Joi, 23 februarie 2017 - 4:27:00
EUR
EURO = 4.5217 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 4.3066 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Ţara nu îşi uită fiii!


1 februarie 2017


 

Ce-a de a II-a ediţie a Galei premiilor de Excelenţă pentru românii din comunităţile istorice şi-a desemnat câştigătorii, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Organizat de Institutul Cultural Român (ICR), prin Direcţia Români din Afara Graniţelor, cu sprijinul Institutului 'Eudoxiu Hurmuzachi' pentru Românii de Pretutindeni, evenimentul a prilejuit recunoaşterea contribuţiei unor personalităţi ale vieţii socio-culturale din cadrul comunităţilor româneşti la păstrarea identităţii naţionale, prin promovarea limbii şi culturii române în ţările de reşedinţă.

Premiile au fost oferite de Institutul Cultural Român, iar patru dintre acestea de Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, partener al ICR în organizarea evenimentului.

Din Republica Moldova, au fost premiaţi: Maria Bulat-Săhărneanu - editorialist, autoare şi realizatoarea de emisiuni la postul de radio Vocea Basarabiei; Nicolae Negru - editorialist la Ziarul Naţional din Chişinău şi la numeroase reviste şi ziare de pe cele două maluri ale Prutului, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi Republica Moldova; Artemis Bălan - vicepreşedintele Asociaţiei 'Tinerii Moldovei'; Vlad Cubreacov - jurnalist, expert în problematica minorităţilor româneşti din spaţiul ex-sovietic, preşedintele Asociaţiei 'Răsăritul Românesc' din Republica Moldova.

De asemenea, au fost premiaţi Svetlana Stoinov - director al Liceului 'Mihai Eminescu' din Comrat, Regiunea Autonomă Găgăuzia, şi Vasile Kovaliov, fost deţinut politic, originar din zona Nistrului, care a petrecut 64 de ani în cea mai cruntă regiune a Gulagului, Kolyma, ultimul basarabean supravieţuitor al lagărelor cu regim sever din Estul Extrem al Siberiei. Postul 10 TV, care difuzează producţii media din cadrul proiectului Unirea TV, a primit un premiu pentru debut pe piaţa media din Republica Moldova, pentru promovarea valorilor românismului şi spaţiului informaţional comun.

Pentru Ucraina, din sudul Basarabiei au fost premiaţi: Petru Şchiopu - preşedintele Alianţe Creştin-Democrate a Românilor din Regiunea Odesa; Maria Popesku - profesor de limba şi literatura română; Tudor Iordăchescu (post-mortem) - autorul monografiei satului Hagi Curda unde există singura biserică românească ridicată de statul român.

Din regiunea Cernăuţi au primit premii: Aurica Bojescu - preşedinte executiv al Centrului Bucovinean Independent de Cercetări Actuale şi Secretar responsabil al Uniunii Interregionale “Comunitatea Românească din Ucraina”; Eugen Tovarnitschi - directorul liceului 'Mihai Eminescu' din Carapciu.

Din Maramureşul istoric au fost premiaţi: Ion Botoş - preşedinte al Asociaţiei 'Dacia', promotor al românismului în regiunea Transcarpatia, partener anul trecut în proiectele derulate de ICR; Adriana Pop - directorul liceului românesc din Slatina (Solotvino); Elena Şiman - vicepreşedintele Asociaţiei “Speranţa” din Slatina (Solotvino), dirijor al corului bisericii ortodoxe române 'Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril' din Slatina (Solotvino).

Un premiu special a primit Elena Nandriş (foto), primarul localităţii Mahala, din regiunea Cernăuţi, strănepoata Aniţei Nandriş, autoarea volumului “20 de ani în Siberia”, apărută la Editura Humanitas. “Prin cartea Aniţei Nandriş, Mahalaua noastră e cunoscută pe tot globul. Cine ştie ce înseamnă durere, durere de limbă, durere de grai, durere de pământul tău, durere de ţară, ţara ta natală! De locul unde te-ai născut! Aestea nu-s vorbe goale! Asta e prin ceea ce trecem noi. Că voi aveţi. Preţuiţi! Pentru că noi, ca să putem vorbi, să ne-nţelegeţi ce spunem, luptăm! Doamne ajută”, a spus Elena Nandriş.

Din Serbia/Voivodina, au fost premiaţi: Daniel Magdu - vicepreşedinte Comunitatea Românilor din Serbia; Ion Omoran - vicepreşedinte Comunitatea Românilor din Serbia, redactor şef al revistei Cuvântul românesc.

Din Timoc, au fost premiaţi: Slavoljub Gacovic - etnograf, profesor de istorie şi arheologie; Filip Paunelovici - etnograf, specialist în dansuri populare, costume, obiceiuri ale românilor din Valea Timocului; Stefan Radovanovic - artist popular, instrumentist, câştigător a numeroase premii naţionale şi internaţionale.

Pentru Bulgaria, au fost premiarţi: Lucica Gheorghiev - coordonator proiecte sociale, culturale şi educaţionale din partea Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria, principala asociaţiei românilor din Bulgaria; Milena Petrova - lector de limba română, cultură şi civilizaţie românească în cadrul claselor pilot cu predare în limba maternă organizate cu sprijinul statului român.

Din Albania, au primit premii: Josif Kruti - profesor de litere şi coordonator al Şcolii româneşti de la Divjaka şi Ilia Bombaj - lider important al românilor/aromânilor din Seleniţa.

Premiaţii pentru Ungaria au fost: Adela Kiss - grafician, artist plastic, bursier al statului român la Academia de Artă Ioan Andreescu din Cluj-Napoca şi Ştefan Oroianu - fost preşedinte al Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, reputat artist plastic.

Comisia de jurizare a decis şi acordarea unor premii onorifice, unor persoane care promovează prin activitatea domniilor lor românismul şi valorile noastre comune acolo unde află: Anca Corfu - consul general al României la Cahul, Eleonora Moldovan - consul general al României noastre la Cernăuţi, Roxana Iorgulescu - jurnalist RRI, Liliana Văduva - producător TVR 1, Gina Ştefan - jurnalist , preot Mihai Hau - consilier patriarhal, Patriarhia Română, Ion Varta - directorul Arhivelor de Stat de la Chişinău, Cătălin Josan - solist.

Premiile au fost înmânate de Constantin Codreanu, preşedintele Comisiei pentru românii din afara graniţelor din Camera Deputaţilor, Mircea Druc, prim-ministru al Republicii Moldova în perioada mai 1990 - mai 1991, Michael Tiţa, consilier patriarhal, coordonatorul Sectorului relaţii bisericeşti, interreligioase şi comunităţi bisericeşti externe din cadrul Patriarhiei Române, Nicolae Brânzea, director general adjunct al Institutului 'Eudoxiu Hurmuzachi', Cristina Lorenţ, director TVR Internaţional, Radu Baltasiu, directorul Direcţiei Români din Afara Graniţelor din cadrul ICR.

Gala a inclus momente artistice, susţinute  pro bono de artişti din România şi vecinătate, colaboratori în proiecte anterioare ale ICR: Maria Gheorghiu, Veta Biriş, Vlad Miriţă, Eliza Nirlu, Cătălin Josan, Cristofor Aldea Teodorovici, Ilie Caraş.

“Toţi românii din afara ţării merită atât atât atenţia, cât şi dragostea noastră”, a afirmat preşedinte al ICR, Radu Boroianu. El a pledat pentru “sădirea” în sufletele românilor de pretutindeni a “dragostei de unire sufletească”, care “trebuie să fie neapărat românitatea şi românismul, dincolo de graniţe, dincolo de statalităţi istorice sau întâmplătoare”. “E nevoie să ne simţiţi alături de dumneavoastră indiferent unde v-aţi afla, dincolo de păstrarea identităţii, dar, de multe ori şi pentru recăpătarea identităţii”, a adăugat acesta.

Un scurt mesaj din partea Administraţiei Prezidenţiale a transmis consilierul de stat la Departamentul pentru Relaţia cu Românii din Afara Graniţelor, Sandra Pralong.

A fost păstrat un moment de reculegere în memoria omului de cultură basarabean Ion Ungureanu, ministru al culturii şi cultelor din Republica Moldova (1990-1994) şi deputat în primul Parlament (1990-1994).

La eveniment a fost prezent şi ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac.

(Sursa:ActiveNews)

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(120 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:


Ati fost victima unui accident de circulatie? Noi va ajutam sa obtineti banii cuveniti din asigurarea RCA

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateComentarii:

 
avatar Pavel Guțu 0  

Aceste manifestări sunt, totuș de abea o adiere de reanimare a unei orientări serioase spre normalitate (în contextul mondial)

(2 februarie 2017 15:37:37)


Din aceeaşi categorie:

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu fotoHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Se pare ca azi va preocupa in mod special caminul si diversele reparatii sau imbunatatiri in locuinta. Sunteti intr-o forma fizica foarte buna si aveti sanse sa duceti la bun sfarsit tot ce v-ati propus. Este posibil sa ajungeti la discutii aprinse cu partenerul de viata in legatura cu investitiile planificate pentru casa. Va recomandam sa aveti rabdare. In curand veti sta mai bine cu banii. taur Dimineata s-ar putea sa simtiti nevoia sa faceti cateva schimbari prin casa si aveti sanse sa reusiti. Fiti pregatit sa faceti cateva drumuri si sa cheltuiti ceva mai mult decat v-ati asteptat! O ruda mai in varsta s-ar putea oferi sa va ajute cu bani. Profitati de ocazie! Astazi, cheia reusitei este o buna organizare.
GEMENI RAC
gemeni Ar fi bine sa acordati mai multa atentie activitatilor casnice, chiar daca va preocupa chestiunile de afaceri. La serviciu, intuitia va poate fi de mare ajutor, dar este indicat sa tineti cont si de parerile colegilor. Spre seara, este posibil ca o ruda mai in varsta sa va ceara ajutorul intr-o problema de sanatate. rac Persoanele mai tinere din familie va apreciaza planurile de reamenajare a locuintei, insa ar fi bine sa tineti cont si de parerile partenerului de viata. Dupa-amiaza s-ar putea sa primiti o veste neplacuta in legatura cu o ruda si sa va pregatiti pentru o calatorie. Situatia nu este chiar atat de grava pe cat pare.
LEU FECIOARĂ
leu Se pare ca aveti, in sfarsit, resursele financiare pentru a face in casa schimbarile pe care le visati. Pentru aceasta, va trebui sa mergeti la cumparaturi impreuna cu partenerul de viata. Ar fi bine sa stabiliti de acasa lista de cumparaturi. Odihniti-va mai mult! fecioara Aveti posibilitatea sa terminati o lucrare in casa, inceputa cu ceva timp in urma. O ruda mai in varsta din familie este dispusa sa va ajute financiar, dar va incerca sa va impuna ideile sale. Evitati o cearta care ar putea sa afecteze relatiile de familie! Spre seara, este posibil sa primiti un cadou deosebit de la persoana iubita.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Se pare ca sunteti hotarat sa va ocupati mai mult de problemele casnice. In prima parte a zilei aveti ocazia sa descoperiti o oferta imobiliara avantajoasa. Pentru deciziile importante, ar fi bine sa va sfatuiti cu partenerul de viata. Va sfatuim sa va ascultati intuitia si sa evitati orice fel de speculatii. scorpion Daca aveti de gand sa faceti anumite schimbari in locuinta, ziua de azi este tocmai buna, pentru ca va puteti baza pe sprijinul celor din jur. Va recomandam sa nu va enervati daca o ruda apropiata, incercand sa va ajute, va agaseaza cu sfaturi numeroase. Organizati-va cat mai riguros si incercati sa nu va propuneti mai mult decat puteti face!
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Nu este recomandabil sa va programati activitati importante astazi, pentru ca este posibil sa survina o serie de evenimente neprevazute. In prima parte a zilei s-ar putea sa aveti de alergat pentru a rezolva cateva probleme ale casei. Aveti mari sanse de reusita, inclusiv intr-o chestiune financiara. Va sfatuim sa va ascultati intuitia. capricorn Ziua de azi este favorabila in plan profesional si in afaceti, dar si activitatilor casnice si diverselor reparatii sau schimbari in locuinta. Acum este momentul sa va puneti ideile in practica, mai ales ca beneficiati si de ajutorul familiei. Ca sa puteti duce totul la bun sfarsit, ar fi bine sa nu va implicati in prea multe activitati simultan.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Se pare ca sunteti hotarat sa incepeti o lucrare complexa si originala, la care va ganditi de ceva timp. Puteti sa faceti schimbari importante in locuinta. Este posibil sa fiti nevoit sa faceti cateva drumuri scurte in interesul familiei. Ar fi bine sa nu cheltuiti sume mari fara sa va sfatuiti cu partenerul de viata. pesti Se pare ca aveti problemele de natura sentimentala si nu este exclus sa deveniti melancolic. Dupa-amiaza, va reveniti si este posibil sa va dedicati activitatilor casnice. Azi sunt favorizate toate lucrarile de reparatii, renovare sau curatenie. Va recomandam sa nu ii neglijati pe cei mici.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 februarie 2017
Autentificare
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
stiriactuale.ro