Marţi, 23 ianuarie 2018 - 9:51:53
EUR
EURO = 4.6656 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.8059 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Tradiţie şi continuitate la Vălenii de Munte


15 august 2017

Cea de-a 64-a ediţie a Cursurilor Universităţii de Vară „Nicolae Iorga“, desfăşurată  în perioada 13-18 august a.c.,  la Centrul Cultural din Vălenii de Munte, se bucură, parcă mai mult ca oricând, de un mare succes, mai ales în rândul celor peste 150 de invitaţi – oaspeţi dragi din Basarabia şi Serbia. Un success care îmbracă haina speranţei pentru anul Centenar 2018, când toată suflarea românească de pe ambele maluri ale Prutului speră în mult-dorita ReUnire, fapt reflectat chiar de la început prin dezbaterea inclusă în program, intitulată Proiectul de Ţară al României.

Evenimentul de la Vălenii de Munte este onorat de prezenţa unor numeroase personalităţi din Ţară şi străinătate, alături de cursanţi pasionaţi de istorie – mai ales din Republica Moldova -  remarcaţi la festivitatea de deschidere a Cursurilor, precum ministrul de Externe al României, Teodor Meleşcanu, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea, academicienii Răzvan Theodorescu şi Ioan Aurel Pop, profesorul Adrian Năstase, fost prim ministru al României, Virgil Niţulescu, reprezentant al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, având funcţia de consilier, subprefectul de Prahova, Emil Drăgănescu, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, fostul şef al administraţiei prahovene, Mircea Cosma, primarul oraşului Vălenii de Munte, Florin Constantin, senatori, deputaţi, directori ai unor instituţii de cultură, artişti, profesori, istorici…Oficialităţile au ţinut să aducă un omagiu savantului Nicolae Iorga, în cadrul ceremoniei de depunere de flori la monumentul acestuia de lângă sediul Centrului Cultural din Vălenii de Munte.

În cadrul deschiderii oficiale a evenimentului, cât şi pe tot parcursul Cursurilor, oaspeţii, cât şi reprezentanţii autorităţilor judeţene şi locale, au reamintit faptul că anul acesta se împlinesc 109 ani de la prima ediţie a cursurilor iniţiate de Nicolae Iorga, Şcoala de Vară de la Vălenii de Munte fiind una dintre cele mai longevive manifestări cultural-istorice din România, ocazie care oferă  iubitorilor de istorie din Ţară şi din Republica Moldova să cunoască mai bine opera marelui savant, istoria românilor şi contribuţia sa la păstrarea identităţii naţionale. Acest aspect a fost remarcat în toate alocaţiunile rostite de oficialităţile prezente la eveniment.

Acad. Răzvan Theodorescu a menţionat că, la această manifestare, „Academia Română aduce prinosul său de recunoştinţă celui mai ilustru, celui mai important, celui mai strălucit membru al Academiei Române, geniu şi martir naţional – Nicolae Iorga”. De asemenea, Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a precizat, că: „Şcoala de Vară „Nicolae Iorga“ este un exemplu că, timp de peste 100 de ani, s-a putut păstra o instituţie care şi-a desfăşurat activitatea în condiţii mai grele sau mai uşoare. Această instituţie este importantă deoarece – în lumea în care trăim astăzi, o lume globalizată – suntem o ţară membră a Uniunii Europene, ne armonizăm legislaţia internă cu cea a UE, răspundem multor considerente care sunt la ordinea zilei, din punct de vedere economic, social şi al securităţii la nivel european – singurul lucru care stă în calea unei uniformizări este bătălia noastră pentru a ne păstra ceea ce ţine de fibra poporului român. Adică tot ceea ce înseamnă istorie, cultură, religie sunt adevărate elemente care ne vor contura identitatea noastră într-o Europă uniformizată. Vreau să vă asigur că, din punct de vedere al Guvernului, una dintre priorităţi este tocmai păstrarea acestei identităţi naţionale”.La rândul său, ambasadorul Republicii Moldova, Mihai Gribincea, a amintit că savantul Nicolae Iorga a manifestat un interes deosebit pentru Basarabia , remarcând faptul că autorităţile prahovene acordă o atenţie deosebită Republicii Moldova, aici existând chiar şi un festival numit „Prahova iubeşte Basarabia“, iniţiat de Consiliul judeţean Prahova, prin inimoasa vicepreşedinte Ludmila  Sfîrloagă.

Prezent la deschiderea festivă a evenimentului, Virgil Niţulescu, consilier în cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, a transmis asistenţei, salutul ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu,  anunţând  faptul  că, în următoarele două săptămâni, acest minister va prelua sarcina de a coordona la nivel interministerial activităţile privind celebrarea a 100 de ani de la Marea Unire, sărbătoare ce va fi marcată de românii de pretutindeni.De asemenea, Adrian Năstase a vorbit, la Vălenii de Munte, despre vasta operă a lui Nicolae Iorga şi a lansat volumul cartografic „Descriptio Bessarabiae”, coordonat de fostul premier, împreună cu ambasadorul Republicii Moldova, Mihai Gribincea.

Din impresionatul program al Cursurilor am remarcat, pentru început,  conferinţa susţinută de prof. univ. dr. Ioan Scurtu,  masa rotundă cu tema „Europa 2017“, „Proiectul de ţară al României“ şi masa rotundă cu tema „Portret de român – Ion Ghica“,  întâlnirea de suflet cu locuitorii comunei Drajna – deja devenită tradiţională (cu participarea artistilor basarabeni Nicolae Jelescu şi Viorel Burlacu) -, vizitarea Mănăstirii Crasna şi a Castrului Roman de la Drajna.Acad.Răzvan Theodorescu, acad.Ioan Aurel Pop, prof.univ. Iulian Chifu, Dan Dungaciu  şi Anatol Şalaru  au fost principalii participanţi la dezbaterea Proiectului de Ţară, proiect care trebuie să fie - pe lângă dezvoltarea, modernizarea şi recuperarea decalajului dintre România şi UE – ReUnirea  Basarabiei cu Ţara. Un act istoric care nu este doar o decizie, ci un proces asumaţ de România. Cu cât mai repede şi oficial, acest rol de vector modernizator al  încă Republicii Moldova, cu atât drama Basarabiei înstrăinate va fi mai scurtă.

Despre celelalte manifestari incluse in program, voi reveni cu amanunte intr-o viitoare relatare.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(631 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Cristi Cimpeanu fotoHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Azi este posibil sa fiti mai sensibil decat de obicei si sa nu va simtiti in cea mai buna forma intelectuala. Avand in vedere contextul astral relativ dificil, eastrolog.ro va recomanda sa amanati luarea deciziilor importante, sa nu semnati documente oficiale si sa nu faceti planuri pe termen lung. Pe tot parcursul zilei este indicat sa evitati discutarea subiectelor delicate, care ar putea sa se transforme in confruntari. taur Ar fi bine sa nu va faceti un program strict pentru azi, fiindca este posibil sa survina diverse evenimente neasteptate care va dau programul peste cap.S-ar putea sa aveti de facut cateva drumuri urgente in interes profesional sau de afaceri, care va incurca planurile de a petrece dupa-amiaza impreuna cu familia. Pentru a nu tensiona relatia cu partenerul de viata, eastrolog.ro va recomanda sa amanati orice discutie care ar putea sa degenereze in cearta si sa nu raspundeti la eventualele provocari.
GEMENI RAC
gemeni Este posibil sa nu va simtiti in cea mai buna forma fizica si intelectuala, ceea ce va indispune si va poate face sa deveniti irascibil. Va sfatuim sa nu va asumati niciun risc, fiindca este foarte posibil sa va alegeti cu pagube. Daca aveti de luat hotarari importante care nu suporta amanare, ar fi bine sa va sfatuiti cu familia. Pentru a depasi cu bine aceasta zi destul de dificila, este necesar sa va inarmati cu rabdare si sa nu actionati sub impulsul momentului. rac Contextul astral de azi nu este favorabil discutiilor si calatoriilor in interes profesional sau de afaceri. Capacitatea de concentrare si simtul practic sunt diminuate si va pot face sa luati decizii gresite. Relatiile sentimentale ar trebui sa decurga fara probleme deosebite, dar ar fi bine sa acordati mai multa atentie partenerului de viata. Pentru a evita neintelegerile, va sfatuim sa fiti foarte atent cum va exprimati.
LEU FECIOARĂ
leu In prima parte a zilei este de asteptat sa va simtiti plin de energie si sa aveti idei ingenioase. Aveti posibilitatea sa va afirmati in plan social. Entuziasmul va poate face sa actionati impulsiv, depasind anumite limite si riscand sa va treziti in situatii neplacute. Prin urmare, astazi ar fi bine sa evitati discutiile in contradictoriu. Dupa-amiaza este posibil sa va confruntati cu o problema sentimentala mai veche, pe care ati crezut-o rezolvata, dar care revine in actualitate. fecioara In prima parte a zilei este posibil sa fiti indispus si chiar sa deveniti irascibil. Va sugeram sa amanati abordarea chestiunilor dificile, care necesita rabdare si tact. La locul de munca sau in afaceri, daca ideile dumneavoastra originale nu sunt apreciate asa cum v-ati asteptat, ar fi bine sa nu insistati. In familie va puteti astepta la armonie si buna intelegere.
BALANŢĂ SCORPION
balanta In contextul astral dificil de azi, este posibil sa resimtiti o stare de inibitie si sa aveti tendinta de a va izola. Capacitatea de comunicare ar putea fi de asemenea redusa, sporind riscul de neintelegeri cu cei din jur. Este posibil sa fiti indispus din cauza ca aveti impresia ca partenerul de viata va neglijeaza. Azi nu este indicat sa provocati o discutie pe acest subiect. Va sfatuim sa aveti rabdare cateva zile. Este un moment bun pentru autoanaliza si pentru a incerca sa intelegeti ce anume va nemultumeste in relatiile cu cei din jur. scorpion S-ar putea sa va simtiti obosit dupa o perioada de munca intensa si sa deveniti irascibil, riscand sa va certati chiar si cu cei dragi. Nu este exclus sa resimtiti si o anumita frustrare, din cauza ca relatiile sentimentale nu decurg asa cum v-ati dori. Ar fi bine sa va sfatuiti cu o persoana apropiata, de incredere.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator In prima parte a zilei s-ar putea sa fiti indispus din cauza neintelegerilor cu un coleg de serviciu sau cu un partener de afaceri. Daca va ganditi sa provocati o discutie serioasa, ar fi bine sa mai asteptati cateva zile. Spre seara, sunt sanse sa va regasiti buna dispozitie in mijlocul celor dragi. capricorn Inainte de amiaza este posibil sa fiti putin confuz, ceea ce ar putea sa va afecteze atat relatiile sociale, cat si cele sentimentale. Azi nu este indicat sa va lansati in proiecte noi, chiar daca vi se pare ca sunt usor de rezolvat. In a doua parte a zilei, relatiile cu persoana iubita ar trebui sa fie foarte bune si sa va ridice moralul.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Este posibil sa aveti o zi tensionata din cauza unor divergente cu partenerul de viata. Va recomandam sa amanati deciziile importante, pentru ca este posibil sa fiti confuz si sa nu va puteti concentra. Un moment de relaxare v-ar ajuta sa va puneti ordine in idei. Ar fi bine sa fiti mai atent cu persoanele varstnice din familie pesti Este posibil sa resimtiti o stare de iritare si sa aveti tendinta de critica pe toata lumea. Daca vreti sa nu stricati relatiile cu cei din jur, ar fi bine sa fiti cat mai diplomat si sa nu va grabiti sa faceti afirmatii pe care le-ati putea regreta mai tarziu.Azi este de preferat sa nu incheiati niciun fel de contract sau tranzactie, fiindca exista riscul sa va scape detalii importante si sa iesiti in pierdere. Va recomandam sa fiti mai atent la problemele partenerului de viata.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 ianuarie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro