Marţi, 19 martie 2024 - 10:28:46
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Coşmarul britanic se extinde în Europa: Brexitul ar putea mătura cea mai puternică economie


26 octombrie 2016

Nimeni nu se aştepta ca britanicii să aleagă să iasă din Uniunea Europeană în cadrul referendumului din 23 iunie. Decizia surpriză a acestora a generat un val de declaraţii controversate la nivel înalt, atât din partea liderilor UE, cât şi din partea noului guvern britanic. 

Surpriza majoră însă a venit după ce apele s-au mai liniştit şi lumea a început să vadă mai clar impactul adevărat al evenimentului şi dezastrul pe care acesta l-ar putea produce asupra Europei şi Marii Britanii. Cea mai puternică economie europeană va fi lovită din plin.

Impactul deciziei Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană va elimina aproximativ 0,25 de puncte procentuale din rata de creştere pe care o va înregistra anul viitor Germania, cea mai mare economie europeană, relevă un studiu citat de ziar german, scrie Reuters.

Exporturile, în mod tradiţional motorul de creştere al economiei germane, ar putea înregistra o scădere anuală de 9% în 2017 pe fondul deprecierii lirei sterline, potrivit studiului realizat de IW Cologne Institute for Economic Research, citat de Rheinische Post.

Anul trecut, companiile germane au exportat bunuri în valoare de aproximativ 89 miliarde de euro către Marea Britanie, Regatul Unit fiind a treia cea mai importantă destinaţie de export pentru acestea.

Potrivit cercetătorilor de la IW, deprecierea lirei sterline în raport cu euro, dublată de un declin aşteptat al ratei de creştere în Marea Britanie, vor avea drept consecinţă o creştere economică mai slabă în Germania chiar înainte ca Marea Britanie să fi părăsit UE.

În ultimele săptămâni, lira sterlină s-a depreciat puternic pe fondul temerilor privitoare la un Brexit “dur” şi la o posibilă poziţie fermă a UE în negocierile care ar putea începe anul viitor.

Importurile în Germania ar putea scădea de asemenea, cu aproximativ 3,5%, potrivit cercetătorilor IW.

Una dintre companiile germane care vor avea cel mai mult de suferit de pe urma Brexitului va fi producătorul auto Opel, scrie Deutsche Welle. În iulie, CEO-ul companiei, Karl-Thomas Neumann, declara că riscurile având legătură cu Brexitul vor echivala cu aproximativ 363 milioane de euro numai în acest an.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro