Vineri, 29 martie 2024 - 7:12:30
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Efectele Brexit-ului asupra românilor aflaţi în UK


24 iunie 2016

Primii afectaţi de Brexit sunt romanii care locuiesc şi lucrează în Marea Britanie. Odată cu ieşirea din UE, aceştia nu mai beneficiază de drepturi de lucru şi de  asistenţa socială aplicată cetăţenilor UE. Este posibil ca Marea Britanie să acorde in continuare dreptul de lucru cetăţenilor UE care deja lucrează in Marea Britanie. Este, de asemenea, posibil ca alte reguli legate de migraţie şi de dreptul de lucru să fie negociate de  Marea Britanie cu fiecare stat in parte.

Românilor care nu au mai lucrat pana acum in Marea Britanie, li s-ar putea cere să aibă o slujba garantată când ajung acolo şi să dovedească ca au bani să se întreţină o perioadă. La fel de posibil este ca ei să nu mai beneficieze de ajutoare sociale, odată ajunşi in Marea Britanie.

Oricum, situaţia românilor din Marea Britanie se va schimba, dar în rău. Recent, premierul britanic a obţinut de la UE o serie de concesii care reduc beneficiile membrilor UE  aflaţi la muncă in  Marea Britanie,  tocmai în scopul de a determina mai mulţi cetăţeni britanici să voteze împotriva Brexit-ului.

Astfel de măsuri includ reducerea beneficiilor pentru copiii migraţilor UE care sunt înregistraţi in ţara mama şi reducerea beneficiilor de munca pentru primii patru ani de muncă în Marea Britanie.

O alta categorie de români care va fi afectată financiar de un Brexit este aceea a studenţilor aflaţi la studii în Marea Britanie. Ei nu vor mai beneficia de taxele de şcolarizare reduse, aferente studenţilor membrii UE şi vor plăti taxe mult mai mari, aşa cum se aplica  acum celor are  nu provin  din ţari UE.

Acest lucru ar putea determina o reducere a numărului de studenţi români care îşi permit o diploma britanică. Care sunt diferenţele de preturi? De exemplu, universitatea Oxford are o taxă de şcolarizare pentru anul 2016, pentru studenţi din ţari ale Uniunii Europene, de 9.000 de lire. Studenţii din ţari UE pot lua un împrumut de la Guvernul britanic care să acopere total aceasta sumă. Pentru studenţi internaţionali, din afara Uniunii, taxa de şcolarizare se ridica până la 22.000 lire şi nu există acces la împrumut guvernamental.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro