Vineri, 29 martie 2024 - 4:58:32
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie, după Brexit


10 decembrie 2017

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat vineri că, în principiu, angajamentul Marii Britanii este ca toţi cei care se află pe teritoriul britanic şi deţin "acte în regulă" să beneficieze în continuare de acelaşi statut şi după ieşirea acestei ţări din UE.

"S-a încheiat prima fază, care este o fază de a conveni principiile care vor fi negociate în etapa a doua şi vor face obiectul unui acord sau unei înţelegeri. La ora actuală, este foarte clar că problema păstrării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor europeni pe teritoriul Marii Britanii a fost acceptată şi de partea britanică. Va trebui însă să vedem în concret care vor fi prevederile referitoare la această şedere a cetăţenilor europeni, inclusiv a cetăţenilor români pe teritoriul Marii Britanii. În principiu, angajamentul Marii Britanii este că toţi cei care se află pe teritoriul ei cu acte în regulă se vor bucura în continuare de acelaşi statut şi după ieşirea Marii Britanii din UE", a spus Meleşcanu, citat de Agerpres.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, a anunţat vineri dimineaţă, în urma unei întâlniri cu premierul britanic Theresa May, că s-au înregistrat ”progrese suficiente” în prima fază a negocierii Brexitului şi că poate începe negocierea viitoarei relaţii între Uniunea Europeană şi Regatul Unit.

Acordul cu privire la ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană este necesar să fie gata până în octombrie 2018, a declarat şi negociatorul şef al UE însărcinat cu Brexitul Michel Barnier.

”Vom avea nevoie să avem o versiune definitivă a acordului de retragere gata în octombrie 2018, adică în mai puţin de un an”, a declarat negociatorul european într-o conferinţă de presă.

În urma unor ultime negocieri în noaptea de joi spre vineri, premierul Theresa May a anunţat că nu va exista o frontieră ”dură” între provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda şi că Acordul din Vinerea Sfântă va fi respectat. Totodată, cetăţenii europeni din Regatul Unit ”vor putea să trăiască în continuare ca înainte”.

”Rezultatul de astăzi este, desigur, un compromis”, a declarat Juncker în conferinţa de presă comună cu May. Negocierile au fost ”dificile atât pentru Regatul Unit, cât şi pentru UE”, a adăugat el.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro