Joi, 25 aprilie 2024 - 1:36:19
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cum îţi schimbă viaţa Codul Fiscal


6 septembrie 2015

Majorări de impozite pe casă şi teren, schimbarea regimului de impozitare a PFA-ului, schimbarea regimului de impozitare a clădirilor, sunt printre principalele modificări, scrie evz.ro.

Masuri introduse:

- Daca reducerea TVA se va reflecta integral în preţuri, acest lucru ar presupune o ieftinire cu peste 4% a produselor.

- Din 2017 se elimină taxa de 7 eurocenţi pentru carburanţi. Aceasta ar trebui ca, în mod normal, să conducă la scăderea cu circa 50 de bani a preţului fiecărui litru de benzină şi motorină

- Se impozitează terenul de sub casă, din acest an, prevedere care nu exista până acum.

- Se introduc noi cote de impozit pentru locuinţe. În loc de o cotă fixă de 0,1% din valoare, se va introduce o marjă de impozit de 0,08 – 0,2%.

- Impozitul pe pârloagă, respectiv terenurile neîngrijire, ar putea creşte simţitor, cu 500%. Decizia este însă la latitudinea primăriilor.

- Cotă redusă de impozit, de 1%, pentru microîntreprinderile nou înfiinţate, pentru primii doi ani de la data înregistrării, dacă au cel puţin un salariat, o facilitate care, ar putea încuraja investiţiile.

- Din 2017, dispare taxa pe stâlp, însă aceasta va fi eliminată chiar de anul viitor pentru construcţiile din agricultură. Din acelaşi an, ar urma să fie redus impozitul pentru dividende, de la 16, la 5%.

- Se majorează din 2016 cota de impozit pentru clădirile sedii de firme. „Practic, dacă ne referim numai la cotele medii de impozitare, de 0,1% pentru persoane fizice şi 1,3% pentru persoane juridice, impozitul va creşte de 13 ori", spun consultantii fiscali.

- PFA-urile vor trebui să plătească CAS pentru întregul venit, însă pot achita doar contribuţia angajatului, respectiv cota de 10,5%. Însă, în acest fel îşi asigură doar o treime din pensie. Dacă vor să beneficieze de pensie întreagă, vor trebui să plătească tot o cotă de 26%.

- Din 2017, contribuţia la sănătate va fi plafonată la nivelul a cinci salarii medii pe economie, însă doar pentru angajat, nu şi pentru angajator.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro