Marţi, 16 aprilie 2024 - 2:52:20
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Bacşişul ar putea deveni obligatoriu


22 aprilie 2014

O propunere făcută recent de patronatele din turism bulversează angajaţii din industria restaurantelor şi barurilor

Alin D. are 27 de ani şi de trei ani lucrează ca ospătar într-un restaurant din Centrul Vechi al Capitalei. A fost de acord cu un salariu mic, la angajare, în contextul în care se baza foarte mult pe bacşişul lăsat de clienţi. „Au fost luni în care am câştigat 2.500 de lei numai din bacşiş, bani care rămâneau în buzunarul meu“, spune el. Privind din acest unghi, o asemenea situaţie pare să fie în defavoarea angajatului. Dar, spun proprietarii de restaurante, nu este chiar aşa. În final, cel care pierde este clientul, care va plăti mai mult pentru ceea ce consumă.

Impozitarea bacşişului are şi un istoric. Ideea a fost lansată de patronatele din turism încă de acum câţiva ani, pe modelul practicilor din alte ţări.

Mai exact, este vorba despre impozitarea cu 16% a bacşişului, fondurile colectate urmând să fie folosite pentru investiţii în infrastructura turistică. „Patronatele (ANAT ŞI FPTR) cer ca valoarea bacşişului să fie lăsată la latitudinea clientului, iar suma stabilită de acesta să fie introdusă pe nota de plată şi impozitată cu 16%, urmând ca restaurantul să plătească această nouă taxă. Suma plătită de client pentru ce a consumat va urma regimul fiscal obişnuit, cu TVA etc.“, a spus recent Lucia Morariu, preşedintele ANAT. Sau, pe înţelesul tuturor, dacă nota de plată este 100 de lei, chelnerul îl va întreba pe client dacă şi cât vrea să lase bacşiş, iar dacă valoarea este de 10 lei, aceşti bani vor fi incluşi şi ei pe nota de plată.

Patronatele au transmis propunerea către autorităţile din turism, urmând ca acestea să o prezinte Guvernului. Astfel, spun reprezentanţii acestor patronate, România se va alinia la directivele europene, cunoscut fiind faptul că foarte multe ţări au adoptat deja o asemenea măsură. Rămâne de văzut care va fi procentul luat în calcul privind valoarea bacşişului.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 16 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro