Vineri, 19 aprilie 2024 - 3:48:37
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Graţiela Gavrilescu luptă pentru reducerea poluării cu nutrienţi a apelor şi solului din regiunea Sud-Muntenia


6 martie 2015

Ministerul Mediului, Apelor şi Pãdurilor a organizat joi, 5 martie 2015  un workshop cu tema Reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole a apelor şi solului/Aspecte privitoare la implementarea proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” în regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia.

La eveniment a participat şi Graţiela Gavrilescu– ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi au fost prezenţi reprezentanţii principalelor instituţii şi agenţii locale şi centrale cu atribuţii în  implementarea Directivei Nitraţi în România,

Printre temele supuse dezbaterilor s-au numãrat:

    • Prezentarea proiectului “Controlul integrat al poluării cu nutrienţi” şi a rezultatelor acestuia;
    • Legislaţia europeană de mediu şi instituţiile europene;
    • Legislaţia de mediu din România şi instituţiile de mediu;
    • Calitatea surselor de apă cu accent pe situaţia nutrienţilor în Bazinele Argeş-Vedea şi Buzău-Ialomiţa;
    • Măsuri de protecţia mediului în zonele rurale, inclusiv gospodării individuale;
    • Specificul activităţiilor din agricultură şi impactul asupra mediului

În cuvântul de deschidere, Graţiela Gavrilescu– ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a declarat: “Problemele de apă, păduri şi mediu sunt probleme de interes naţional. Voi depune toate eforturile ca acest proiect să fie continuat şi în 2016, astfel încât tot mai multe localităţi să poată accesa aceste fonduri şi să rezolve problemele cauzate de depozitarea necorespunzătoare a gunoiului de grajd.” Ministul Mediului, Apelor şi Pădurilor a afirmat că îşi doreşte ca Ministerul pe care îl coordonează să devină unul cu un rol de bază în cadrul actualului Guvern: “Sănătatea este în primul rând o problemă de mediu. Invit toate autorităţile locale să vină cu proiecte la Minister şi vă asigur că vom depune toate eforturile ca aceste proiecte să obţină finanţările necesare care să rezolve problemele locale”, a mai declarat domnia sa.

La rândul său, Rodica Paraschiv, Prefectul judeţului Prahova a menţionat că judeţul Prahova a fost printre primele a accesat fonduri din cadrul proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”: “Comuna Târgşoru Vechi a accesat fonduri din acest proiect încă din 2009. La nivelul administraţiei locale ştim şi ne dăm toată silinţa să accesăm toate programele legate de mediu, cele două proiecte de Management integrat al deşeurilor (care ar trebui să integreze şi această parte de gestinare a gunoiului de grajd)  şi Management integrat apă-canal fiind o dovadă în acest sens”.

În regiunea Sud-Muntenia, investiţiile se ridică la o valoare totală de peste 34.000.000 lei şi se  derulează în 9 localităţi: Albeştii de Argeş şi Priboieni (judeţul Argeş), Gratia,  Islaz şi Orbeasca (judeţul Teleorman),  Giurgeni şi Ciochina (judeţul Ialomiţa), Mătăsaru  (judeţul Dâmboviţa), Tîrgşoru Vechi (judeţul Prahova).

De cele mai mari investiţii din regiunea Sud-Muntenia, peste  peste 8.700.000 lei, a beneficiat comuna Albeştii de Argeş, din judeţul Argeş. Aici au fost făcute investiţii majore pentru extinderea canalizării menajere pentru străzile secundare din satele Albeştii Pământeni şi Albeştii Ungureni. În localitate s-au contruit 2 platforme comunale pentru depozitarea gunoiului de grajd care au fost dotate cu  2 tractoare, 4 remorci, 1 încărcător frontal, 1 maşina de împrăştiat gunoi şi 1 vidanjă. În anul 2011 au fost livrate 182 europubele pentru separarea gunoiului menajer de gunoiul de grajd. Tot aici,  în perioada 2011-2014 s-a plantat o perdea forestieră de puieţi de salcâm pe o suprafaţă de peste 20 ha.

La nivelul judeţului Prahova comuna Târgşoru Vechi a primit o finanţare de aproximativ 8.000.000 lei care au fost investiţi pentru atât pentru înfiinţarea reţelei de canalizare şi a unei staţii de epurare în satul Strejnic, cât şi pentru construirea şi dotarea unei platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd.ventru

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este finanţat de Guvernul României dintr-un împrumut rambursabil de 50 mil. Euro acordat de Banca Mondială şi un ajutor financiar nerambursabil de 5,5 mil. USD, acordat de Fondul Global de Mediu (GEF). Consiliile judeţene şi consiliile locale implicate în proiect asigură o cotă de cofinanţare de până la 5% din valoarea investiţiilor.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro