro, senatorul român a făcut câteva referiri şi la relaţia dintre România şi R.Moldova, cu alte cuvinte dintre noi şi…noi. ”Dacă nu vom avea responsabilitatea şi bunul simţ să considerăm că naţiunea română este un singur tot, nu vom reuşi reconstrucţia acestui neam (…). Resurse pentru România şi întreg neamul românesc sunt, trebuie doar să exploatăm aceste resurse şi să-i punem la treabă pe românii din afara graniţelor ţării. Înainte de a vorbi despre reunire - dorită mai ales de tinerii basarabeni şi mai puţin de politicienii de la Chişinău - trebuie să pornim de la firul ierbii, adică de la oameni. Ceea ce ne-am propus să facem, în raioanele R.Moldova, împreună cu studenţii basarabeni, este un ajutor nedisimulat în refacerea statului vecin frăţesc. Pentru a facilita acest tip de demers, trebuie să ne concentrăm pe dialogul  direct cu oamenii simpli, să discutăm cu ei, să-i ajutăm în treburile gospodăriei şi să le explicăm cum e în România, în UE, cu avantaje şi dezavantaje”, a spus senatorul Viorel Badea.

 "Primarii din raionul Străşeni au o mare oportunitate de a cunoaşte sau de a-şi îmbunătăţi cunoştinţele în privinţa paşilor ce trebuie întreprinşi pentru a obţine grant-uri de la Fondul European de Dezvoltare. Consider că astfel de seminare trebuie organizate în toate raioanele Republicii Moldova. Cu cât vom fi  mai bine pregătiţi în acest domeniu , cu atît vom fi mai aproape de UE", afirmă Ion Cotorobai, vicepreşedinte LSB Ploieşti.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro