Joi, 28 martie 2024 - 7:24:54
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


De teama Brexit, britanicii s-au înghesuit să-şi facă paşapoarte irlandeze


31 decembrie 2017

Irlanda a eliberat un număr record de paşapoarte,mai precis 779.000, în 2017, o cincime dintre acestea au fost pentru cetăţeni din Marea Britanie şi Irlanda de Nord, fapt ce arată îngrijorarea britanicilor în ce priveşte consecinţele Brexitului asupra liberei circulaţii a persoanelor, transmite AFP.

"Acesta este cel mai mare număr de paşapoarte irlandeze emise vreodată într-un singur an. Cifra reprezintă o creştere de peste 6% în raport cu 2016 ( an deja record) şi de peste 15% faţă de 2015", a precizat ministerul irlandez al Afacerilor Externe, într-un comunicat.

"Aproape 20% din numărul total al solicitărilor primite de serviciul de paşapoarte în acest an" provin din Irlanda de Nord sau din Marea Britanie, adaugă ministerul. Alte ţări din Uniunea Europeană au înregistrat, de asemenea, o creştere a numărului de astfel de cereri din partea britanicilor, ca urmare a votului ţării de a părăsi Blocul comunitar.

La începutul lunii decembrie, guvernul irlandez s-a declarat mulţumit de asigurările pe care le-a obţinut cu privire la evitarea unei frontiere dure între Irlanda şi Irlanda de Nord, după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Potrivit unui document convenit de Comisia Europeană şi de guvernul britanic, va exista o aliniere deplină între Irlanda de Nord şi UE privind normele care "sprijină cooperarea nord-sud". Irlanda de Nord se află în mijlocul uneia dintre cele mai dificile şi importante probleme ale Brexit, fiind căutate soluţii pentru libera circulaţie a persoanelor şi a bunurilor între Republica Irlanda, membră a Uniunii Europene, şi Irlanda de Nord, care este administrată de Marea Britanie. Aproximativ 30.000 de persoane fac această trecere în fiecare zi, iar companiile depind de mişcarea neîngrădită a mărfurilor între nord şi sud.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro