Joi, 28 martie 2024 - 5:11:42
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Un ”milion” de persoane, în stradă la Barcelona pentru a susţine rămânerea Cataloniei în Spania


30 octombrie 2017

Un milion de persoane au fost in stradă, duminică, la Barcelona pentru unitate şi împotriva declarării independenţei Cataloniei, susţin autorităţile spaniole.

Un milion de persoane au manifestat la Barcelona pentru unitatea Spaniei, anunţă autorităţile spaniole, relatează El Mundo. Manifestaţia a avut loc la apelul Societăţii Civile Catalane, sub sloganul “Toţi uniţi - Catalonia este Spania”.

Organizatorii, Societatea Civilă Catalană (CSC), au avansat la rândul lor, la finalul manifestaţiei, cifra de 1,3 milioane de participanţi.

Demonstraţia vine a doua zi după cea de la Madrid, de sâmbătă, din piaţa Colon din Madrid, tot pentru unitatea Spaniei şi apărarea Constituţiei.

Membrii Parlamentului regional al Cataloniei au adoptat vineri - cu 70 de voturi la zece şi două abţineri - o moţiune prin care înfiinţează Republica catalană. Preşedintele destituit al Cataloniei spune că doar Parlamentul îl poate demite şi împinge mai departe confruntarea cu Madridul.

Totusi, i-a indemnat pe catalani să se opună paşnic măsurilor guvernului central.

Cele două tabere au ajuns într-un punct imposibil: fiecare a luat nişte măsuri pe care celălalt nu le recunoaşte. Un dialog al surzilor pe care cei 150.000 de români care locuiesc în regiune îl privesc cu mare îngrijorare.

Deşi demis din funcţie de guvernul de la Madrid, Carles Puigdemont a fost primit la Girona ca preşedintele de drept al regiunii. Politicianul a făcut o baie de mulţime, le-a strâns mâinile şi i-a îmbrăţişat pe susţinătorii săi, dar a refuzat să le răspundă jurnaliştilor care îl întrebau ce va face mai departe.

Mai devreme, el se adresase populaţiei în calitate de preşedinte al Cataloniei, nerecunocând deci demiterea sa.

Carles Puigdemont, liderul demis al Cataloniei: “Acestea sunt hotărâri contrare cu ceea ce au decis cetăţenii ţării noastre la alegeri. Mesajul meu este să aveţi răbdare, perseverenţă şi să gândiţi în perspectivă.”

Nu e clar ce vor face mai departe secesioniştii. Principalul ONG care sprijină independenţa le-a cerut celor 27.000 de angajaţi ai guvernului catalan să nu respecte ordinele Madridului. O necunoscută este şi felul cum vor reacţiona poliţiştii dacă noul comandant, numit de Madrid, le ordonă să evacueze oficialii demişi din birourile lor.

Activiştii pro-independenţă fac apel la demonstranţii de masă, greve şi boicoturi.

Cu exceptia unui marş al motocicliştilor unionişti, pe străzile Cataloniei a fost linişte sâmbătă, în prima zi de la declararea independenţei. În funcţie de cel întrebat, totul e la fel sau nimic nu mai e la fel.

In ceea ce priveste zecile de mii de romani care traiesc acolo, oamenii se tem pentru locurile de muncă.

Sute de firme şi-au mutat operaţiunile în alte regiuni ale Spaniei, iar incertitudinea riscă să pună pe fugă şi altele.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro