Sâmbătă, 16 decembrie 2017 - 1:29:50
EUR
EURO = 4.6346 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.9285 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Recensământul identităţii ori mormântul...?!


17 februarie 2014

Corespondenţă primită din Toronto (Canada), de la prof. Iacob Cazacu-Istrati                               

În ziarul Timpul din Chişinău am citit articolul lui Ion Macovei, intitulat “Recensământ 2014: Naţionalitate sau etnie? Răspund foştii demnitari de stat”.

Am rămas uimit. Ziarul Timpul scrie una şi…citim alta.

Cui sunt adresate aceste două întrebări?   Lui Tarlev, Lupu,  Dodon? Urmează Voronin?

1. Există diferenţă între noţiunile „naţionalitate” şi „etnie”?

2. Cum aţi răspunde la întrebarea din ancheta recensământului „De ce etnie/naţionalitate sunteţi”?

      Am avut intenţia de a mă opri la acest subiect mai înainte, cu mare satisfacţie. Vreau să recunosc, că m-a piscuit niţel la inimă invidia pentru că nu noi, FRP, cu sediul în Canada, am fost pionerii acestei  binevenite campanii, denumite VORBESC ROMÂNEŞTE, SUNT, DECI, ROMÂN , idee publicată de ziarul Timpul, prietenul nostru. Bravo, jurnaliştilor  în frunte cu directorul Constantin Tănase. Noi, cei de peste ocean (o spun cu toată sinceritatea), când ne aşezăm să culegem ultimele ştiri şi informaţii din R.Moldova începem cu Literatura şi arta, Timpul, Ziarul de Gardă, Cuvântul, Vocea Basarabiei ş.a. Ar mai fi şi Unimedia,dar numai pe net şi am observat, în ultimul timp, că nu mai solicită personalităţi reprezentative, mult dorite de noi, precum  Anatol Petrencu, Anton Moraru, Traian Vasilcău ş.a. De ce? Ne pune pe gânduri… Dacă e să n-o publice şi pe dna Vitalia Pavlicenco, preşedintele PNL, aş avea impresia că Unimedia a rămas de nimic. Asta e părerea mea personală. Am auzit, printre altele, că cine doreşte să fie publicat pe Unimedia e dator să achite  redacţiei o sumă de bani?... De când mă ştiu, redacţiile plătesc colaboratorii şi nu invers…

Bine,. Hai să ne întoarcem la începuturi, că am luat-o razna. Da, vorbesc româneşte, deci, sunt român. Aşa este,aşa va fi! Şi sunt foarte bucuros de intervievaţii noştri care promovează această idee, acest adevăr ca unionistaVitalia Pavlicenco,  Ion Ungureanu,ex-ministru al Culturii şi Cultelor, Mircea Druc, ex-prim-ministru şi alte personalităţi ale statului nostru naţional, toţi membri ai Consiliului Unirii. Pe dânşii, acei care sunt români adevăraţi, trebuie intervievaţi, dar nu dondonei şi târlăi… Aţi încurcat scopul sau subiectul, dle Constantin Tanase? Pentru ce luaţi interviu la acei, care vorbesc o limbă străină şi sunt de naţionalitate şi etnie streină? Dacă Vasilii Tarlev e de etnie română, apoi eu mă declar mâine că sunt de etnie universală şi de naţionalitate astrală. Pot să-i dau dreptate dlui Dumitru Diacov, care spune că dânsul este moldovean, dar vorbeste româneste. Sigur, dacă e de naţionalitate rus şi locuieşte în Moldova, atunci este moldovean după locul geografic de trai şi vorbeşte limba română pentru că o posedă, dar de naţionalitate nu poate fi moldovean, pentru că o aşa naţionalitate nu există în lume. Şi aici Timpul a dat-o iar în bară: de ce l-a anexat pe dl Diacov în interviu, dacă nu e român? Aşa promovează Timpul campania propusă  VORBESC ROMÂNEŞTE, SUNT, DECI, ROMÂN !

Citiţi ce bine vede dl Mircea Druc problema aceasta:  Da, e o realitate, există un stat numit Republica Moldova, şi cetăţenii acestui sunt moldoveni. Nu pot să spună că sunt naţiune, ci sunt cetăţeni.

Oamenii simpli de la ţară nu o să facă diferenţa. Cei din Basarabia o să spună că sunt moldoveni nu din cauza că se opun neapărat românismului sau că sunt convinşi că ar fi o naţiune etnică, polietnică, politică etc. Confuzii, oricum vor fi. Dar nu ştiu cine şi ce câştigă cu asta.

Cine?   Lupu şi…Voronin, Dodon şi …lichelele lor! Eu consider că interviuri la această temă destul de serioasă, ce  pot aduce o cotitură radicală în  calea pe mai departe a tuturor românilor, este de a opri interviurile cu persoane de alte etnii/naţionalităţi din RM, chiar şi cu unii de etnie română, care se consider moldoveni. Respectaţi denumirea şi scopul Campaniei Naţionale VORBESC ROMÂNEŞTE, SUNT, DECI, ROMÂN !

 

PS. Salut, dle Ion Macovei! N-aţi visat nimic rău astă noapte?  Nu vă arde nici un obrăjor? Lasă-i, bre în plata Domnului pe toţi acei moldoveni porecliţi, mai cu seamă pe acei din vârful piramidei. Priveşte câţe personalităţi merită o deosebită atenţie din partea dumitale şi a noastră, a tuturor: tot personalul Academiei de Ştiinţe a RM, personalul didactic din instituţiile de orice nivel, scriitorii şi…toţi care sunt cu adevarat români!

 

Iacob Cazacu-Istrati

Toronto, februarie 2014


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating
(141 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Consultatii medicale de calitate

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Ati fost victima unui accident de circulatie? Noi va ajutam sa obtineti banii cuveniti din asigurarea RCA

loading...
Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook
Horoscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Inspiratia si creativitatea va pot fi foarte folositoare la locul de munca sau in afaceri. Eastrolog.ro va recomanda sa profitati de acest context favorabil pentru a rezolva chestiuni dificile intr-un mod original!Sfaturile unei persoane mai in varsta din familie v-ar putea ajuta sa evitati greseli costisitoare.Ar fi bine sa nu ii faceti reprosuri partenerului de viata si sa aveti mai multa rabdare cu membrii mai tineri ai familiei taur Contextul astral al zilei este favorabil realizarilor importante pe plan social si din punct de vedere material. Va recomandam sa profitati de ocaziile care apar azi, pentru ca aveti sanse sa obtineti castiguri frumoase. Este o zi buna pentru a va ocupa de rezolvarea problemelor casnice pe care le-ati amanat in ultima vreme.In relatiile cu famila ar fi bine sa dati dovada de rabdare si diplomatie
GEMENI RAC
gemeni S-ar putea sa intampinati dificultati la locul de munca sau in afaceri, din cauza unei probleme financiare care va impiedica sa va puneti planurile in aplicare. Va recomandam sa va pastrati calmul, fiindca altfel riscati sa aveti probleme de sanatate din cauza stresului. Ar fi bine sa tineti cont de sfaturile unei persoane apropiate care incearca sa va redea buna dispozitie. rac Este posibil sa simtiti nevoia sa spargeti monotonia si sa faceti ceva iesit din comun. Puteti incerca un gen nou de distractie, cu conditia sa nu implice riscuri serioase.Este o zi buna pentru a face diverse schimbari in locuinta sau pentru a calatori.Va sfatuim sa nu cheltuiti sume mari fara sa va consultati cu partenerul de viata, pentru ca altfel riscati sa se ajunga la cearta.
LEU FECIOARĂ
leu Aveti ocazia sa faceti o schimbare importanta in plan profesional sau in afaceri. S-ar putea sa fiti avansat la locul de munca sau sa va pregatiti sa incepeti o afacere noua.Partenerul de viata ar putea fi nemultumit din cauza ca schimbarile din activitatea profesionala risca sa va lase mai putin timp pentru viata de familie.Va sfatuim sa nu luati hotarari in graba, ca sa nu regretati mai tarziu. fecioara In prima parte a zilei este posibil sa primiti o veste neplacuta de la o persoana apropiata si sa fiti nevoit sa va schimbati programul. S-ar putea chiar sa plecati intr-o calatorie. Va puteti baza pe intelegerea si sprijinul partenerului de viata, care va ajuta sa treceti mai usor peste dificultatile zilei.Va sfatuim sa va odihniti mai mult.
BALANŢĂ SCORPION
balanta In prima parte a zilei este posibil sa fiti indispus si sa nu aveti chef sa va ocupati de chestiuni profesionale sau de afaceri. Sunt contraindicate si intalnirile cu prietenii.Va sfatuim sa nu va ocupati de mai multe treburi in acelasi timp.Se pare ca aveti tendinta sa promiteti mai mult decat puteti face si riscati sa ajungeti in situatia de a nu va respecta promisiunile. Incercati sa fiti cat mai realist scorpion Este posibil sa fiti invitat la o intrunire cu persoane apropiate si sa fiti nevoit sa faceti cheltuieli neplanificate.Aveti sanse sa gasiti o solutie ingenioasa pentru o problema pe care ati tot amanat-o.Este o zi buna pentru a finaliza diverse activitati casnice incepute in ultima vreme
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator In prima parte a zilei este posibil sa faceti o calatorie care va prilejuieste cateva realizari neasteptate in plan social si din punct de vedere financiar.Sunt sanse sa vi se propuna un loc de munca sau o afacere care v-ar putea aduce venituri frumoase. Pentru a lua o decizie, puteti sa va bazati pe intuitie dar va sfatuim sa nu va grabiti. Puteti petrece o seara relaxanta impreuna cu cei dragi capricorn Este posibil sa aiba loc un eveniment neasteptat la locul de munca sau in afaceri. Ar putea fi vorba despre un conflict intre colegi sau parteneri, pornind de la o nemultumire mai veche a unuia dintre ei.Daca dovediti ca sunteti impartial, sunt sanse sa contribuiti la dezamorsarea conflictului.Puteti rezolva destul de usor o problema care v-a dat bataie de cap in ultima vreme, daca incercati sa o abordati altfel decat pana acum
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator S-ar putea sa fiti tentat sa faceti cheltuieli neplanificate, cu care partenerul de viata nu este de acord. Daca va pastrati calmul si evitati o cearta, puteti gasi impreuna o solutie de compromis. In a doua parte a zilei este posibil sa primti un telefon sau un mesaj in urma caruia decideti sa va schimbati programul pentru ziua urmatoare. Ar putea fi vorba despre o calatorie in interes profesional sau de afaceri, care nu suporta amanare.Eastrolog.ro va recomanda sa fiti prudent si sa nu va asumati riscuri inutile. pesti In prima parte a zilei este posibil sa aflati ca urmeaza sa primiti o suma de bani sau alt beneficiu material la care nu v-ati asteptat. Ar putea fi vorba despre un premiu, o prima, o mostenire etc.Daca intampinati dificultati de comunicare cu colegii sau cu prietenii, va sfatuim sa nu insistati si sa amanati rezolvarea chestiunilor importante.Dupa-amiaza se intrevede un drum scurt impreuna cu o persoana apropiata.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 16 decembrie 2017
Autentificare
stiriactuale.ro