Marţi, 23 aprilie 2024 - 9:11:17
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Open House, la Palatul românesc din Londra


15 septembrie 2016

Superba clădire din cartierul Belgravia, achiziţionată de statul român în 1937 ca sediu diplomatic şi devenită 70 de ani mai târziu adresa Institutului Cultural Român din Londra, va fi inclusă, la fel ca în ultimii ani, în lista clădirilor deosebite ce pot fi vizitate, în acest weekend, ca parte a popularului Festival de arhitectură „Open House” („Porţi deschise”), ce atrage de fiecare dată sute de mii de vizitatori.

Pe lângă palatul românesc din 1 Belgrave Square, în spaţiile căruia se desfăşoară multe dintre evenimentele culturale organizate de ICR Londra, vor mai fi accesibile, tot în regim de gratuitate, clădiri faimoase ca Parlamentul britanic, reşedinţa premierului din Downing Street 10, Whitehall, Wellington Arch, dar şi multe imobile şi apartamente private, unele premiate la mari concursuri de arhitectură.

Sediul Institutului Cultural Român, care poate fi vizitat şi printr-un tur virtual, este situat în Belgravia, „cartierul diplomatic” al Londrei, construit într-un stil neoclasic la începutul secolului al XIX-lea. Palatul a intrat în patrimoniul României în anul 1937, servind pe rând ca sediu al ambasadei, ca reşedinţă a ambasadorului şi, din 2006, ca sediu al ICR Londra. Clădirea, care se remarcă prin liniile pure ale faţadei şi eleganţa interioarelor, este inclusă în lista edificiilor de patrimoniu ale Marii Britanii.

Palatul românesc a atras un număr mare de vizitatori încă de la prima participare în cadrul „Open House”, în ediţia de anul trecut trecându-i pragul în jur de 1.000 de persoane. Ca şi la ediţiile trecute, pe lângă turul ghidat, iubitorii de arhitectură vor putea afla mai multe despre trecutul clădirii şi locuitorii ei, inclusiv câţiva iluştri diplomaţi români care au lucrat aici, dintr-o expoziţie special creată pentru acest eveniment de către ICR Londra.

„Open House” a fost iniţiat în anul 1992, fiind unul dintre cele mai populare programe din Londra dedicate arhitecturii. Festivalul mizează pe familiarizarea directă a publicului cu specificul arhitectonic londonez, iar conceptul deschis, participativ, pe care îl promovează a fost deja preluat de 30 de mari oraşe ale lumii, precum Dublin, Melbourne, New York, Barcelona, Roma, Tel Aviv şi Lisabona.

Sursa: icr-london.co.uk


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 22 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro