Miercuri, 24 aprilie 2024 - 1:26:32
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cine sunt separatiştii bulgari care vor unirea cu România


8 ianuarie 2018

Locuitorii din nord-vestul Bulgariei au început să strângă semnături pentru declararea independenţei a regiunilor Vidin, Vraţa şi Montana faţă de Bulgaria.

Potrivit site-ului novinite.com şi a televiziunii Nova TV, separatiştii vor fie autonomie pentru regiunea pe care o locuiesc, fie unirea cu România.

”Nu mai vrem să facem parte din această ţară coruptă”, a spus Boris Kamenov, iniţiatorul mişcării, care crede că sistemul judiciar din România este mai eficient decât cel din Bulgaria şi că ţara noastră luptă cu adevărat împotriva corupţiei.

Mişcarea separatistă a apărut la scurt timp după ce preşedintele bulgar Rumen Radev a respins noua legislaţie anti-corupţie adoptată de parlamentari, motivându-şi decizia prin faptul că modificările nu oferă mijloacele necesare pentru investigarea faptelor de corupţie.

Noua legislaţie ar fi dus la formarea unei unităţi speciale care ar fi urmat să cerceteze fapte de corupţie şi conflicte de interese din sfera politică, iar contestatarii măsurii spun că noua entitate ar fi fost mult limitată de faptul că liderii ei ar urma să fie numiţi de către parlament.

Cele trei provincii bulgare din nord-vestul ţării au o populaţie totală de aproximativ 600.000 de oameni şi se află chiar la sud de Dunăre, vis-a-vis de Oltenia.

O parte a teritoriului de astăzi al Bulgariei a făcut parte din România Mare, la începutul secolului trecut. Între 1913 şi 1940, Cadrilaterul, zona de nord-est a Bulgariei a fost parte a ţării noastre.

Separatiştii bulgari spun că susţin mişcarea secesionistă şi din cauza condiţiilor economice precare, dar şi a lipsei locurilor de muncă.

”Nord-vestul ţării este cunoscut pentru luptătorii săi. Populaţia din regiunea mea natală a organizat revolta din Chiprovţi împotriva Imperiului Otoman, ca şi revolta din 1923”, a explicat Boris Kamenov, menţionând că oamenii din zonă au luptat întotdeauna „pentru democraţie reală”.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro