Marţi, 21 noiembrie 2017 - 4:43:27
EUR
EURO = 4.6495 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.9913 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Tradiţie şi continuitate la Vălenii de Munte


15 august 2017

Cea de-a 64-a ediţie a Cursurilor Universităţii de Vară „Nicolae Iorga“, desfăşurată  în perioada 13-18 august a.c.,  la Centrul Cultural din Vălenii de Munte, se bucură, parcă mai mult ca oricând, de un mare succes, mai ales în rândul celor peste 150 de invitaţi – oaspeţi dragi din Basarabia şi Serbia. Un success care îmbracă haina speranţei pentru anul Centenar 2018, când toată suflarea românească de pe ambele maluri ale Prutului speră în mult-dorita ReUnire, fapt reflectat chiar de la început prin dezbaterea inclusă în program, intitulată Proiectul de Ţară al României.

Evenimentul de la Vălenii de Munte este onorat de prezenţa unor numeroase personalităţi din Ţară şi străinătate, alături de cursanţi pasionaţi de istorie – mai ales din Republica Moldova -  remarcaţi la festivitatea de deschidere a Cursurilor, precum ministrul de Externe al României, Teodor Meleşcanu, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea, academicienii Răzvan Theodorescu şi Ioan Aurel Pop, profesorul Adrian Năstase, fost prim ministru al României, Virgil Niţulescu, reprezentant al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, având funcţia de consilier, subprefectul de Prahova, Emil Drăgănescu, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, fostul şef al administraţiei prahovene, Mircea Cosma, primarul oraşului Vălenii de Munte, Florin Constantin, senatori, deputaţi, directori ai unor instituţii de cultură, artişti, profesori, istorici…Oficialităţile au ţinut să aducă un omagiu savantului Nicolae Iorga, în cadrul ceremoniei de depunere de flori la monumentul acestuia de lângă sediul Centrului Cultural din Vălenii de Munte.

În cadrul deschiderii oficiale a evenimentului, cât şi pe tot parcursul Cursurilor, oaspeţii, cât şi reprezentanţii autorităţilor judeţene şi locale, au reamintit faptul că anul acesta se împlinesc 109 ani de la prima ediţie a cursurilor iniţiate de Nicolae Iorga, Şcoala de Vară de la Vălenii de Munte fiind una dintre cele mai longevive manifestări cultural-istorice din România, ocazie care oferă  iubitorilor de istorie din Ţară şi din Republica Moldova să cunoască mai bine opera marelui savant, istoria românilor şi contribuţia sa la păstrarea identităţii naţionale. Acest aspect a fost remarcat în toate alocaţiunile rostite de oficialităţile prezente la eveniment.

Acad. Răzvan Theodorescu a menţionat că, la această manifestare, „Academia Română aduce prinosul său de recunoştinţă celui mai ilustru, celui mai important, celui mai strălucit membru al Academiei Române, geniu şi martir naţional – Nicolae Iorga”. De asemenea, Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a precizat, că: „Şcoala de Vară „Nicolae Iorga“ este un exemplu că, timp de peste 100 de ani, s-a putut păstra o instituţie care şi-a desfăşurat activitatea în condiţii mai grele sau mai uşoare. Această instituţie este importantă deoarece – în lumea în care trăim astăzi, o lume globalizată – suntem o ţară membră a Uniunii Europene, ne armonizăm legislaţia internă cu cea a UE, răspundem multor considerente care sunt la ordinea zilei, din punct de vedere economic, social şi al securităţii la nivel european – singurul lucru care stă în calea unei uniformizări este bătălia noastră pentru a ne păstra ceea ce ţine de fibra poporului român. Adică tot ceea ce înseamnă istorie, cultură, religie sunt adevărate elemente care ne vor contura identitatea noastră într-o Europă uniformizată. Vreau să vă asigur că, din punct de vedere al Guvernului, una dintre priorităţi este tocmai păstrarea acestei identităţi naţionale”.La rândul său, ambasadorul Republicii Moldova, Mihai Gribincea, a amintit că savantul Nicolae Iorga a manifestat un interes deosebit pentru Basarabia , remarcând faptul că autorităţile prahovene acordă o atenţie deosebită Republicii Moldova, aici existând chiar şi un festival numit „Prahova iubeşte Basarabia“, iniţiat de Consiliul judeţean Prahova, prin inimoasa vicepreşedinte Ludmila  Sfîrloagă.

Prezent la deschiderea festivă a evenimentului, Virgil Niţulescu, consilier în cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, a transmis asistenţei, salutul ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu,  anunţând  faptul  că, în următoarele două săptămâni, acest minister va prelua sarcina de a coordona la nivel interministerial activităţile privind celebrarea a 100 de ani de la Marea Unire, sărbătoare ce va fi marcată de românii de pretutindeni.De asemenea, Adrian Năstase a vorbit, la Vălenii de Munte, despre vasta operă a lui Nicolae Iorga şi a lansat volumul cartografic „Descriptio Bessarabiae”, coordonat de fostul premier, împreună cu ambasadorul Republicii Moldova, Mihai Gribincea.

Din impresionatul program al Cursurilor am remarcat, pentru început,  conferinţa susţinută de prof. univ. dr. Ioan Scurtu,  masa rotundă cu tema „Europa 2017“, „Proiectul de ţară al României“ şi masa rotundă cu tema „Portret de român – Ion Ghica“,  întâlnirea de suflet cu locuitorii comunei Drajna – deja devenită tradiţională (cu participarea artistilor basarabeni Nicolae Jelescu şi Viorel Burlacu) -, vizitarea Mănăstirii Crasna şi a Castrului Roman de la Drajna.Acad.Răzvan Theodorescu, acad.Ioan Aurel Pop, prof.univ. Iulian Chifu, Dan Dungaciu  şi Anatol Şalaru  au fost principalii participanţi la dezbaterea Proiectului de Ţară, proiect care trebuie să fie - pe lângă dezvoltarea, modernizarea şi recuperarea decalajului dintre România şi UE – ReUnirea  Basarabiei cu Ţara. Un act istoric care nu este doar o decizie, ci un proces asumaţ de România. Cu cât mai repede şi oficial, acest rol de vector modernizator al  încă Republicii Moldova, cu atât drama Basarabiei înstrăinate va fi mai scurtă.

Despre celelalte manifestari incluse in program, voi reveni cu amanunte intr-o viitoare relatare.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(628 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Consultatii medicale de calitate

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateAti fost victima unui accident de circulatie? Noi va ajutam sa obtineti banii cuveniti din asigurarea RCA

Din aceeaşi categorie:


loading...Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu foto

Scoala de Arte Frumoase PloiestiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Aveti sanse de reusita in plan profesional si in activitatile casnice. Schimbarile pe care intentionati sa le faceti pot fi bine primite daca aveti grija sa cereti si parerea celor din jur. Va sfatuim sa nu faceti exces de zel asumandu-va prea multe responsabilitati, pentru ca exista riscul sa nu le faceti fata. In a doua parte a zilei este posibil sa va intalniti cu o persoana deosebita. taur Nu este o zi prea buna pentru intalniri cu prietenii si nici pentru afaceri. Cei din jur ar putea sa nu va inteleaga corect dorinta de schimbare. In plan sentimental, este de asteptat ca lucrurile sa aiba o evolutie pozitiva.Recomandarea eastrolog.ro este sa aveti grija nu neglijati problemele profesionale.
GEMENI RAC
gemeni In prima parte a zilei este posibil sa va intalniti cu o cunostinta cu care nu v-ati vazut de mult timp si sa fiti invitat la o reuniune. In plan sentimental ar fi bine sa nu lasati neintelegerile si tensiunile sa se acumuleze. Este momentul sa fiti onest si sa recunoasteti unde ati gresit. rac Aveti posibiltatea sa faceti o schimbare benefica in relatia cu persoana iubita. In a doua parte a zilei s-ar putea sa participati la o intrunire cu persoane apropiate. Aveti grija sa nu monopolizati conversatia! Va sfatuim sa evitati discutiile in contradictoriu cu o femeie.
LEU FECIOARĂ
leu In prima parte a zilei sunteti in forma si dispus sa va asumati o serie de riscuri pentru a rezolva cateva probleme legate de camin. Partenerul de viata va sustine. Aveti posibilitatea sa incheiati contracte avantajoase si sa faceti investitii inspirate, dar eastrolog.ro va sfatuieste sa fiti prudent. Este posibil sa primiti o veste buna de departe fecioara Este o zi buna pentru a face schimbari in casa. Puteti sa incepeti lucrari de reparatii, reamenajari, zugravit etc. La nevoie, puteti sa apelati la ajutorul prietenilor. S-ar putea ca o persoana mai in varsta sa va enerveze cu sugestiile sale insistente si sa ajungeti la discutii aprinse.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Ar fi bine sa nu va faceti un program strict pentru azi, fiindca este putin probabil sa il puteti respecta. Inainte de amiaza s-ar putea sa aveti de alergat pentru a rezolva o problema a partenerului de viata.Este un moment propice pentru a va ocupa de problemele financiare ale familiei. Puteti sa va bazati pe intuitie. scorpion Aveti idei ingenioase, pe care ar fi bine sa le discutati cu cei apropiati. Este o zi buna pentru a face planuri in privinta unei investitii. O ruda mai in varsta v-ar putea face o surpriza placuta, oferindu-va sprijin financiar si moral. Ar fi bine sa acordati mai multa atentie partenerului de viata.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Se pare ca sunteti preocupat de problemele profesionale si aveti tendinta sa neglijati relatia cu persoana iubita. Nu este o zi buna pentru afaceri, fiindca exista riscul sa suferiti o pierdere importanta. Va sfatuim sa va limitati la activitati de rutina si sa va odihniti mai mult. capricorn La locul de munca sau in afaceri, astazi nu este indicat sa va implicati in activitati importante. Va sfatuim sa amanati eventualele negocieri sau planuri de viitor privind investitiile. Ar fi bine sa petreceti seara impreuna cu partenerul de viata.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Contextul astral al zilei este favorabil Varsatorilor in plan profesional si in afaceri. In prima parte a zilei va simtiti in forma si aveti convingerea ca nimic nu va poate sta in cale. Va incurajeaza si faptul ca relatiile cu colegii sau cu partenerii de afaceri sunt foarte bune. Va sfatuim sa va pastrati realismul si sa evitati speculatiile. pesti Chiar daca aveti multe probleme de rezolvat azi, puteti fi optimist. Este de asteptat sa fiti intr-o forma excelenta si aveti sanse mari sa realizati tot ce v-ati propus. Este posibil sa intampinati dificultati in comunicarea cu colegii sau cu partenerii de afaceri, asa ca va sfatuim sa va exprimati cat mai clar si sa va asigurati ca ceilalti va inteleg corect. Acordati mai multa atentie relatiilor sentimentale!
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 noiembrie 2017
Autentificare
stiriactuale.ro