Vineri, 29 martie 2024 - 1:18:41
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Efecte devastatoare ale Brexitului. Lira sterlină a ajuns să fie cotată sub 1 euro


26 august 2017

Lira sterlină a ajuns la un minimum istoric pe ultimii 8 ani, cursul oficial fiind de 1,08 euro. Însă la unele case de schimb valutar din aeroporturi, lira a scăzut mult sub 1 euro, relatează independent.co.uk.

De exemplu joi, 24 august, turiştii care voiau să cumpere euro pe aeroportul din Southampton primeau doar 87 de cenţi pe o liră.

În această perioadă de după votarea Brexitului, lira sterlină trăieşte cea mai neagră perioadă de la criza financiară, mai notează sursa citată.

De la votarea ieşirii din UE în iunie 2016, lira a scăzut cu peste 15% faţă de euro, ceea ce a declanşat un adevărat val de incertitudine şi a redus încrederea investitorilor străini în piaţa britanică.

Într-o notă adresată clienţilor lor, economiştii de la UniCredit au scris că „trendul ascendent” al euro faţă de liră „nu dă semne că ar încetini”.

Miercuri, şi experţii de la Morgan Stanley au scris că slăbiciunea lirei „nu-i mai inspiră pe investitorii străini să vină pe piaţa britanică”.

Aceştia au mai spus că cel mai inspirat lucru pe care îl pot face britanicii în acest moment este să cumpere euro, sugerând aşadar că moneda euro va deveni şi mai puternică faţă de liră în viitorul apropiat.

Săptămâna trecută, strategii US Bank au spus că, până la începutul anului viitor, lira va ajunge să valoreze mai puţin decât euro la cursul oficial.

În urmă cu 10 ani, de exemplu, o liră sterlină valora peste 1,5 euro.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro