Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 7:19:23
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Inevitabilul s-a produs: Catalonia şi-a proclamat INDEPENDENŢA


27 octombrie 2017

Inevitabilul s-a produs: regiunea Catalonia şi-a proclamat vineri INDEPENDENŢA faţă de Spania.

Parlamentul Cataloniei a votat moţiunea prin care separatiştii cer autoproclamarea independenţei acestei provincii spaniole, relatează AFP, preluată de Realitatea.net. Au fost înregistrate 70 de opţiuni „pentru”, 10 „împotrivă” şi 2 abţineri.

În paralel, senatul de la Madrid dezbate solicitarea Guvernului spaniol de a lua măsuri drastice pentru „restabilirea ordinii constituţionale” în Catalonia.

Moţiunea votată de palrlamentul catalan cere „constituirea unei republici catalane ca stat independent, suveran, democratic şi social”, a fost înaintată de deputaţi ai formaţiunilor Junts pel Si (Uniţi pentru Da) şi CUP, partidul de extremă stânga aliat al liderului separatist catalan Carles Puigdemont.

Alianţă are majoritate în parlamentul regional.

Joi, Carles Puigdemont a anunţat că nu va convoca alegeri anticipate, aşa cum a sugerat Madridul, pentru dezamorsarea crizei, ci lasă parlamentul regional al Cataloniei să decidă în privinţa declarării independenţei, în virtutea rezultatului referendmului din 1 octombrie, scrutin considerat ilegal de guvernul spaniol.

Madridul i-a cerut de două ori premierului catalan să renunţe explicit la autoproclamarea independenţei, ameninândă că, în caz contrar, va activa articolul 155 din Constituţia Spaniei, care permite suspendarea autonomiei Cataloniei.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro