Marţi, 19 martie 2024 - 5:31:41
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Premierul Theresa May avertizează Scoţia asupra riscului destrămării Marii Britanii din cauza Brexit


4 martie 2017

Premierul Theresa May a avertizat vineri Scoţia că nu va permite destrămarea Marii Britanii din cauza deciziei de ieşire din Uniunea Europeană, în contextul în care Guvernul scoţian ar vrea organizarea unui nou referendum proindependenţă pentru că se opune Brexit.

Theresa May a criticat dur Partidul Naţional Scoţian (SNP), al premierului Scoţiei, Nicola Sturgeon, acuzând formaţiunea că are o "obsesie" pentru independenţă, punând în pericol viitorul Marii Britanii.

"Ştim cu toţii că SNP nu va înceta niciodată să distorsioneze adevărul şi realitatea în efortul de a denigra Marea Britanie şi în continuarea obsesiei pentru independenţă", a declarat Theresa May, potrivit site-ului agenţiei Reuters, la o reuniune a Partidului Conservator desfăşurată în Glasgow.

"În contextul în care Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană, vom configura un nou rol al nostru în lume, iar puterea şi stabilitatea naţiunii noastre unite vor deveni mai importante. Trebuie să profităm de această oportunitate pentru a consolida unitatea Marii Britanii, deoarece uniunea de care ne pasă nouă nu este un simplu artefact constituţional", a subliniat Theresa May.

Marea Britanie "este o uniune a persoanelor, afecţiunilor şi loialităţilor... Existenţa uniunii noastre are ca fundament principii simple şi puternice: solidarite, unitate, familie. Căsătoria noastră nu este una de convenienţă sau doar o prietenie pentru perioade bune, ci o prietenie adevărată şi persistentă, testată în perioade dificile şi adevărată", a insistat şeful Guvernului de la Londra.

Guvernul Scoţiei analizează cu seriozitate o propunere de organizare, în anul 2018, a unui nou referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie, a afirmat recent un consilier guvernamental scoţian. "Cred că Guvernul Scoţiei se gândeşte foarte, foarte serios să organizeze un referendum pe tema independenţei anul viitor", a declarat joi Charles Grant, membru al Consiliului pentru Europa al Guvernului de la Edinburgh. "Avem sentimentul că există suficientă emoţie şi impuls astfel încât, pentru depăşirea regreselor economice, a unui Brexit dur..., să fie o probabilitate mai mare pentru desprinderea" de Marea Britanie, a subliniat Charles Grant.

Fostul premier laburist Tony Blair a declarat de curând că "misiunea" sa este să îi convingă pe britanici să se revolte împotriva ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Blair a argumentat că cetăţenii au votat la limită în favoarea Brexit "fără a şti exact ce înseamnă acest lucru". "Premierul Theresa May şi Guvernul nu sunt stăpâni asupra situaţiei, nu conduc ei autobuzul. Sunt conduşi", a acuzat Tony Blair. Guvernul Theresa May vrea să declanşeze în martie procedura de scoatere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Tony Blair a atras atenţia asupra riscului destrămării Marii Britanii: "Există posibilitatea destrămării Marii Britanii, evitată la limită prin rezultatul referendumului scoţian, dar readusă acum pe masa discuţiilor, într-un context mult mai credibil pentru indepedenţă".

Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a admis că nu este "cel mai mare fan" al fostului lider laburist, dar a precizat: "Există calitate a analizei şi argumentaţiei în discursul lui Tony Blair". "Tony Blair afirmă ceea ce este evident. Argumentaţia este foarte diferită de cea din 2014 şi este chiar mai presantă decât era în 2014", când scoţienii au respins independenţa faţă de Marea Britanie. "Deoarece Brexit arată că vocea Scoţiei nu este ascultată în cadrul Marii Britanii, nu pare să conteze prea mult; în acest context, devine mai puternic argumentul de a prelua controlul asupra societăţii noastre şi asupra locului nostru în lume", a explicat Nicola Sturgeon.

Parlamentul Scoţiei a respins pe 7 februarie, într-un vot cu valoare simbolică, planul Guvernului Marii Britanii de iniţiere a procedurii de ieşire din Uniunea Europeană, premierul scoţian, Nicola Sturgeon, sugerând din nou organizarea unui referendum proindependenţă.

Marea Britanie este formată din Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord. Majoritatea britanicilor s-au pronunţat la limită în iunie 2016 în favoarea ieşirii din UE, însă cei mai mulţi locuitori ai Scoţiei au votat împotriva Brexit. Liderii scoţieni au semnalat în mai multe rânduri Guvernului Theresa May că ar putea organiza un nou referendum proindependenţă faţă de Marea Britanie, pentru a putea menţine Scoţia în Uniunea Europeană. Semnale similare au fost lansate de lideri din Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, sporind riscul destrămării Marii Britanii.

Scoţia a organizat în septembrie 2014 un referendum pe tema apartenenţei la Marea Britanie. Conform rezultatelor, 55,3% dintre scoţieni au votat atunci pentru rămânerea în Marea Britanie, 44,7% pronunţându-se în favoarea independenţei. În contextul stării generale de nemulţumire faţă de Brexit, un referendum proindependenţă organizat acum ar conduce, cel mai probabil, la desprinderea Scoţiei de Marea Britanie.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro