Joi, 28 martie 2024 - 4:24:28
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Prima Maşină, un program născut mort.


21 iulie 2015

Programul Prima Maşină, prin care statul garantează creditul bancar contractat pentru achiziţia unui autoturism nou, este aproape blocat. Dacă va continua în actualul ritm, cei 350 de milioane de lei alocaţi de Guvern pentru acest an vor rămâne neutilizaţi în proporţie de 99,33%. Pe scurt, principalele probleme invocate de dealerii auto, producătorii de maşini şi unele persoane care au accesat programul sunt birocraţia mare, perioada lungă de aşteptare şi dobânda deloc avantajoasă.

Românii au cumpărat prin programul Prima Maşină doar 70 de maşini din aprilie, la demararea programului, şi până în prezent. 

Spre comparaţie, prin programul Rabla au fost vândute în acest an 10.000 de autoturisme, chiar dacă a început în acest an mai târziu decât Prima Maşină.

Astfel, din cei 350 de milioane de lei, cât este plafonul pentru acest an de acordare a garanţiilor în cadrul programului Prima Maşină, până acum Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat garanţii totale de 1,18 milioane de lei. Presupunând că actualul ritm de acordare a garanţiilor se va menţine, până la sfârşitul anului se vor utiliza doar 2,36 milioane de lei, adică 0,67% din toţi banii alocaţi.

În plus, unele dintre băncile comerciale înscrise în program şi-au pus la punct produse similare prin care cei interesaţi îşi pot lua maşină, în 2-3 zile, cu o rată mai mare cu doar 20 de lei faţă de programul Prima Maşină. Producătorii auto au dezvăluit că au fost trimise propuneri la Ministerul Economiei pentru a face ca programul să meargă mai bine.

Până la sfârşitul săptămânii trecute în cadrul Programului Prima Maşină au fost acordate 70 de garanţii, în valoare totală de peste 1,18 milioane de lei.

Valoarea medie a garanţiei acordate în cadrul programului este de circa 17.000 lei, potrivit unor infoarmaţii primite de gândul de la FNGCIMM. Finanţatorii participanţi în cadrul Programului sunt:  ALPHA BANK ROMANIA SA, BANCA COMERCIALA INTESA SANPAOLO ROMANIA, BANCA ROMANEASCA, BANCA TRANSILVANIA SA, BCR, BRD, CEC BANK SA, COMSIG LEASING IFN, BANCA CENTRALA COOPERATISTA CREDITCOOP, ING BANK N.V. AMSTERDAM, MERCEDES-BENZ LEASING ROMANIA IFN si RCI LEASING ROMANIA IFN.

Beneficiarii garanţiilor acordate până în prezent au reşedinţa în 26 de judete, judeţele din care provin cei mai mulţi dintre beneficiari fiind Bucureşti, Prahova, Braşov, Argeş şi Ilfov.

Până în prezent, in cadrul programului au fost achiziţionate autoturisme Dacia, Renault, Hyundai, Opel, Toyota, Mitsubishi, Ford, Kia, Nissan şi Volkswagen, autoturismele marca Dacia conducând detaşat în topul preferinţelor beneficiarilor


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro